Sydafrikas parlamentsvalg den 7. maj blev en sejr for regeringspartiet, ANC, men der kom ridser i lakken.
Hvis ANC ikke leverer varen, så har folk ret til at marchere imod os.
Ronnie Kasrils
African National Congress (ANC) fik 62,1 procent af stemmerne mod 65,9 procent ved valget i 2009. Den officielle opposition, det liberale Demokratisk Alliance (DA), gik frem fra 16,7 procent til 22,2 procent af stemmerne, mens den nydannede ANC-kritiske parti Economic Freedom Fighters (EFF) – "De økonomiske frihedskæmpere" – fik 6,4 procent af stemmerne.
EFF fik over 10 procent af stemmerne i provinserne Gauteng, Limpopo og Nordvest. Seks regioner blev vundet af ANC, mens DA gik frem i Vestern Cape fra 51,5 procent til 59,4 procent.
ANC glade for "overbevisende sejr"
ANC støttes af Sydafrikas LO (COSATU) og Sydafrikas Kommunistiske Parti (SACP) og har haft flertal i parlamentet siden 1994. ANC ledes af Jacob Zuma, der også er landets premierminister.
ANC generalsekretær Gwede Mantashe siger til dagbladet Mail&Guardian, at resultaterne viser, at ANC's bagland er "solidt som sten".
– Befolkningen i Sydafrika har endnu en gang givet os et overvældende mandat til at fortsætte det arbejde, vi startede i 1994.
Mens Phumla Williams fra ANC-regeringens informationskontor siger til nyhedsbureauet Bernama.
– Fremtiden er nu i vore hænder, og vi må alle gøre vores bedste for at opbygge en vindende nation. Regeringen appellerer til alle lejre om at optræde ansvarligt og inden for lovens rammer, siger hun.
Militæret sat ind fredag
Men ikke alle var glade for ANC's sejr. I den fattige sorte forstad Alexandra ved Johannesburg blev omkring 60 anholdt fredag efter protester mod valget, hvor der blev afbrændt dæk og barrikaderet veje. Blandt andet EFF kritiserede ANC for valgsvindel i bydelen. Hæren blev herefter indsat, oplyser politiet. Militæret forlod townshippen lørdag formiddag, bekræfter forsvarsministeriets talsmand, Siphiwe Dlamini.
Alexandra var centrum for kampene mellem især ANC og det hvide aparhheidstyres politistyrker i 1980'erne.
EFF's formand, den tidligere leder af ANC's ungdomsforbund, Julius Malema opfordrede alligevel Alexandras beboere til at acceptere valgresultatet.
– Acceptér nederlaget. Vi kan ikke sætte Sydafrika i brand på grund af et valgresultat, sagde han.
Den 13. marts var der også uro i Bekkersdal-townshippen i Gauteng-provinsen mod ANC's valgkampagne, rapporterede det sydafrikanske dagblad Mail&Guardian.
Kritik af ANC
EFF bliver nu parlamentets tredjestørste parti. Det kræver nationalisering af banker og fordeling af hvide farmeres jord til sorte jordløse. Partiets formand Julius Malema var leder for ANC's Ungdomsforbund, indtil ANC suspenderede ham i april 2012 i fem år på grund af uenigheder.
EFF mener, at ANC-lederne har svigtet organisationens grundlag, der blandt andet taler om nationaliseringer. EFF konstaterer, at de hvide udgør omkring ni procent af befolkningen, men de dominerer stadig landets industri og landbrug. I 2008 tjente de allerrigeste fem procent af befolkningen 43 procent af Sydafrikas samlede indkomst.
70 procent af al jord ejes af hvide, selvom 80 procent af befolkningen er sorte. ANC har lovet at distribuere 30 procent af de hvides jord til sorte, men har ikke opfyldt løftet.
Sydafrikas Kommunistiske Parti (SACP) stillede op på ANC's lister. SACP siger, at Julius Malema og EFF er "dygtige til at præsentere sig selv som talsmænd for de fordrevne og fremmedgjorte. Men at Malema for eksempel selv er rig efter at have brugt den politiske venstrefløj i ANC til at opnå offentlige kontrakter til de firmaer, han selv ejer.
– EFF praktiserer den samme demagogi, som vi ser i platinbæltet, sagde SACP's vicegeneralsekretær Jeremy Cronin på et 1. maj-møde i Ekuhurleni.
Med platinbæltet hentyder Cronin til en 15-måneder lang strejke i landets platinminer. ANC har i højere og højere grad skærpet tonen overfor de 70,000 minearbejdere, der på femte måned kræver højere løn.
Strejken er den længste og dyreste i Sydafrikas miner. Den viser ifølge EFF utilfredsheden blandt sorte minearbejdere, der føler, at de ikke høster fordelene af landets mineralrigdomme to årtier efter apartheidstyrets fald. De strejkende har ramt 40 procent af den globale leverance af platin. Ved platinminen Marikana skød og dræbte politiet i 2012 44 strejkende minearbejdere, der krævede højere løn.
Trods ANC's valgsejr og SACP's kritik af EFF er der også er uro i ANC.
Kritik af ANC indefra
100 veteraner i ANC protesterede under valgkampen mod partiets "svigt af de fattige". Ronnie Kasrils, kommunistisk veteran og medstifter af ANC’s væbnede gren og minister i Mandelas første regering, opfordrede gruppen "Sidikiwe! Vukani! (Vi er dødtrætte – Rejs Jer!) til at stemme blankt eller stemme på mindre partier for at få ANC-ledelsen til at vågne op.
– Nelson Mandela sagde engang til os, at hvis vi – ANC – ikke leverer varen, så har folk ret til at marchere imod os, siger Kasrils til Mail&Guardian, og undestreger, at kærligheden til ANC trods modstanden "ikke ruster".
– Jeg stemte ikke på ANC eller DA ved dette valg, men ønskede at se nogle mindre partier i de lokale forsamlinger og i det nationale parlament, så der kan komme øget modstand mod korruption, bedre forvaltning, bedre velfærd til folket og ansvarlighed, siger Kasrils og tilføjede, at ANC "ikke længere er den frihedsbevægelse, det engang var".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278