Jerusalem eksploderede i går i en sjældent set folkefest, som mest minder om scener fra en VM-sejr, blandet med nationalisme og religion. Det var nemlig en fest udelukkende for israelere.
Israel ønsker ikke at vise besættelsens virkelige ansigt for resten af verden
Adnaan, 18-årig palæstinenser
Soldater brugte timer på at rydde den historiske gamle bydel – der ligger i det besatte Østjerusalem – for palæstinensere, og under soldaternes beskyttelse fik israelerne frit spillerum til at fejre besættelsen af byen, der fandt sted under Seksdageskrigen i 1967. Fejringen er en årlig begivenhed.
USA flytter ambassade
Det skete mindre end et døgn før mandagens officielle åbning af USA's ambassade i byen, efter at præsident Trump i december anerkendte Jerusalem som Israel hovedstad.
Der er forventet massive demonstrationer fra palæstinensisk side, eftersom mandagens ambassade-flytning sker på dagen for Israels oprettelse i 1948 – efter den vestlige kalender – og dagen før palæstinenserne markerer 70-års dagen for Al Nakba – katastrofen – til minde om de 750.000 palæstinensere, som blev fordrevet som følge oprettelsen af staten Israel.
Tirsdagens Al Nakba-markering vil være den sidste protestdag i forårets “Great Return March”, der allerede ifølge tal fra FN har krævet 40 palæstinensere livet og såret over 5000.
På Vestbredden melder palæstinensiske medier, at store demonstrationer er på vej. Samtidig forventes der mindre demonstrationer blandt palæstinenserne bosat indenfor Østjerusalems grænser.
Tvangsflytter demonstranter
– Vi må være forsigtige her, siger palæstinensiske Adnaan til Arbejderen, under søndagens demonstrationer ved Damaskusporten, en indgang til Jerusalems gamle bydel.
Inde blandt de mange trange passager fra romernes tid er han født og opvokset, og i dag er han 18 år gammel.
Palæstinensere i Østjerusalem har en særlig status, der tillader rejse ind og ud af den østlige del af byen til andre dele af Vestbredden.
Det er i modsætning til de øvrige palæstinensere på Vestbredden, der slet ikke må besøge byen, som indenfor islam regnes for at være blandt de mest hellige steder.
Den såkaldte “brud på loyalitets-loven”, en israelsk lov fra januar i år, siger nemlig, at Jerusalems palæstinensere kan miste deres status som beboere i byen, hvis de deltager i demonstrationer. Det kan også betyde, at hele familier skal flytte med.
Adnaan, der har deltaget i demonstrationer gennem hele sit liv, ønsker derfor ikke at fremstå med sit fulde navn.
– Vi er ekstremt vrede over Trumps beslutning, men vi kan ikke vise det af frygt for at blive smidt ud af byen, fortsætter han.
Samtidig vurderer han, at de israelske soldater opfører sig “mere roligt” på grund af det store fremmøde af international presse, der er kommet i forbindelse med Trumps ambassade-flytning i går.
– Israel ønsker ikke at vise besættelsens virkelige ansigt for resten af verden, slutter han.
Artiklen er skrevet søndag aften af Arbejderens udsendte journalist i Jerusalem
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278