30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Står USA bag uroen i landet?

Har trænet aktivister i Nicaragua

Står USA bag uroen i landet?

USA har uddannet 2000 nicaraguanske aktivister i “demokrati“ for at vælte den venstreorienterede sandinistregering. Alligevel støtter udviklingsorganisationen Mellemfolkelig Samvirke protesterne i Nicaragua.

Demonstrant i kamp mod politiet i Nicaraguas hovedstad Managua den 28. maj.
FOTO: Oswaldo Rivas/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

2000 unge fra det mellemamerikanske land Nicaragua er i de seneste år blevet uddannet af USA for millioner af dollars. Målet er at introducere USA's syn på demokrati i Nicaragua.

USA har invaderet eller grebet militært ind i Nicaragua 13 gange siden 1853, senest i 1980-90.
Søren Petersen, redaktør 

Mange af dem er i øjeblikket aktive i demonstrationerne i Nicaragua, der siden 18. april har været plaget af omfattende uro mellem politi og demonstranter.

>> LÆS OGSÅ: HVAD SKER DER I NICARAGUA?

110 er meldt dræbt siden 18. april, skriver den britiske avis The Guardian.

Den danske redaktør 'Søren Petersen' oplyser, at demonstranter i de seneste seks uger har angrebet offentlige bygninger som børnehaver, sundhedscentre, sygehuse og sandinistkontorer.

Redaktøren udtaler sig under synonym på grund af trusler. Hans rigtige navn er reaktionen bekendt. 

Internettet er fuld af fotos og videoer af unge maskerede demonstranter, der svinger med knive og eller bærer hjemmelavede våben.

– Det kan ikke betegnes, som andet end vandalisme, siger han til Arbejderen.

Demonstranterne ønsker at fjerne sandinisterne, der ledte en national og anti-imperialistisk revolution i 1979, som fjernede landets USA-støttede diktator. Sandinisterne og landets præsident Daniel Ortega er stadig en torn i øjet på USA.

Tre af demonstranterne har netop besøgt Danmark på invitation af Mellemfolkeligt Samvirke – Action Aid (MS).

Tre unge kvinder – Madelaine Caracas, Jessica del Socorro Cisneros og Yerling Marina Aguilera – fra Nicaragua besøgte Danmark i slutningen af maj.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den ene aktivist, Yerling Aguilera, har været konsulent for organisationen IEEPP i Nicaragua, som mellem 2014 og 2017 modtog 224.162 dollars fra USA's National Endowment for Democracy (NED).

Og den svenske journalist Achim Rödner kan afsløre, at en anden af aktivisterne, Jessica del Socorro Cisneros, tilhører Movimiento Civico de Juventudes (MCJ), som er finansieret og skabt af det amerikanske nationale demokratiske institut NDI (National Democratic Institute).

NDI arbejder for at ændre samfundet i andre lande. USA's tidligere udenrigsminister Madeleine Albright er formand for NDI. På NDI's hjemmeside står der, at "Vi har over 2000 unge ledere i Nicaragua, som påvirker civilsamfundet."

Under besøget i Danmark deltog de tre aktivister i et offentligt møde om situationen i Nicaragua på CBS i København. På mødet fortalte de blandt andet, at fredelige demonstranter var blevet overfaldet med knive af politiet.

MS støtter demonstrationer

Trods afsløringerne støtter Mellemfolkeligt Samvirke - Action Aid demonstrationerne.

Ifølge MS’ pressechef Ulrik Norup Jørgensen støtter organisationen kampen for demokratisk frihed overalt på kloden – også i Nicaragua.

"Vi støtter det folkelige oprør mod overgrebene mod menneskerettigheder og afmontering af demokratiet i landet", skriver han i en kortfattet mail til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: >> LÆS OGSÅ: Daniel Ortega genvalgt med 72 procent

"Det er en stor og legitim bevægelse, der kæmper for menneskerettigheder og demokrati", skriver han.

Men Ulrik Norup Jørgensen vil ikke gå ind i “spekulationerne” omkring forbindelsen til NDI og anser “det i øvrigt heller ikke som en relevant diskussion”.

"Vi træner og vi støtter rigtig, rigtig mange sociale bevægelser og aktivister verden over i kampen for demokratisk frihed – også i Nicaragua", skriver han og gør det klart, at han ikke vil uddybe sagen yderligere..

>> LÆS OGSÅ: Daniel Ortega genvalgt med 72 procent

Brugte politiet knive?

Ulrik Norup Jørgensen vil heller ikke forholde sig til troværdigheden af de tre nicaraguanske aktivisters udsagn om, at "politiet anvendte knive" mod studenterne. Udtalelsen er ellers gengivet i en artikel i det danske magasin GlobalNyt.

Kniv-episoden kan i dag ikke verificeres. Arbejderen har tjekket hos menneskerettighedsgruppen Amnesty Internationals pressechef i Mellemamerika, Duncan Tucker.

"Vore researchere i Nicaragua, der undersøger undertrykkelsen i dybden, fortæller mig, at de ikke har registreret nogen tilfælde, hvor politi har angrebet demonstranter med knive", skriver han i en mail.

>> LÆS INTERVIEWET MED DE TRE NICARAGUANERE

USA er indblandet

Søren Petersen er overrasket over udtalelsen om den påståede kniv-sag, men vil ikke udelukke noget.

Han ryster dog på hovedet af de, der påstår at USA ikke blander sig i Nicaragua.

– Ingen tvivl om det. USA har invaderet eller grebet militært ind i Nicaragua 13 gange siden 1853, senest i 1980-90. Efter den venstreorienterede bølge i Latinamerika gennem de sidste 15 år har USA forstærket den politiske, økonomiske, militære og ideologiske kamp mod ethvert tiltag til progressive styrer, siger han til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: Venstrekræfter – fra fremgang til defensiv

 Oppositionen blandt studenterne har især reageret på politivold, men de er splittet i mange grupper og ligeså er de store arbejdsgivere i Cosep.

– Indenlandske og udenlandske kræfter fisker i rørte vande. Det bliver en lang kamp, spår Søren Petersen.

På den anden side har sandinistregeringen støtte fra landets fagforeninger og landarbejderorganisationer med flere hundredtusinde medlemmer. Selv de evangelisk kristne, store dele af de katolske kredse,  bakker ifølge Søren Petersen op om regeringens appel om en fredelig løsning af krisen.

>> LÆS OGSÅ: USA vil tage kvælertag på Nicaragua

– Dét ved oppositionen egentligt godt, derfor søger man nu til udlandet for aktiv støtte, mens man holder befolkningen som gidsler med vejblokader. Noget egentligt program, politik, alternativ er svært at få øje på. Oppositionen, som den fremtræder nu, har reelt ikke meget til fælles, vurderer Søren Petersen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jun. 2018 - 07:50   22. jul. 2018 - 14:16

Nicaragua

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Nicaragua-uro 2018
  • Siden 18. april har der været omfattende uro mellem politi og demonstranter i Nicaragua.
  • 110 er døde.
  • Først krævede demonstranterne en pensionsreform skrottet – hvilket skete.
  • Så krævede de sandinist-regeringens afgang og indførelse af "demokrati".
  • Sandinisterne og præsident Daniel Ortega ledte en national og anti-imperialistisk revolution i 1979, som fjernede en USA-støttet dikator.
  • Nicaragua har siden deltaget i den såkaldte venstrebølge i Latinamerika sammen med en række progressive regeringer.
  • USA har uddannet 2000 unge nicaraguanske ungdomsledere i demokrati.
  • To af dem besøgte i maj Danmark for at få støtte til kampen i hjemlandet.
  • Udviklingsorganisatíonen Mellemfolkelig Samvirke (MS Action Aid) arrangerede et møde med dem.
  • Der har i maj været demonstrationer mod de tre nicaraguaneres Europa-turne i lande som Sverige og Spanien.