23 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trump indfører sanktioner mod FN's internationale straffedomstol

Freder USA's og Israels krigsforbrydelser

Trump indfører sanktioner mod FN's internationale straffedomstol

Donald Trump har beordret økonomiske sanktioner og rejseforbud mod ansatte ved Den Internationale Straffedomstol (ICC), hvis de gennemfører undersøgelser af mulige krigsforbrydelser i Afghanistan og Palæstina, der omfatter Israel og USA.

USA indfører sanktioner mod ansatte ved den internationale straffedomstol ICC. Her domstolens chefanklager Fatou Bensouda.
FOTO: ICC-PCI
1 af 1

USA's præsident Donald Trump underskrev torsdag en præsidentiel ordre, der indfører sanktioner mod FN's Internationale Straffedomstol (ICC) og dens dommere. ICC er en FN-domstol, der kan undersøge og dømme i sager om alvorlige krigsforbrydelser.

Vi er vidne til, at en stor og inspi-rerende nation omdannes til en slyngelstat af mænd uden ansvars-følelse.
Nils Melzer, FN-rapportør

Trumps økonomiske sanktioner omfatter blandt andet indrejseforbud mod ICC's ansatte, hvis de er involveret i at efterforske mulige amerikanske krigsforbrydelser i Afghanistan og israelske krigsforbrydelser i Palæstina. Kort efter uddybede hans udenrigsminister, Mike Pompeo, kritikken af FN-domstolen, der har sæde i den hollandske hovedstad Haag.

– ICC forfølger amerikanske soldater. Den truer også med at efterforske Israel for påståede krigsforbrydelser. Det er klart, at denne domstol på den mest uretfærdige måde går efter Israel, siger han ifølge israelske KAN News.

Han henviser til ICC's chefanklager Fatou Bensouda, som i maj henstillede til, at Israel bliver undersøgt for at have begået krigsforbrydelser på Vestbredden, i Østjerusalem og i Gaza. ICC ønsker også at undersøge Hamas og alle andre "bevæbnede palæstinensiske modstandsgrupper".

Et endeligt grønt lys for en undersøgelse vil komme, når et førretsligt udvalg senest i august kommer med sin endelige vurdering.

>> LÆS OGSÅ: Israel klar til at annektere store dele af Vestbredden

I april besluttede Fatou Bensouda, at også mulige krigsforbrydelser i Afghanistan i årene 2003-2014 skal undersøges. Undersøgelserne omfatter både USA og dets efterretningstjeneste CIA, men også Taleban og de afghanske myndigheder.

Forbyder indrejse

Trumps beslutning betyder, at USA's udenrigsministerie sammen med finansministeriet kan blokere for penge og andre "aktiver" for ICC-ansatte, der er involveret i konkrete undersøgelser, som USA er imod. Det betyder også, at personer fra ICC – og deres familier – kan blive nægtet indrejse i USA.

Mike Pompeo retfærdiggør beslutningerne med, at ICC truer med at "krænke den amerikanske nationale suverænitet". Han beskylder Rusland for at manipulere med ICC for at få den til at "tjene Moskvas mål".

– Vi kan ikke tillade, at denne såkaldte domstol truer os, sagde han ifølge Times of Israel og tilføjede, at andre NATO-lande, "der bekæmper terrorisme i Afghanistan, kan blive de næste".

Skarp reaktion

Nils Melzer, FN's særlige rapportør i forhold til tortur, reagerer usædvanlig skarpt på Trumps sanktioner. I et tweet skriver han:

"Det er en yderst smertefuld proces at være vidne til en så stor og inspirerende nation blive omdannet til en slyngelstat af mænd uden ansvarsfølelse for deres folk, andre nationer og kommende generationer".

ICC har 123 medlemslande og kan dømme i sager om alvorlige internationale forbrydelser. Det gælder folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. FN's Sikkerhedsråd kan henvise sager til behandling ved domstolen.

ICC kan også behandle sager, som lande, der har underskrevet Romstatutten, rejser. USA og Israel har ikke underskrevet.

>> LÆS OGSÅ: Israel begik krigsforbrydelser i Gaza

Mod global retsstat

Fra andre dele af verden er reaktionen på USA's straffeaktion mod ICC også voldsom.

– Den demonstrerer foragt for den globale retsstat, siger lederen af Washingtonkontoret for menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch Andrea Prasow ifølge Jerusalem Post.

Andrea Prasow mener, at angrebet er "et forsøg på at forhindre ofre for krigsforbrydelser i at opnå retfærdighed".

ICC har udsendt en erklæring om USA's seneste skridt:

"Beslutningen om at indføre sanktioner er ikke kun er et angreb på domstolen og international strafferet, men også på ofrene for krigsforbrydelser", lyder det ifølge mediet Al-Jazeera. 

Kort efter modtog ICC et brev fra 10 medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, der bekræftede deres "urokkelige støtte til ICC som en uafhængig og legal retlig institution".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jun. 2020 - 14:28   15. jun. 2020 - 15:21

Krigsforbrydelser

ah@arbejderen.dk
ICC-domstolen
  • ICC startede sit arbejde i 2002.
  • I 1998 blev 120 lande enige om at oprette en domstol, hvor alvorlige internationale forbrydelser kan retsforfølges og straffes. Det gælder folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.
  • I dag er 123 lande med i ICC.
  • Den 11. april 2002 havde 60 lande underskrevet den såkaldte "Romstatut", som er grundlaget for ICC's virke, og dermed trådte domstolen i kraft.
  • Domstolen kan behandle sager, som lande, der har underskrevet Romstatutten, rejser. Der er en lang række lande, som har afvist at acceptere kendelser fra domstolen. Det gælder blandt andre USA og Israel.
  • FN's Sikkerhedsråd kan henvise sager til behandling ved domstolen.