25 Jun 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ukraines regering markerer støtte til nazi-hær

Fejrer UPA-hærens opstand

Ukraines regering markerer støtte til nazi-hær

Ukraines Oprørshær myrdede tusinder af kommunistiske partisaner og civile polakker under Anden Verdenskrig.

Demonstranter hyldede lørdag nazikollaboratøren Stephan Bandera, der ses på plakaten.
FOTO: Sergei Supinsky/AFP/Scanpix
1 af 1

Ukraines regering har gjort den 14. oktober til "national mindedag for ukrainsk modstand" og især Ukraines Oprørshær UPA.

Regeringen mindes oprørshær, der arbejdede sammen med Nazityskland under Anden Verdenskrig

Og netop i lørdags, den 14. oktober, markerede henved 10.000-15.000 ukrainere 75-året for UPA's stiftelse ved at marchere gennem hovedstaden Kijev. Ifølge nyhedsbureauet AFP bar mange af demonstranterne højreekstreme rød-sorte flag og portrætter af Stepan Bandera, der ledte UPA i 1942.

Bandera var den ideologiske leder af UPA, der arbejdede sammen med Nazityskland under Anden Verdenskrig om at dræbe tusinder af sovjet-ukrainske partisaner, jøder og civile polakker.

>> LÆS OGSÅ: Mindesmærke for massakre sprængt i Ukraine

Siden statskuppet mod regeringen i 2014 har flere nazistiske og højreradikale partier – også i parlamentet – forherliget samarbejdet mellem ukrainske fascister og Nazityskland under Anden Verdenskrig.

>> LÆS OGSÅ: Ukraine forbyder kommunistisk parti

I 2015 ophævede et flertal i parlamentet en artikel i loven, der gør det strafbart at benægte eller retfærdiggøre fascismens forbrydelser, inklusive dem, der "samarbejdede med de fascistiske besættere".

Lovpakken påbød til gengæld alle ukrainere at ære og vise respekt for ”frihedskæmperne fra Ukraines Oprørshær (UPA)”. 

Regeringen i Ukraine hævder, at UPA også bekæmpede Nazityskland.

>> LÆS OGSÅ: Ukraine forbyder kommunistiske symboler

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. okt. 2017 - 11:21   25. sep. 2019 - 14:30

Ukraine

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Nationalisme og fascisme i Ukraine
  • "Right Sektor" er en fascistisk, ultranationalistisk organisation, især bestående af fodboldhooligans. Indsluset i Ukraines statslige Nationalgarde i marts-april 2014.
  • Frihedspartiet Svoboda er et fascistisk parti og fik 10,44 procent af stemmerne ved seneste parlamentsvalg. Dannet den 13. oktober 1991 under navnet "Ukraines Social-nationale Parti". Omdøbt til Svoboda den 14. februar 2004. Leder er Oleh Tyahnybok. Internationalt tilhørsforhold: Alliancen af Europæiske Nationale Bevægelser.
  • Svobodas program er ultranationalisme, racisme, russofobi (angst for russere red.), antisemitisme, anti-islamisme, social konservatisme og antikommunisme. Har ført samtaler med EU's udenrigschef Catherine Ashton den 11. december 2013 i Kijev.
  • Spilna správa" (Fælles Sag) er en ukrainsk fascistisk gruppe, der i februar besatte Ukraines justitsministerium, men opgav aktionen igen få dage efter.
  • "Trident" er en fascistisk gruppe i Ukraine med navnet "All-Ukrainian. Fulde navn er "Organisation Stepan Bandera Trident". Dannet den 14. oktober 1993. Leder er Andrij Stempitsky, og dets symbol er en rød trefork på to krydsede sværd.
  • "UNA- UNSO" er en fascistisk gruppe i Ukraine, dannet den 30. juni 1990 og registreret den 29. december 1994. Leder er Yuriy Shukevych, søn af Yuriy Shukhevych, chef for den ukrainske Oprørshær på tysk side under Anden Verdenskrig.
  • Nationalkorps, tidligere Ukraines Patrioter, blev stiftet i oktober 2016. Partiets kerne er veteraner fra den højreradikale Azovbataljon. Partiets formand, Andrij Biljetskij, var også leder af Azovbataljonen, der i dag er en del af Ukraines Nationalgarde.
  • Stepan Bandera. (Stepan Andriyovych Bandera), ukrainsk leder af den nationale bevægelse i det vestlige Ukraine (Galicien), der kæmpede for ukrainsk uafhængighed fra Sovjet. Han var ansvarlig for proklameringen af en uafhængig ukrainsk stat i Lviv den 30. juni 1941, otte dage efter starten på Tysklands aggression mod Sovjet.
  • Roman Shukhevych var en ukrainsk politiker, militær leder og generalsekretær for Ukrainian Insurgent Army (UPA) under Anden Verdenskrig. Samarbejdede med Tyskland.