09 Oct 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trump truer med et nyt Hiroshima

Truslen om atomkrig

Trump truer med et nyt Hiroshima

På årsdagen for atombomberne mod Hiroshima og Nagasaki i august 1945 truer USA's præsident Trump Nordkorea med en endnu værre skæbne. USA mener Nordkorea er en trussel mod fred og sikkerhed. Pyongyang mener omvendt, at landets atomvåben kan sikre freden.

Mennesker på en togstation i Sydkoreas hovedstad Seoyl lytter til Trumps trusler om at udslette Nordkorea. Men Seouls over 15 millioner indbyggere kan blive tidlige ofre for en krig.
FOTO: Jung Yeon-Je/AFP/Scanpix
1 af 1

Den dansk-svenske fredsforsker Jan Øberg er rystet over udtalelserne fra USA's præsident Donald Trump. Tirsdag truede han Nordkorea med "Ild og udslettelse som verden aldrig før har set".

"Hvis vi tager det bogstaveligt betyder det noget, der er værre end Hiroshima og Nagasaki, som vi må betragte som eksempler på det værste verden har oplevet", skriver Øberg i en kommentar.

Seoul med over 15 millioner indbyggere ligger blot 60 kilometer fra Nordkoreas kanonmundinger.

Han hæfter sig også ved det faktum, at Trumps ord blev sagt netop op til årsdagen for USA's anden atombombe, som 9. august 1945 blev kastet over Nagasaki efter at den første atombombe tre dage tidligere havde dræbt mindst 70.000 mennesker i Hiroshima.

Den alternative tv-station Democracy Now bragte samme dag, den 9. august, en samtale med journalisten og Asien-kenderen Allan Nairn, som også bemærker Trumps åbenlyse reference til USA's brug af atomvåben i august 45. Dengang sagde daværende præsident Harry S. Truman: "Hvis de [japanerne&#93 ikke accepterer vores betingelser, kan de forvente ødelæggelse fra luften i et omfang, som aldrig før er set på Jorden".

Ordene fra Truman og Trump er næsten identiske. Men Jan Øberg tror ikke på, at Trump kan true eller bombe Nordkorea til at bøje sig:

"Trump må være en af de få i verden, som tror på, at der er en militær løsning på problemet med Nordkoreas atomvåben", skriver Øberg.

Pyongyang taler om selvforsvar

De seneste dages udveksling af trusler mellem Washington og Nordkoreas hovedstad Pyonyang tog fart efter at Nordkorea to gange i juli har affyret og afprøvet langtrækkende missiler og erklæret, at man nu er i stand til at montere atomvåben i disse missiler og ramme mål i USA.

Det har medført, at USA har fremlagt en resolution med krav om meget hårde sanktioner. Resolutionen er vedtaget i FN's sikkerhedsråd, hvor også Kina og Rusland stemte for. Sanktionerne vil ramme cirka en trediedel af Nordkoreas eksport, vurderer iagttagere.

Det nordkoreanske styre truer i egne udtalelser med ødelæggende angreb på USA, hvis Trump udløser en aggression mod landet. Men styret skriver klart, at dets atomvåben skal forhindre krig:

"DPRK (Den Demokratiske Folkerepublik Korea) tager forholdsregler for at styrke sit selvforsvar med atomafskrækkelse med det mål at imødegå den ekstreme fjendtlighed og truslerne fra USA, som er den største atomvåbenmagt i verden... at kalde dét for en trussel mod international fred og sikkerhed, er gangsterlogik, som kræver, at verden enten må leve som en amerikanske koloni og tjene dets interesser eller blive udsat for angreb", skriver Pyongyang.

Den seneste erklæring fra Pyongyang advarer USA om, at Nordkorea forbereder affyring af fire raketter mod øen Guam i Stillehavet, hvor USA har militærbaser:

"Hwahong-12 raketterne, som Koreas Folkehær kan affyre, vil passere i luftrummet over Shimane, Hiroshima og Koichi i Japan. De vil flyve 3.356,7 kilometer i løbet af 1.065 sekunder og slå ned i havet 30-40 kilometer fra Guam, siger hærchefen, general Kim Rak Gyom ifølge BBC.

Der er altså tale om en demonstration af Nordkoreas evne til at slå til mod USA og ikke om et konkret angreb.

Trump buldrer

Eliot A. Cohen fra John Hopkins Universitetet i USA kritiserer Trump for at fyre tomme trusler af, og når det viser sig, at der ikke følger handling efter præsidentens ord, så står USA svækket; for Eliot Cohen tror ikke på, at Trump vover at udløse en krig med Nordkorea, selvom der ikke er nogen tvivl om det ekstremt skæve styrkeforhold i USA's favør:

Eliot tror ikke at befolkningen i USA er klar til endnu en krig i Asien efter Koreakrigen i 50'erne og Vietnamkrigen frem til 1975.

Og så peger direktøren for Programmet for Strategiske Studier med John Hopkins Universitetet på, at selvom USA kan sætte Nordkoreas atomvåben ud af kraft, så har landet mulighed for at slå tilbage med forfærdende konsekvenser, som vil koste hundrede tusinder – måske millioner – af liv blandt USA allierede i Asien samt tusinder af amerikanske soldaters liv, skriver direktøren i avisen The Atlantic.

Og byen Seoul med over 15 millioner indbyggere ligger blot 60 kilometer fra Nordkoreas kanonmundinger, påpeger Eliot A. Cohen.

"Sydkoreas hovedstad, Seoul, ligger inden for det massive nordkoreanske atilleris rækkevidde. Det kan fremføre såvel kemiske som konventionelle våben. Det kan muligvis endog være i stand til at bringe atomvåben til sprængning", skriver Cohen, som vurderer at alene dette forhold vil afholde USA fra at udløse krigen.

Et svækket USA

Endelig påpeger han, at en række af USA's globale modstandere kunne udnytte en situation, hvor USA oven i de igangværende krige bliver suget ind i en krig med Nordkorea:

"Mens USA måtte håndtere helt uforudsigelige problemer og konsekvenser af en sådan konflikt, kunne russerne, kineserne og jihadisterne agere mere frit end hidtil", anfører Cohen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. aug. 2017 - 15:45   11. aug. 2017 - 16:12

Korea

se@arbejderen.dk
Atomvåben-status 2015

Antallet af atomvåben i verden angives til cirka 17.000. Antallet er atomsprænghoveder, og der kan være monteret et eller flere sprænghoveder på en bombe eller et missil.

  • Rusland: 8000
  • USA: 7300
  • Frankrig: 300
  • Kina: 250
  • Storbritannien: 225
  • Indien: 100
  • Pakistan: 100
  • Israel: 80
  • Nordkorea: 6

Kilde: Businessinsider.com