09 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

TTIP flytter magt fra politikere til lobbyister

Transatlantisk indre marked

TTIP flytter magt fra politikere til lobbyister

Frihandelsaftalen TTIP mellem USA og EU handler kun lidt om told, men meget om at tilpasse al regulering til storkapitalens ønsker.

Der er indsamlet over tre millioner underskrifter mod TTIP. Her fra en demonstration mod TTIP den 10. oktober i Berlin.
FOTO: stop-ttip.org
1 af 1

TTIP er et overgreb på demokratiet. Det vil føre til et tæt samarbejde mellem embedsmænd og lobbyister og begrænse de valgte politikeres indflydelse.

Sådan lyder en af de afsluttende konklusioner i en rapport, som to tænketanke udsendte i januar.

En aftale mellem EU og USA om behandling af farligt elektronisk affald har forringet reglerne. 

Rapporten er et kritisk bidrag til debatten om den transatlantiske frihandelsaftale (TTIP), som USA og EU forhandler om.

Der er allerede næsten frihandel på tværs af Atlanten. Der er kun få told- og afgiftsatser på enkelte varer eller kvotebegrænsning. Så TTIP handler mere om at skabe en indre markedsplads, hvor alle regler er ensrettede.

De hemmelige forhandlinger om TTIP fokuserer derfor i særlig grad om at skabe et reguleringssamarbejde mellem USA og EU, hvormed eksisterende regler om forbruger- og miljøbeskyttelse, kontrol med finansverdenen, tekniske standarder, faglige forhold og andet kan ensrettes og fremtidig regulering kan standardiseres.

Lobbyister skriver reglerne

Det er de store transnationale virksomheder, der presser på, og det er deres lobbyister, som rapportens forfattere advarer mod:

– Reguleringssamarbejde bliver selve hjertet i TTIP, og det vil styrke værktøjerne til at tilbagerulle miljøbeskyttelse samt forbrugernes og arbejdernes rettigheder, siger Kenneth Haar, der har været med til at skrive repporten. 

Kenneth Haar arbejder for den kritiske tænketank Corporate Europe Observatory (CEO), som udsender rapporten sammen med gruppen LobbyControl.

– EU og USA har været fanatisk besluttet på at bringe monopolerne ind i beslutningsprocessen og sikre, at den vedtagne politik afspejler erhvervslobbyisternes holdninger, siger medforfatter Max Bank fra LobbyControl.

Han advarer om, at dette reguleringssamarbejde vil øve indflydelse på initiativer allerede inden idéer og forslag bliver præsenteret for politikerne. Nogle forslag vil aldrig nå frem til politikerne, advarer rapporten.

Forfatterne understreger, at reguleringssamarbejde har foregået i 20 år på et uformelt plan. Der er en række forskelle mellem USA og EU; hormoner i oksekød, klorvask af kyllinger, GMO-afgrøder. Det er tilladt i USA men forbudt eller begrænset i EU.  Omvendt gælder der strammere regulering af finansverdenen i USA end i EU.

Laveste fællesnævner

Forfattere påpeger med konkrete eksempler, at der er en tendens til at laveste fællesnævner vinder ved fælles regulering.

Rapporten beretter blandt andet om, hvordan en aftale mellem EU og USA om behandling af farligt elektronisk/kemisk affald allerede har forringet reglerne i EU og dertil forhindrer lande i at indføre skrappere regler.

Andre eksempler handler om, at udfasning af ozon-forstyrrende stoffer er blevet forsinket, og at USA fik fjernet et EU-forslag om at luftfartens CO2-udledning skulle beskattes.

– Løsningen er klar. Storkapitalens plan skal stoppes, og forkastelse af TTIP er et nødvendigt første skridt, siger Lora Verheecke fra CEO, som også er blandt rapportens forfattere.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. feb. 2016 - 12:36   06. feb. 2016 - 10:34

STOP TTIP

se@arbejderen.dk
Fakta om TTIP

Siden juli 2013 har EU-kommissionen og embedsfolk fra USA forhandlet om en handelsaftale mellem de to økonomiske supermagter.

Aftalen vil blandt andet:

  • Give amerikanske firmaer ret til at sagsøge nationalstater for lokal lovgivning, der mindsker firmaernes overskud.
  • Hvis investorernes særdomstol (ISDS) bliver en del af handelsaftalen kan mere end 47.000 amerikanske firmaer bruge domstolen til at gå til angreb på demokratisk valgte regeringers lovgivning.
  • Andre handelsaftaler har en lignende særdomstol. Derfor har lande verden over allerede gjort erfaringer med den slags beskyttelse af udenlandske investorer.
  • Sagerne behandles bag lukkede døre af særlige erhvervsadvokater. De fleste afgørelser hemmeligholdes.
  • Det var oprindelig planen, at TTIP skulle vedtages i 2015. Men der forhandles fortsat om aftalen.
  • Læs alle Arbejderens artikler om TTIP her.