09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Syriens oprørere bag facaden

Ekstremister i offensiven

Syriens oprørere bag facaden

De fleste danske og internationale medier skildrer Den Frie Syriske Hær (FSA), der kæmper mod Bashar al-Assads militær, som "moderate oprørere", der også vender sig mod islamisme og militante al-Qaeda-grupper. Men hvem er Syriens oprørere?

Medlemmer af Den Frie Syriske Hær beder før kamp i Latakia-provinsen i Syrien. Den væbnede opposition er blevet mere ekstrem, lyder det.
FOTO: Stringer/Reuters/Scanpix
1 af 1

- I Syrien er der ingen moderate. Alle oprørere er ekstremister.

Sådan siger Syriens-eksperten og forskeren Tony Cartalucci, der har indgående kendskab til den væbnede opposition mod præsident Bashar al-Assad. 

Danmark står bag den syriske oppositionskoalition.
Villy Søvndal.

Også journalisten Ben Hubbard fra det traditionelt konservative amerikanske dagblad New York Times skrev allerede i april i år om stærk islamistisk dominans i den væbnede syriske modstandsfront.

"Den syriske opposition drives frem af al-Qaeda. Intetsteds i det oprørskontrollerede Syrien er der en sekulær kampstyrke, der er værd at tale om", skrev han.

Krigen i Syrien har varet siden marts 2011 og kostet over 100.000 dødsofre. USA, Frankrig og Storbritannien har bistået den væbnede opposition i Syrien med materiel og træning i samarbejde med de regionale allierede, Tyrkiet, Jordan, Qatar og Saudi-Arabien.

Moderate

Vestlige lande mener, at der eksisterer en moderat, ikke-religiøs og væbnet modstandsbevægelse af en vis betydning i Syrien. Og at det er grupper, vi kan støtte - især Den Frie Syriske Hær (FSA).

Det kom dog som lidt af et chok for tilhængerne af FSA, at netop dén kriger, der på en video i maj 2013 skar lungerne ud af en død syrisk soldat og spiste af dem, var tilknyttet FSA.

Menneskerettighedsorgannisationen Human Rights Watch (HRW) har bekræftet ægtheden af optagelserne. Krigeren var en vis Abu Sakkar, chef for Omar al-Farouq-Brigade". Den britiske tv-station BBC oplyser, at Omar al-Farouq-brigaden er en af de største og mest velkendte enheder af den Frie Syriske Hær.

Oppositionsgruppen SNC (Syrian National Council), der står tæt på FSA, udtalte i maj, at Abu Sakkar nu ville "blive sat på prøve", men hændelsen sværtede FSA og SNC alvorligt, rapporterer det britiske dagblad The Guardian. 

Der er også andre stærkt religiøse brigader med i FSA, blandt andet "Shield of Islam-bataljonen i Idlib-provinsen i nordvest og Osama bin Laden-brigaden i Damaskus, opkaldt efter al-Qaeda-lederen.

Kritik af FSA

FSA blev oprindelig stiftet i 2011 af især afhoppede soldater fra regeringshæren og skal i dag tælle 80.000 soldater. Den er væbnet gren for "Den Nationale Koalition for den Syriske Revolution og Oppositionsstyrker" - en politisk koalition af 63 syriske grupper, der er imod Bashar al-Assads regering. Den før omtalte SNC er hovedgruppen i Nationalkoalitionen."

Begge politiske eksilgrupper får støtte af blandt andet USA, Tyrkiet, Frankrig og Danmark.

Den Frie Syriske Hær har flere forskellige militser tilknyttet - nogle ikke-religiøse - og andre med stærkt religiøse navne.

Den 20. marts 2012 opfordrede Human Rights Watch den væbnede syriske opposition - herunder FSA - til at "stoppe kidnapninger, tortur og henrettelser".

FN's uafhængige internationale undersøgelseskommission for Syrien rapporterede i september 2012 om, at der er "dokumenteret krigsforbrydelser siden starten af borgerkrigen på begge sider". Blandt andet er der rapporter om, at oprørere fra  FSA's "Amr bin al-Aas-brigade" har henrettet regeringssoldater efter en hurtig rettergang ved selve gravpladserne.

I december sidste år lød det fra flere journalister fra tv-stationen Al Jazeera, at der var stærke forlydender om, at Den Frie Syriske Hær rekrutterede børn.

Den 22. maj 2012 kidnappede en FSA-brigade 11 libanesiske pilgrimme fra Iran, rapporterede The Guardian. Fire af pilgrimmene blev dræbt i et luftangreb fra den syriske luftvåbens side, mens resten blev løsladt uskadte.

Den 9. september 2012 eksploderede en bilbombe nær al-Hayat-hospitalet i byen Aleppo. Ifølge syriske statslige medier blev mindst 30 mennesker dræbt og mere end 64 sårede. FSA hævdede bagefter, at hæren havde besat hospitalsbygningen og brugte den som base.

Men beskyldningerne om terror har ikke afholdt USA fra at bakke op om FSA.

USA's ambassadør i Syrien, Robert S. Ford, har netop holdt møde med topledelsen i FSA og dets stabschef Salim Idris, fremgår det af en artikel fra FSA's mediebureau.

- Vi diskuterede, hvordan USA bedst støtter FSA og dets militære bataljoner, blandt andet ved at tvinge Bashar-al Assads regime til at ophæve belejringer af byer, sagde Salim Idris.

John Kerry, USA's udenrigsminister, mener bestemt, at den "moderate oprørsbevægelse" i Syrien eksisterer.

Han fortalte medlemmer af  udenrigsudvalget i USA's kongres i september, at ekstremistiske grupper kun udgør mellem 15-25 procent af oprørerne, men at de "moderate kræfter vokser stærkere som følge af støtten fra de regionale allierede".

- Jeg ved bare, at vi ikke enige i, at et flertal består af al-Qaeda og andre slemme fyre. Det er ikke sandt, sagde Kerry ifølge dagbladet USA Today..

"Slemme fyre"

I Syrien hedder al-Qaeda-afdelingen Jabhat al-Nusra, som er den mest slagkraftige, væbnede oppositionsgruppe mod regeringshæren, oplyser den vestligt orienterede tænketank International Crisis Group.

Kort efter Kerrys udtalelser den 18. september kom den nyheden om, at netop "de slemme fyre" i den al-Qaeda-tilknyttede milits med navnet "Den islamiske stat i Irak og Levanten" (ISIL) havde erobret grænsesbyen Azaz to kilometer fra den tyrkiske grænse fra Den Frie Syriske Hærs tropper, der ellers havde taget byen fra regeringshæren i 2012. ISIL arbejder tæt sammen med al-Nusra-fronten.

Erobringen fik straks NATO-landet Tyrkiet til at lukke grænsen, der ellers har stået åben for oprørere mod Assad siden 2011.

Den danske udenrigsminister Villy Søvndal er dog stadig fortrøstningsfuld i bestræbelserne på at støtte den såkaldt "moderate" oprørsbevægelse i Syrien.

Han fremhæver den omtalte "Nationalkoalition", der er politisk arm for FSA. Nationalkoalitionen blev sidste år blev anerkendt af 100 lande i verden som eneste retmæssige repræsentant for Syrien. Koalitionens leder, Ahmed Al Jarba, besøgte Danmark i september, hvor han mødte Søvndal.

- Jeg forsikrede Jarba om, at Danmark står bag den syriske oppositionskoalition i denne svære tid - både politisk og med forskellige former for støtte, sagde Søvndal efter besøget ifølge en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Danmark gav den 10. oktober i år 25 millioner kroner til opbygningen af politi og retsvæsen i "de oprørskontrollerede områder i Syrien". Søvndal oplyste dog ikke nærmere om, hvor disse oprørskontrollerede områder skulle ligge. Dagen inden udpegede Sønvdal Ivan Nielsen, tidligere souschef ved den danske ambassade i Damaskus, til regeringens kontaktperson til oppositionen.

Netop Nationalkoalitionen og er dog kommet i store vanskeligheder sammen med hovedgruppen i nationalkoalitionen, Syrian National Council (SNC) i denne måned.

70 væbnede grupper i det sydlige Syrien afviste i midten af oktober Nationalloalitionens autoritet. Ugen før havde 13 af de største væbnede grupper i Syrien afvist både SNC og Nationalkoalitionen, beretter britisk tv, BBC.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. okt. 2013 - 15:51   23. okt. 2013 - 18:53

Syrien

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Syriens Revolutionære Front
  • Syrien Revolutionære Front (SRF) er en alliance, dannet i december 2013 af 14 brigader fra Den Frie Syriske Hær, som en reaktion på dannelsen af den rivaliserende alliance, Den Islamistiske Front.
  • SRF har anslået 10.000-15.000 mand under våben.
  • SRF er allieret med de veststøttede Syriens Nationalråd (SNC) og Nationalkoalitionen, der begge står bag Den Frie Syriske Hær (FSA).
  • Den Frie Syriske Hær er en væbnet oppositionsgruppe i Syrien, stiftet 29. juli 2011, støttet af vestlige og rige arabiske lande.
  • To tredjedele af FSA-ledelsen har tilknytning til Det Muslimske Broderskab i Syrien.
  • FSA er en en del af de anslået 100.000 krigere i kampen mod Assad-styret. Anslået 80 procent er islamister.

Kilder: SNC, International Crisis Group, Carnegie Endowment for International Peace/Aaron Lund

 

Krigen i Syrien
  • Siden 2011 har der været væbnet opstand mod styret i Damaskus.
  • Over 250.000 er blevet dræbt.
  • 7,6 millioner syrere er interne flygtninge.
  • 4,8 millioner syrere er flygtet ud af landet. Heraf befinder 2,7 millioner sig i Tyrkiet, godt én million i Libanon og over 600.000 i Jordan.
  • USA, Qatar, Saudi-Arabien og en række vestlige lande har fra krigens start støttet den væbnede opposition.
  • Siden 22. september 2014 har USA og allierede gennemført luftangreb i Syrien mod Islamisk Stat.
  • Luftangrebene sker uden tilladelse fra den syriske regering.
  • Rusland indledte 30. september 2015 bombninger i Syrien mod IS og den væbnede opposition efter invitation fra den syriske regering.
  • Tyrkiet invaderede 24. august 2016 Syrien og begyndte at oprette en "humanitær korridor" ved grænsen.
  • Syriske regeringsstyrker kontrollerer 85 procent af landets befolkede områder.
  • 13.-14. december 2016 opnåede regeringsstyrker støttet af russiske fly og libanesiske allierede en total sejr i Syriens næststørste by, Aleppo.
  • 29. december 2016 blev en våbenhvileaftale fremlagt, foreslået af Rusland, Iran og Tyrkiet.
  • I februar 2017 startede fredsforhandlinger i Astana, Kasakhstan, der efterfulgtes af møder i Genève, Schweiz. 
  • 17. marts 2017 ruller tyrkiske tanks ind i den nordvestlige syriske Idlib-provins.
  • I marts 2019 er det meddelt, at Islamisk Stat kun besidder et mindre område i Syrien.
  • I februar 2020 kæmper jihadistiske grupper og tyrkiske soldater i den nordvestlige Idlib-provins mod syriske regeringsstyrker.

Kilder: CNN, FN, The Guardian, SANA, UNHCR