Den værste industriulykke i menneskets historie har stadig enorme eftervirkninger. Det private selskab bag det japanske atomkraftværk i Fukushima, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), planlægger at hælde 770.000 tons radioaktivt kølevand ud i Stillehavet.
Hvis gravide kvinder sluger det radioaktive vand, kan det påvirke fosteret via moderkagen.
M. V. Ramana
Ulykken på atomkraftværket i Fukushima fandt sted den 11. marts 2011 ved et jordskælv og en efterfølgende tsunami, som berørte tre reaktorer.
– Beslutningen om at bortskaffe kølevandet er allerede truffet, sagde TEPCO-direktøren Takashi Kawamura i sidste måned ifølge det engelsksprogede dagblad Japan Times.
Han tilføjede, at firmaet blot venter på regeringens "endelige tilladelse".
"Ustabilt og radioaktivt"
Det forurenede vand har været anvendt til at nedkøle de tre reaktorer og bliver opbevaret på stedet i massive tanke.
Vandet indeholder stoffet tritium, der er en tung form for brint, og ifølge forskere er stoffet "ustabilt og er radioaktivt med en halveringstid på 12,32 år".
Ifølge Shunichi Tanaka, leder af den japanske myndighed for atomsikkerhed (NRA), udgør tritium kun en "lille fare for mennesker", da dets svage koncentration ikke kan trænge ind i plastindpakninger. Han støtter TEPCO's planer om at dumpe vandet i havet.
Hans påstand er imidlertid stærkt bestridt af toksikologer og atomeksperter.
Professor M. V. Ramana fra Liu-instituttet for global og menneskelig sikkerhed på universitetet i British Columbia, advarer.
– Vi er bekymret for, at tritium-inficeret vand vil påvirke fostere hos gravide kvinder, der kommer til at sluge vandet, som passerer igennem moderkagen. Fosteret er i den tidlige periode meget følsom overfor stråling, siger han til den amerikanske webportal truthout.com.
Ifølge den prisvindende miljøtoksikolog Mozhgan Savabieasfahani kan tritium skade levende organismer, uanset hvor lave dets koncentrationer er.
– Tritium kan forårsage tumorer, kræft, genetiske defekter, udviklingsmæssige abnormiteter og negative reproduktive effekter. Det ved vi fra forsøg med mus og aber, hvis hjerner og kønsorganer tabte vægt. Stoffet kan forårsage uopretteligt tab af kvindelige kønsceller, udsat for selv lave koncentrationer, forklarer hun truthout.com.
Selv ved meget lave koncentrationer forårsager tritium celledød, mutationer og brud på kromosomer. Per dosis er det dobbelt så skadeligt som røntgenstråler og gammastråler.
– Når tritium rejser gennem fødekæden bliver det endnu mere livsfarligt, siger Savabieasfahani og understreger, at det især er farligt for spædbørn og børn i voksealderen.
Myndigheder sløser
Forskeren forstår ikke, at Japans regering, der er ansvarlig for at beskytte befolkningens sundhed og trivsel, ikke er mere bekymret.
– Hvor er forsvarerne for vores folkesundhed henne? Hvor de er, der tager bladet fra munden og fortælle os, at tritium er en giftig radioaktiv isotop af hydrogen, og at tritium først frigivet ikke kan fjernes fra miljøet, siger hun.
I stedet har Japan hævet grænsen for, hvor meget stråling, indbyggerne må udsættes for på et år – fra 1 milliSievert til 20 milliSievert. Den årlige dosisgrænse for arbejderne på Fukishima-anlægget er øget til 100 milliSievert per år.
Desuden planlægger myndighederne at genanvende forurenet jord og grus fra Fukushima-værket til vejbygning, og OL-deltagerne i 2020 skal spille baseballkampe på Fukushima-halvøen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278