26 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Straf G4S for bosætterstøtte

FN's særlige Palæstina-ekspert:

Straf G4S for bosætterstøtte

Boykot det dansk-britiske vagtfirma G4S - tidligere Falck - og andre firmaer for deres aktiviteter i israelske bosættelser, siger FN's særlige rapportør for de besatte områder.

Aktion foran vagtfirmaet G4S's generalforsamling i London i juni. GFS forsyner bosættelserne med alarmer og den israelske hær med udstyr til checkpoints og fængsler.
FOTO: Palestineplace
1 af 1

Dårligt nyt for cheferne i det dansk-britiske vagtselskab G4S.

FN's særlige rapportør i de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, opfordrer til boykot af alle firmaer, der har aktiviteter i israelske bosættelser.

G4S bliver direkte nævnt ved navn i Falks seneste rapport til FN's generalforsamling i New York.

- Virksomheder, der profiterer på opførelse af israelske bosættelser, skal boykottes, indtil de bringer deres forretninger i overensstemmelse med de internationale menneskerettigheder og humanitære love og standarder, siger den amerikanske juraprofessor, som har været FN's "vagthund" i de besatte områder siden 2008.

Jeg vil gerne opfordre virksomhederne til at vise samfundsansvar og ikke støtte bosættelserne. Villy Søvndal

Firmaet Hashmira, der er datterselskab af G4S Israel, leverer udstyr til israelske checkpoints. Det installerer alarmer for virksomheder i bosættelser og sørger for ansatte sikkerhedvagter i butikker og supermarkeder i bosættelserne Modi'in Illit, Ma'ale Adumim, Har Adar og i Østjerusalem.

Bosættere kontrollerer i dag over 40 procent af Vestbredden, og mellem 500.000 og 600.000 israelske statsborgere lever på palæstinensisk territorium.

Falk opfordrer til boykot af andre firmaer. Blandt andet de amerikanske selskaber Caterpillar Inc., Hewlett Packard og Motorola, de israelske virksomheder Ahava, Elbit Systems, Mehadrin samt svenske Volvo Group, Assa Abloy og det franske Veolia Environment.

I rapporten står der, at "den særlige rapportør minder om, at FN's Generalforsamling så tidligt som 1982 opfordrede til, at medlemsstaterne anvendte økonomiske sanktioner mod staten Israel på grund af dets ulovlige bosættelser."

Straf firmaerne!

Richard Falk opfordrer til, at de berørte firmaer, som "et første skridt straks suspender alle operationer, herunder levering af varer" til bosættelserne. Ellers må de "acceptere eventuelle konsekvenser for omdømmet, finansielt eller retsligt."

FN-rapportøren opfordrer direkte "civilsamfundet til energisk at forfølge initiativer til at straffe de virksomheder, der er fremhævet i rapporten, indenfor deres egne nationale rammer, ​​indtil de bringer deres politikker og praksis i overensstemmelse med internationale love og standarder".

Han tilføjer, at "civilsamfundet bør dele ressourcer og information, herunder etablere tværnationale netværk til at presse firmaerne".

I rapporten står der, at det internationale samfund bør overveje at bede Den Internationale Domstol om at undersøge, om virksomhederne i bosættelserne overtræder artikel 49 i den fjerde Genève-konvention.

Richard Falk slutter med at opfordre FN's Generalsfosamling til at vedtage et dokument, der sætter fokus på, om firmaer, der er tilsluttet de internationale regler for god forretningsskik - Global Compact - rent faktisk overholder international lovgivning om menneskerettighederne.

Herhjemme siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) opfølgende til Berlingske Tidende. 

- Jeg vil gerne opfordre virksomhederne til at vise samfundsansvar og ikke støtte bosættelserne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. dec. 2012 - 10:45   01. dec. 2012 - 11:00

Boykot Israel

Anders Fenger
Skribent