I morgen afgør vælgerne, hvem der bliver Chiles præsident i de kommende fire år. Det er anden gang på kort tid, at chilenerne skal til stemmeurnerne.
Valget står mellem milliardæren og forretningsmanden Sebastian Piñera og Alejando Guillier, der er kandidat for den siddende regeringskoalition.
Ved præsident- og parlamentsvalget den 19. november fik ingen af kandidaterne over 50 procent af stemmerne, derfor skal de to kandidater med flest stemmer ud i en anden valgrunde på søndag.
Her står valget mellem milliardæren og forretningsmanden Sebastian Piñera, der var Chiles præsident fra 2010 til 2004, og Alejando Guillier, der er kandidat for den siddende regeringskoalition Det Nye Flertal under den socialdemokratiske præsident Michelle Bachelet.
Chile er en af Latinamerikas hurtigst voksende økonomier. Fra 2000 til 2015 faldt andelen af chilenere, som lever i fattigdom – det vil sige for fire dollars om dagen – fra 26 procent af befolkningen til 7,9 procent ifølge Verdensbanken.
Men siden 2011, hvor væksten i økonomien lå på 6,1 procent, er den økonomiske vækst sløjet af, først og fremmest på grund af faldende kobberpriser, som tegner sig for halvdelen af landets eksport. I 2016 var væksten derfor kun på 1,6 procent. Alligevel har den siddende regering øget udgifterne, som blandt andet er brugt på en uddannelsesreform.
Venstrekandidaten
De to kandidater går til valg på et diametralt modsat valgprogram.
Alejandro Guillier, der er uddannet sociolog og journalist, kalder sig "folkets præsident" og vil skabe et mere "fair og inkluderende samfund", skriver den latinamerikanske tv-station TeleSur. Hans valgprogram omfatter arbejdspladser til alle, ligestilling mellem kønnene og offentligt sundhedssystem.
Guillier er kandidat for centrum-venstre-koalitionen Det Nye Flertal, som består af blandt andre Chiles Socialdemokrati og Chiles Kommunistiske Parti og fire andre partier. Han er selv uafhængig. Han fik 22,7 procent af stemmerne i første runde, mens hans konservative modkandidat Piñera fik 36,6 procent af stemmerne.
Alligevel forventer TeleSur, at valget kan blive tæt. I første runde stillede en anden koalition af venstrekræfter op under navnet Den Brede Front, og frontens præsidentkandidat Beatriz Sanchez fik 20,2 procent af stemmerne. Mens fronten ikke har meldt ud, hvem den anbefaler at stemme på, så har Beatriz Sanchez erklæret, at hendes stemme går til Alejando Guillier.
Hvis Guillier er i stand til at mobilisere hendes vælgere plus de mange, som undlod at stemme i første runde, har han en chance for at slå Sebastian Piñera, vurderer TeleSur.
Højrekandidaten
Piñera er højrefløjens foretrukne kandidat. Han har en ph.d. i økonomi fra Havard og er ifølge erhvervsmagasinet Forbes god for 2,7 milliarder dollars. Han stiller op på en nyliberal platform, som vil glæde den konservative, nyliberale, amerikanske tænketank Heritage Foundation.
Tænketanken klager over, at den nuværende regering har presset landets økonomiske frihed ved at øge statens rolle, ved "omfordelende skattetiltag" og øget selskabsskat, samtidig med at en arbejdsmarkedsreform har hævet mindstelønnen og styrket fagforeningernes forhandlingsret.
Denne udvikling vil Sebastian Piñera, der støttes af det yderste højre i Chile, rulle tilbage. Han vil fyre 20.000 offentligt ansatte og sænke selskabsskatten. Samtidig lover han at skabe tusinder af nye "kvalitetsjobs", afskaffe fattigdom og sparke gang i økonomien. Programmet sættes til at koste 14 milliarder dollars, som delvis skal finansieres af nedskæringer i de offentlige udgifter på syv milliarder dollars, skriver business-netstedet bloomberg.com.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278