ANC ser ud til at vinde dagens parlamentsvalg i Sydafrika stort Alligevel falder støtten til regeringspartiet i takt med skuffelsen over fattigdom, svigtende el og hvid dominans over jord og ejendom.
Vi afskaffede race-apartheid, men har ikke gjort op med klasse-apartheid.
Minearbejder
Dét antyder en meningsmåling fra analyseinstituttet Ipsos for dagbladet Sunday Times.
Støtten til ANC (African National Congress) er siden sidste valg i 2009 faldet fra 65,9 procent til 63,9 procent i dag. Stemmerne blandt de sorte vil i høj grad gå til et nyt, fremadstormende parti, ledt af ANC’s tidligere ungdomsleder, Julius Malema, der i skarpe vendinger kritiserer ANC-lederne fo at ”have solgt ud”. Malemas Economic Freedom Fighters står til 4,7 procent, hvoraf de fleste ellers ville være gået til ANC.
Julius Malema var leder for ANC's ungdomsforbund (African National Congress Youth League) indtil han i april 2012 blev suspenderet fra ANC i fem år på grund af uenigheder.
Sydafrikas officielle oppositionsparti, Den Demokratiske Alliance – der er borgerligt liberale – står til at få 23,7 procent. Det er en markant fremgang siden sidste valgs 16,7 procent.
ANC er sejrsbevidst
Sydafrikas præsident og leder af ANC, Jacob Zuma, er trods nedgang i støtten optimist.
– Jeg har været i alle provinser, og kærligheden til ANC er forbløffende... og hele tiden stigende, siger han ifølge det sydafrikanske dagblad Mail&Guardian.
Ifølge den politisk analytiker, Ebrahim Fakir har ni millioner sorte undladt at lade sig registrere til valget.
– Det tyder på en utilfredshed, især blandt ANC-vælgere, siger han til det sydafrikanske dagblad Sunday Times.
Utilfredsheden bunder i flere problemer for ANC, der har regeret Sydafrika siden det første frie valg i 1994. Voldsom korruption og manglende opgør med apartheid, fattigdom i et af verdens mest ulige samfund er nogle af grundene til utilfredsheden.
Det er faktisk gået ned ad bakke med uligheden, siden apartheid blev afskaffet. Det viser en undersøgelse fra 2008 af økonomerne Leibbrand og Woolard.
I 1993, da apartheid var ved at blive afskaffet, kontrollerede fem procent af befolkningen 38 procent af alle indtægter i landet. Men i 2008 tjente de allerrigeste fem procent af befolkningen hele 43 procent af den samlede indkomst. Hvide sydafrikanere – omkring ni procent af befolkningen – dominerer stadig industri og landbrug.
Fattigdom er kæmpe problem
En rapport fra FN's udviklingsprogram UNDP slår fast, at 90 procent af alle fattige i landet er sorte.
– Vi afskaffede race-apartheid, men har ikke gjort op med klasse-apartheid, siger en sort minearbejder ved Marikana-minen ifølge det sydafrikanske tidsskrift Amandla.
Omkring 80 procent af den sydafrikanske befolkning er klassificeret som sorte, omkring ni procent som hvide, ni procent som farvede og to procent indisk/asiatisk.
Formanden for Sydafrikas metalarbejderforbund (NUMSA), Irwin Jim, er dybt kritisk.
– Det er kriminelt, at vi har en tredobbelt krise i fattigdom, ulighed og arbejdsløshed i et land, der er meget rigt på mineraler og energi. Sydafrika er et rigt land; det kan brødføde sit folk. Vi har 26 millioner mennesker, der dybest set er hærget af ekstrem fattigdom, og jeg må sige, at 25 millioner af dem er sorte, siger han til Amandla.
ANC mod strejker
Kontrollen over landbrugsjorden er i vid udstrækning på hvide hænder. De seneste officielle statistikker fra landbrugsministeriet viser, at blot 4,4 millioner hektar jord er blevet omfordelt til sorte siden 1994 – det svarer til blot fem procent af den jord, de hvide ejer.
70 procent af Sydafrikas jord er fortsat ejet af hvide, selv om ANC har lovet at fordele 30 procent af jorden fra hvide til sorte.
Derfor vinder Julius Malema voldsomme brandtaler genklang i de sorte townships, når han kræver ekspropriation af hvid jord uden kompensation og nationalisering af miner og banker.
ANC erkender, at der er problemer, men fastholder, at der siden 1994 er bygget 3,7 millioner boliger siden apartheidstyrets fald for 20 år siden, hvilket giver millioner af mennesker deres første moderne hjem nogensinde.
Dog blev Jacob Zuma mødt med tavshed, da han 1. maj opfordrede 15.000 tilhørere på Peter Mokaba-stadion i Polokwane til at stemme på ANC og samtidig "sikre landets økonomi".
– Fagforeninger skal respektere realiteterne og ikke støtte endeløse strejker, der ikke er til gavn for arbejderne og ikke tager hensyn til økonomien, sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP.
Siden sidste måned har Sydafrika været ramt af gentagne strejker i landets miner.
Kritik fra den gamle ANC-garde
Kritikken af ANC kommer nu også fra dets gamle garde. Ronnie Kasrils, kommunistisk vetaran, medstifter af ANC’s væbnede gren og eks-minister i Mandelas første regering, opfordrer nu til at stemme blankt eller stemme på mindre partier for at få ANC-ledelsen til at vågne op.
– En masse mennesker er bare trætte af det hele. Vi siger til dem, at de i det mindste kan stemme blankt eller rive deres stemmeseddel over, siger Kasrils, der stadig er medlem af både ANC og Sydafrikas Kommunistiske Parti.
ANC og kommunistpartiet SACP (South African Communist Party) har siden slutningen af 1950'erne haft et tæt samarbejde.
Kastils tilføjer, at han stadig har ”dyb kærlighed” til ANC., men, at der skal ”ruskes op i idealerne”
Han fordømmer konkret Jacob Zumas aktuelle byggesag, hvor flere medier har afsløret, at præsident får ombygget sin villa for 23 millioner dollars betalt af staten.
Ronnie Kasrils, der var medlem af centralkomiteen i SACP fra 1986-2007, mener, at Sydafrika efter apartheidstyrets fald i 1993-94 indgik "en pagt med djævlen" og heriblandt indgik aftaler med den internationale valutafdond IMF og globale banker om at føre nyliberal politik til gengæld for lån.
– Det er konsekvenserne af disse aftaler, vi ser den dag i dag, har Kastils tidligere sagt til Mail&Guardian.
Det sydafrikanske LO, COSATU har historisk været i et tæt parløb med ANC og SACP. Det gør de stadig, selv om der er stigende kritik fra COSATU's side.
– De sydafrikanske arbejdere er blandt de dårligst betalte i verden. Jeg støtter ANC, men begræder alvorlig korruption inden for partiet og dets alliancepartner, SACP. Ja, du behøver ikke at gå andre steder hen i verden for at finde korruption – det er lige her, sagde COSATU-leder Zwelinzima Vavi i en 1. majtale i Port Elizabeth.
– Det er ikke, fordi vi hader ANC, men vi hader dem i dets lederskab, der voldtager værdier og integritet, sluttede han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278