23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stemmefusk, trusler og politivold i Bulgarien

"En bananrepublik værdigt"

Stemmefusk, trusler og politivold i Bulgarien

EU's og IMF's chok-terapi med sparekrav har forvandlet Bulgarien, og en femtedel af bulgarerne lever nu under fattigdomsgrænsen, der skønsmæssigt svarer til 120 euro om måneden. Politikerleden er udbredt, og kun 51 procent deltog i søndagens parlamentsvalg

Dette er en latinamerikansk bananrepublik værdigt.

Ordene fra en demonstrant på Kulturpladsen i Sofia søndag nat er hæftet på tilstandene i det sydøsteuropæiske land Bulgarien. Hundreder af demonstranter viftede med bulgarske flag, brændte fakler og råbte "mafia". De blev angrebet af politifolk, beretter BBC.

En femtedel af bulgarerne lever under fattigdomsgrænsen

Reaktionerne kommer efter at Boiko Borisov fra det konservative parti GERB søndag erklærede sig som vinder af parlamentsvalget samme dag.

Det skete et døgn efter, at offentlige anklagere afslørede et trykkeri med 350.000 falske stemmesedler i byen Kostinbrod. Trykkeriet var ejet af en lokal politiker fra GERB-partiet.

Boiko Borisov regerede Bulgarien indtil februar i år, hvor masseprotester mod fattigdom og korruption tvang ham og regeringen fra magten. Han blev afløst af Rosen Plevneliev fra samme parti, hvis fulde navn er "Borgere for europæisk udvikling af Bulgarien".

Partiet er medlem af EU-parlamentet, hvor det sidder i den konservative EPP-parlamentsgruppe ligesom det danske parti, De Konservative.

EPP's gruppeformand Joseph Daul har allerede lykønsket Boiko Borisov.

- Folk i Bulgarien har igen givet sin tillid til GERB, fordi de anerkender de vigtige reformer, der blev gennemført af Boiko Borisovs regering under vægten af den hidtil usete globale økonomiske finanskrise, siger han ifølge det bulgarske nyhedsbureau Novinite.

Kaos

Nikolaj Villumsen, Enhedslistens menneskerettighedsordfører i Folketinget, er i Bulgarien i disse dage som del af Europarådets og OSCE's korps af valgobservatører.

- Der var kaos i stemmeoptællingen i går (søndag red.). Jeg så det selv. På et valgsted blev stemmesedler ikke dobbelttjekket, efter at de var lagt i bunker efter parti-tilhørsforhold. Det samme så mange af mine kollegaer, der også overværede stemmekøb og trusler, siger han til Arbejderen over mobilen fra Sofia.

Han tilføjer, at "det er et demokratisk tilbageskridt i Europa, især set i forhold til EU-kommissionen, der vender det blinde øje til og erklærer, at alt er perfekt". Bulgarien har siden 2007 været medlem af EU.

- Det holder ikke at påstå, at EU-lande per definition overholder grundlæggende demokratiske rettigheder. Demokratiet er lige nu under pres i Europa, og vi må ikke vende det blinde øje til, men skal kritisere og sige fra, siger han.

Valgobservatørerne fra Europarådet, OSCE og ODHIR udtrykte mandag på et  pressemøde "bekymring over søndagens parlamentsvalg, særligt befolkningens manglende tillid til landets offentlige institutioner og valghandlingen".

Bulgariens centrale valgkommission var dog hurtigt ude mandag og berettede beroligende, at Boiko Borissovs GERB-parti havde vundet 30,7 procent med 96,1 procent af stemmerne optalt.

Socialdemokraterne i BSP-partiet under ledelse af Sergei Stanishev havde tilsyneladende fået 27 procent. Det tyrkiske mindretal havde med partiet DPS fået 10,6 procent og det stærkt højre-populistiske og racistiske Ataka-parti 7,4 procent.

Protest

Den udbredte utilfredshed med valget søndag blev afspejlet i valgdeltagelsen på blot 51 procent, det laveste for noget parlamentsvalg siden 1989. Politikerleden er ifølge nyhedsbureauerne særdeles stor.

- Nu har jeg stemt ved de seneste valg og intet - simpelthen intet - er ændret, siger en skuffet demonstrant, Deyan Enchev, for eksempel til tv-stationen Euronews.

En anden tilføjer vredt og indigneret.

- Vi er nu det fattigste land i Europa. Hvorfor? Fordi vi er blevet udnyttet i løbet af årene. De få penge, vi modtog, er blevet stjålet. 

Tal bekræfter efter manges mening demonstranternes udtalelser. 

Den sociale situation er forværret dramatisk for den bulgarske befolkning, siden landet blev medlem af EU i tilbage i 2007, og efter at den økonomiske krise slog ind over landet.

En femtedel af bulgarerne lever under fattigdomsgrænsen, der skønsmæssigt svarer til 120 euro om måneden. Fødselstallet er nu på højde med årene før Anden Verdenskrig.

Elpriser og EU

Det anslås oveni, at mange bulgarske husstande nu bruger omkring 85 procent af deres indkomst til at betale el og varme.

- Min pension er 160 leva (596 kroner) om måneden. Min elregning er på 114 leva, siger en ældre kvinde i udkanten af protestdemonstrationen til Reuters.

De høje priser på el er steget, fordi tre udenlandske elselskaber nærmest har fået monopol i Bulgarien. Det ene er det tjekkiske Energo-Pro. I januar i år blev prisen på el fordoblet med ét slag, hvilket udløste de voldsomste protester i over 30 byer, og Boiko Borisov måtte gå af.

I marts mødtes den midlertidige regering med EU-repræsentanter om situationen. EU krævede fortsat stram sparepolitik og fuldstændig privatisering af energimarkedet. EU-kommissionen har tidligere skarpt kritiseret Bulgarien for ikke "fuldstændigt" at have solgt energiselskaber til private.

EU og Den Internationale Valutafond har krævet fortsat stram sparepolitik for at give den bulgarske regering fortsatte lån. Politikken er blevet kaldt "chokterapi" i en række lande i Østeuropa i 1990'erne efter Murens fald.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. maj. 2013 - 08:16   15. maj. 2013 - 08:30

Bulgarien

Anders Fenger
Skribent
Bulgarien
  • Lønningerne i den offentlige sektor er ikke steget siden 2009 på trods af betydelige stigninger i leveomkostninger.
  • En femtedel af bulgarerne lever under fattigdomsgrænsen på omring 120 euro om måneden.
  • Fødselstallet er nu på højde med årene før Anden Verdenskrig.