14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tobaksrådgiver skal overvåge EU-lobbyisme

Vagthund kritiserer

Tobaksrådgiver skal overvåge EU-lobbyisme

EU's etiske komité for at bekæmpe lobbyisme ansætter tobakslobbyist, der selv tidligere har arbejdet for EU-toppen. Kom ud af røgtågen, EU, lyder det fra kritikere.

EU-kommissionen udpeger sin tidligere generaldirektør og nuværende tobakslobbyist til at holde øje med lobbyisme og kommissærer.
FOTO: Justin Blackwater
1 af 1

EU-kommissionen, der er EU's højeste myndighed, udnævnte kort før jul en tobakslobbyist til sin etiske komité om netop lobbyarbejde.

Kommissionen udpegede Michel Petite - en fransk advokat fra det London-baserede firma Clifford Chance, som arbejder for den amerikanskejede tobaksgigant Philip Morris.

En lobbyist er en betegnelse for en person, som søger at påvirke beslutningstagere på vegne af en interesseorganisation for eksempel et privat firma.

Michel Petite bliver en del af tre-mandsrådet, der skal rådgive EU’s top om, hvor vidt det er i orden, når tidligere EU-kommissærer at søge job hos de selv samme private virksomheder, de har haft med at gøre i deres tid som kommissær.

Petite sad også i det etiske råd fra 2009-2012, oplyser netsiden euobserver.com.

Petite var indtil 2007 selv ansat som generaldirektør for EU-kommissionens juridiske tjeneste, der  rådgiver kommissionens formand Jose Manuel Barroso,

Dalli-gate

Petites arbejde for Philip Morris kom frem i den seneste "Dalligate"-affære.

Her udspurgte medlemmer af EU-parlamentet kommissionen om dens kontakter til tobakslobbyen. Det skete efter, at EU’s sundheds-kommissær, malteseren John Dalli, i oktober måtte gå som kommissær, efter det svenske tobaksfirma Match, som producerer snus, i maj sidste år klagede til Bruxelles. 

Match klagede, fordi en "maltesisk entreprenør" angiveligt havde bedt dem om penge - til gengæld for at bruge "hans egne kontakter" til Dalli for at ”påvirke EU’s forbud mod eksport af snus.

EU’s undersøgelsesorgan OLAF mente i oktober, at Dalli ”var bekendt med disse begivenheder." Herefter trådte han tilbage.

Om tobaks-lobbyisten Michel Petite, som nu skal rådgive EU-toppen om etiske faldgruber i lobbyisme, siger en tidligere EU-embedsmand til EUobserver:

- Han er meget aktiv i Bruxelles, især i forbindelse med EU-Kommissionens juridiske tjeneste.

Det er helt og aldeles uacceptabelt, at en tobakslobbyist bliver EU-kommissionens etiske toprådgiver. 

Olivier Hoedeman 

Clifford Chance nægter at kommentere sagen overfor euobserver.com.

Mange advokatfirmaer hævder, at deres arbejde med EU-institutionerne er af teknisk karakter og derfor ikke er lobbyvirksomhed.

Uacceptabelt

Men den Bruxelles-baserede ngo og ”vagthund” overfor private virksomheder i EU, Corporate Europe Observatory, har klage over Petite til EU’s Ombudsmand.

- Det er helt og aldeles uacceptabelt, at en tobakslobbyist bliver EU-kommissionens etiske toprådgiver. Der er tvivl om hans uafhængighed og troværdighed, siger Olivier Hoedeman fra Corporate Europe Observatory til Arbejderen.

Overfor EUobserver.com afviser EU-kommissionens talskvinde, Pia Ahrenkilde Hansen, dog anklagerne mod Petite.

- Petite har levet op til reglerne for tidligere EU-embedsmænd om at udvise hæderlighed og tilbageholdenhed. Der er ingen grund til at betvivle hr. Petites kvalifikationer til at udføre sine opgaver som medlem af ad hoc-komitéen, tilføjer hun.

De andre personer i EU’s etiske komite om lobbyisme er Terry Wynn, tidligere medlem af EU-parlamentet for Storbritannien, og Rafael Garcia-Valdecasas, forhenværende spansk dommer ved EU-domstolen i Luxembourg.

Alle tre godkendte  i 2010, at den eks-industrikommissær i EU, Günther Verheugen lancererede sin egen lobbyvirksomhed, The Experience Company - blot to måneder efter at han havde forladt sin post.

Petite har levet op til reglerne for tidligere EU-embedsmænd om at udvise hæderlighed og tilbageholdenhed.

Pia Ahrenkilde Hansen, EU-kommissionen.

De anfægtede heller ikke, at eks-fiskeri-kommissær Joe Borg tiltrådte en stilling i et selskab, der lobbyer EU om hav-politik.

De havde heller ingen indvendinger, da den tidligere kommissær for Det Indre Marked, Charlie McCreevy - hvis job involverede transportpolitik – fik et topjob i det irske luftfartsselskab Ryanair.

Olivier Hoedeman mener, at EU har et grundlæggende problem.

- Bruxelles er centrum for EU og tiltrækker tusindvis af lobbyister, der vil fremme de store virksomheders interesser. De udkonkurrerer nemt ngo’er og interessegrupper og får derved en helt privilegeret adgang til EU’s magtfulde institutioner. Derfor bliver kommercielle interesser sat højere end prisen på mennesker og miljø. Det underminerer selve grundlaget for demokratiet, siger Olivier Hoedeman.

Mangler åbenhed

Den danske professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Gert Tinggaard Svendsen, har skrevet bogen "Lobbyisme i EU".

- Problemet med lobbyisme kan være, at der ingen regler er for at regulere den. Der mangler klare spilleregler og mere åbenhed. Det kan være svært at gennemskue, hvad lobbyister laver, siger han til Arbejderen. 

Han mener som Hoedeman, at det er problematisk, at det ofte kun er de stærkeste, der har mulighed for at møde op, når EU-kommissionen indbyder til debat om et emne.

- De grønne organisationer og forbrugerorganisationerne har for eksempel svært ved at møde op. Risikoen er, at man kun kommer til at høre den ene side af sagen, siger han og tilføjer, at det gælder om at opstille klare spilleregler.

- Det bør EU-parlamentet for eksempel overveje at foreslå. De repræsenterer jo befolkningernes interesser og kan dermed kompensere for et demokratisk underskud, hvor EU-kommissionen har initiativretten i forhold til lovgivning, siger Gert Tinggaard Svendsen, der er medlem af redaktionsudvalget for det internationalt anerkendte tidsskrift Public Choice.

Selv juletræet...

Men hvor synlig er lobbyismen i EU? EU-Kommissionen har selv anslået, at der opererer omkring 15.000 lobbyister i Bruxelles, men ingen ved det med sikkerhed. På Folketingets EU-oplysningen lyder det at::

"Europa-Parlamentet har nedfældet regler om lobbyisme og har lavet en liste over akkrediterede lobbyister".

Men Troels Juel, der sidste år var praktikant for Søren Søndergaard, Folkebevægelsen mod EU's medlem af EU-parlamentet, er ikke tryg.

Det kan være svært at gennemskue, hvad lobbyister laver.

Gert Tinggaard Svendsen, professor

Han forklarer, at store firmaers navne er synlige i EU’s bygninger i begge byer.

- Selv juletræet i EU-parlamentet var sponsoreret af et firma, mens jeg en dag fik hudplejeprodukter stukket i hånden uden for parlamentet. Vi oplevede også at få en hulens masse post og andre henvendelser, men Sørens dårlige rygte hos lobbyisterne lagde en dæmper på det. Andre politikere blev oversvømmet.

Troels Juel bryder sig ikke om private firmaers lobbyisme.

- Det er et problem, når det er private firmaer, fordi de kun er orienteret mod at tjene profit. De tjener ikke flertallets interesser, mener han, men understreger dog, at der også findes ”god” lobbyisme.

- For eksempel er det o.k med nødhjælpsorganisationers henvendelser, eller da de europæiske postarbejdere lavede lobby-arbejde imod EU’s postdirektiv, siger Troels Juel til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jan. 2013 - 11:48   25. jan. 2013 - 17:45

Lobbyisme

Anders Fenger
Skribent
Lobbyister
  • EU-kommissionen har udpeget en lobbyist til at vurderer lobbyisme i en særlig etisk komite.
  • Michel Petite kommer fra lobbyorganisationen Clifford Chance. som arbejder for den amerikanskejede tobaksgigant Philip Morris.
  • Tobaksindustrien har 22 lobbygrupper i Bruxelles.
  • Omkring 97 fuldtidsansatte lobbyister forsvarer tobaksindustrien i Bruxelles.
  • Tobaksbranchens samlede årlige budget for lobbyarbejde i EU overstiger 5,3 millioner euro.
  • Kilde: EU Transparency Register