16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Storbritannien spionerede mod udvalgte delegationer på G20-topmøde

Ny whistleblower chokerer:

Storbritannien spionerede mod udvalgte delegationer på G20-topmøde

Hemmelige dokumenter afslører, at USA's militære efterretningstjeneste NSA aflytter og overvåger millioner af mennesker i USA og i udlandet. Kunder hos Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, Youtube og Apple overvåges.

Tusinder af mennesker i Hong Kong har sympati for whistlebloweren Edward Snowden, der gemmer sig i den store by. Her fra en demonstration den 15. juni til støtte for Snowden ved USA's konsulat i Hong Kong.
FOTO: Philippe Lopez/AFP/Scanpix
1 af 1

I går kom det frem, at den britiske regering i 2009 hackede deltagernes telefonsamtaler og computere under G20 topmødet i London. G20 består af regeringsledere fra de 20 største økonomier inklusive EU. 

Det viser nogle af de hemmelige dokumenter, som den afhoppede efterretningsmand Edward Snowden fra USA har givet til den britiske avis The Guardian.

Afsløringen kommer netop som den britiske regering er vært for G8-topmødet, der startede i Belfast i går. I 2009 gik overvågningen især ud over Rusland, Tyrkiet og Sydafrikas delegationer. Rusland er også med i G8, og præsident Putin deltager i topmødet.

De hemmelige dokumenter, hvoraf de første kom frem i sidste uge, afslører, at USA's militære efterretningstjeneste NSA aflytter og overvåger millioner af mennesker i USA og i udlandet med overvågningsprogrammet PRISM. Det har givet NSA adgang til kommunikation over internetselskaberne Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, Youtube og Apple.

PRISM registrerer brugernes søgninger, emails, filoverførsler og chat-samtaler. Omfanget er gigantisk. Alene i marts 2013 har NSA indsamlet 97 milliarder informationer, skriver The Guardian.

Dokumenterne fra Edward Snowden viser, at NSA, FBI og CIA med den digitale teknologi har adgang til at overvåge egne borgere i et omfang, som Stasi - Østtysklands hemmelige politi - end ikke kunne drømme om. Snowden har afsløret, at efterretningsvæsenerne har udviklet United States of America til 'United Stasi of America', skriver Daniel Ellsberg i  The Guardian.

Daniel Ellsberg var efterretningsmanden, der under Vietnamkrigen afslørede de såkaldte Pentagonpapirer.

NSA og CIA er USA's to store efterretningstjenester, mens FBI er forbundspolitiet.

I dag hylder han Snowden for de nye afsløringer, som Ellsberg håber vil vække USA's befolkning og tvinge politikerne til at gribe ind.

Ellsberg mener, den nuværende kontrol med efterretningstjenesterne har vist sig helt utilstrækkelig.

"Når præsidenten siger, at der er juridisk kontrol, er det nonsens. Og det samme gælder påstanden om, at Kongressens efterretningskomiteer holder opsyn. Som med sagerne om tortur, kidnapning af mistænkte terrorister, indespærring, dronehenrettelser og dødspatruljer, så viser sagerne, at komiteerne er blevet opslugt af de væsener, som de skulle kontrollere", skriver Ellsberg.

Den aktuelle sag om afsløring af USA's efterretningstjenestes aflytning og overvågning af mennesker starter den 20. maj på Hawaii, hvor Snowden arbejdede for NSA.

Fra Hawaii til Hong Kong

Den 29-årige Edward Snowden ber' den 20. maj sin arbejdsgiver Booz Allen Hamilton, som arbejder for NSA, om fri nogle uger for at blive behandlet for epilepsi.

Men for Snowden handler det om at få tid til at rejse til et hemmeligt sted med en kuffert fuld af dokumenter, som han vil offentliggøre fordi han mener, at overvågningen er et alvorligt brud på demokratiet, åbenheden og privatlivets fred.

Snowden rejser til Hong Kong, hvor han mødes med journalister fra den britiske avis The Guardian, som den 9.  juni starter afsløringerne.

"Snowden vil gå ind i historien som én af Amerikas mest konsekvente whistleblowere side om side med Daniel Ellsberg og Bradley Manning", skrev avisen i sin første artikel. Den blev offentliggjort i samme uge, som USA's myndigheder indledte krigsretssagen mod Manning. Bradley Mannings afsløring gennem WikiLeaks af hemmelige efterretning fra krigene i Irak og Afghanistan ventes at give ham en lang fængselsstraf.

NSA kan bogstaveligt talt læse dine tanker, mens du skriver.
whistleblower, Edward Snowden

Bradley Manning vil ende i fængsel ligesom den tidligere CIA-ansatte John Kiriakou, der i 2007 afslørede brugen af 'waterboarding' og andre torturmetoder mod fangerne på Guantanamo: "... mens Kiriakou lækkede oplysningerne om tortur og endte i fængsel, så går de personer, som begik torturen, stadig frit omkring", skriver journalisten Alex Kane på den amerikanske netavis AlterNet.

Edward Snowden forklarer, at han valgte Hong Kong, fordi han oplever, at man dér værner om ytringsfriheden og tillader systemkritik.

Den tidligere britiske koloni har i dag et udstrakt selvstyre, men er under kinesisk suverænitet.

Fra sit hemmelige hotelværelse i Hong Kong forsøger Snowden at finde et land, der vil give ham politisk asyl. Han udtrykker bekymring for fremtiden, men han er glad for, at han har taget skridtet:

- Det de foretager sig udgør en eksistentiel trussel mod demokratiet, siger han.

På vej til Irak

Han ved, hvad han taler om, og han var ikke fra start systemkritiker. I 2003 havde han kurs mod Irak, fordi han gerne vil bidrage til frihed i Irak, fortæller han.

Under træningen brækkede han imidlertid begge ben og fik i stedet en karriere i CIA inden for computerprogrammering og vedligeholdelse. Først to år ved USA's ambasade i Genève og siden tre år hos NSA på en militærbase i Japan.

Han beretter, at hans skepsis over for systemet voksede:

- Jeg forstod, at jeg var blevet del af noget, der gjorde mere skade end gavn.

Under tre års arbejde for NSA på Hawaii så han, hvor omfattende overvågningen er:

- De er i gang med at registrere enhver samtale og få kendskab til enhver handling i verden...

Med den moderne computerteknologi kan de "bogstaveligt talt læse dine tanker, mens du skriver", advarer han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jun. 2013 - 12:34   18. jun. 2013 - 12:45

Aflytning

se@arbejderen.dk
PRISM

De afslørede dokumenter viser, at USA's militære efterretningstjeneste NSA med overvågningsprogrammet PRISM indsamler informationer om menneskers brug af internettet via selskaber som Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, Youtube og Apple.

PRISM registrerer brugernes søgninger, emails, filoverførsler og chat-samtaler.

Omfanget er gigantisk. Alene i marts 2013 har NSA indsamlet 97 milliarder informationer.

Ifølge loven om efterretningstjenesternes virke - FISA, der blev vedtaget i 1978 og ændret med Patriot Act efter 11. september 2001 - er det forbudt for NSA at indsamle informationer om USA's egne borgere.