05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tidligere FN-topchef undsiger Vestens indblanding i Syrien

SKARP KRITIK

Tidligere FN-topchef undsiger Vestens indblanding i Syrien

Vesten skaber mere uro, når de blander sig i konflikten i Syrien, siger tidligere vicegeneralsekretær i FN, Hans von Sponeck, i et eksklusivt interview med Arbejderen.

FN's tidligere vicegeneralsekretær Hans von Sponeck, vender sig kraftigt imod de vestlige lande, der arbejder for et regimeskifte i Syrien.

Derfor har han netop underskrevet en international appel om at støtte dialog og våbenhvile i Syrien, kaldet "From times of war to times of peace in Syria". Initiativet vender sig mod international intervention. Appellen er undertegnet af folk som nobelprismodtageren Adolfo Pérez Esquivel og den katolske biskop Raúl Vera fra Mexico.

Vestmagterne er ansvarlige for mange af dødsofrene i Syrien.
Hans von Sponeck

- Som en person med 32 års professionelt FN-liv bag mig, har jeg lært, at det lønner sig at give dialogen en chance, før andre midler bliver taget i brug. I Syrien har diplomatiet, rundbordssnakken, ikke fået en chance. I stedet ser du indblanding i landets interne affærer udefra. Det skaber mere konflikt, siger Hans von Sponeck til Arbejderen over telefonen fra Müellheim i Tyskland.

I Syriens tilfælde tøver han ikke med at sætte landenavne på urostifterne.

- Især USA, Frankrig og Storbritannien ser muligheden for at deltage i Syrienskonflikten og fremme egne interesser. De fratager syrerne muligheden for dialog. Vestmagterne er ansvarlige for mange af dødsofrene i Syrien, siger Hans von Sponeck.

Den 73-årige tyske FN-veteran var vicegeneralsekretær i FN mellem 1998-2000. Det er den næsthøjeste post i FN. Samtidig var han øverste koordinator for FN's humanitære arbejde i Irak, men sagde sit job op i år 2000 i protest mod sanktionerne mod landet.

Irak

Han mener at tale af erfaring. Ligesom Syrien i øjeblikket er udsat for sanktioner, var Irak det fra 1991. Ligesom i Irak kærever Vesten regimeskifte i Damaskus.

Anslået 600.000 irakiske børn døde af sygdomme på grund af sanktionerne, der betød, at landet ikke måtte modtage en lang række varer.

5000-6000 børn døde om måneden. Det skyldtes hovedsagelig forurenet vand, mangel på medicin og underernæring. Regeringerne i USA og Storbritannien forsinkede clearingen af udstyr og materialer og var ansvarlig for denne tragedie, ikke Bagdad, mener Hans von Sponeck, der havde ansvar for FN's Olie for mad-program.

Olie for mad-programmet blev oprettet i 1996 og tillod Irak at sælge begrænsede mængder af olie til at finansiere købet af fødevarer og humanitære varer.

FN

Han er skuffet over stærke vestmagters og NATO's "misbrug" af FN.

- FN bliver gang på gang degraderet til en redskabskasse, man kan bruge efter forgodtbefindene eller ignorere. Og jeg bør vel ikke minde om, at NATO er underordnet FN – det står lavere, er subsidiært, siger den tidligere FN-ansatte.

Han minder om, at samtlige 193 lande i FN har skrevet under på at overholde folkeretten - de internationale love, som alle medlemsstater skal følge.

- Det gælder alt fra konventioner om menneskerettigheder til politik og kultur. Men konventionerne bliver overtrådt, som for eksempel fra Jugoslavien-krigene til Irak-krigene, mens NATO på det skammeligste misbrugte en FN-resolution i 2011 om Libyen, siger Hans von Sponeck.

Beskyttelse?

Hans von Sponeck, der stammer fra en tysk adelsfamilie, vender sig kraftigt imod misbruget af FN’s dokument om Responsebility to Protect (Ansvar for at beskytte red.) Det er blevet benyttet i for eksempel Libyen for angiveligt at hindre den libyske leder, Muammar Gadaffis, truende folkemord i byen Benghazi i foråret 2011.

- Responsebility to Protect kunne have været brugbart i Libyen, men blev brugt i de forkerte hænder. Vel var Gadaffi en diktator. Vel var der problemer i Libyen. Men det er der også i Golf-landene, i Saudi-Arabien og i De Forenede Arabiske Emirater og så videre.

Han mener ikke, at FN fik chancen for at skabe dialog i Libyen.

- Man fik ikke lov. Der skete det samme som i Irak, Pakistan, Syrien, Libanon. Alle fik de ikke chancen for fred og dialog på grund af stormagternes indblanding, mener Hans von Sponeck.

Men hvorfor Syrien nu? Hvorfor sanktioner og invasionskrigstrusler?

Hans von Sponeck tøver eftertænksomt.

- Landet er i Vestens og Israels øjne Mellemøstens ”urostifter”. Syrien er bro mellem Iran og Libanon. Syriens politik er ikke bekvem for USA og NATO-alliancen, der er meget aktive i det østlige Middelhavsområde. Vestmagterne er ved at skabe et fragmenteret Syrien, et splittet Syrien. Som i Irak vil det ske på beskostning af en civilbefolkning, der ene og alene ønsker at leve og overleve, siger han.

Iran

Hans von Sponeck tror ikke, at Vesten pønser på at angribe Iran efter at have brugt Syrien som en ”trædesten” på vejen.

- Hvis Vesten er fast besluttet på at begå selvmord, skal det gå mod Iran. For Iran har mange støtter som Rusland, Kina og til dels Indien. Desuden har USA ikke kapacitet, hverken moralsk, økonomisk eller politisk til et angreb. Det er ikke længere det amerikanske århundrede. Vi lever i en anden verden. Vi ser andre lande storme frem. Nu hedder det ikke mere G7, men G20. Verden er ikke længere unipolær med USA i centrum, bemærker Hans von Sponeck.

- Vi befinder os i en multipolær verden, hvor magtbalancerne skifter. Der ligger en stor kamp for indflydelse forude. Vi ser nogle tektoniske forandringer i disse år. Mens NATO bevæger sig østover, skaber USA en ny Stillehavs-politik, mens Kina reagerer imod den. Russerne reagerer eksplosivt på presset mod dem. Vi ser tydeligere og tydeligere konfrontationen mellem to lejre, siger Hans von Sponeck.

En ny verden

Han fremhæver, at ingen krise i dag eksisterer isoleret.

- Det store billede må man ikke glemme. Der er en massiv konfrontation i vente. Vi må være med til at stoppe denne kurs. Vi i offentligheden bør reagere. Vi kan og skal ikke deltage i endeløse konflikter, men vi må råbe op og rejse os i protest, som den netop afdøde filosof Stephane Hessel opfordrede til, siger Hans von Sponeck.

Fogh straffet?

Han ser gerne, at de ansvarlige politikere og ledere af krigsmagter bliver gjort ansvartlige for soldaters drab på uskyldige irakere, afghanere og libyere i USA’s og NATO’s krige.

- De ansvarlige for krig skal stilles til regnskab for deres gerninger. Den Internationale Krigsforbryderdomstol er ikke kun forbeholdt sorte mennesker fra Afrika, som vi har set flere gange. Den bør i høj grad også bruges mod de i Vesten, der har misbrugt deres autoritet. Det gælder for eksempel toplederne i NATO og enkeltpersoner i denne organisation med andre lederfunktioner, siger han.

Han har en hilsen til den tidligere danske statsminister og nuværende NATO-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.

- Hvis straffriheden fortsætter for personer som for eksempel hr. Fogh Rasmussen, vil konflikterne i verden bare fortsætte i det uendelige.

Hans von Sponeck har ifølge eget udsagn altid haft respekt for nordiske lande. Men.

- Når jeg har sagt dét, må jeg indrømme, at jeg er jeg ret skuffet over, at det officielle Danmark og de andre lande i Norden desværre ikke har spillet en rolle for at modsætte sig flere krige - som de burde. De ansvarlige politikere og ledere har vist sig uærlige i konflikterne siden Den Kolde Krigs afslutning, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. apr. 2013 - 06:12   05. apr. 2013 - 21:05

Krig

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Hans von Sponeck
  • Hans von Sponeck var fra 1998-2000 FN's vicegeneralsekretær.
  • Fra 1998-2000 var han samtidig øverste leder af FN’s humanitære arbejde i Irak.
  • I 2000 opsagde han sin stilling i protest mod sanktionerne mod Irak.
  • Han vender sig mod Vestens krav om regimeskifte, som det er set i Irak, Afghanistan, Libyen og nu Syrien.