09 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ukrainsk kommunistformand kæmper mod forbud

Interview

Ukrainsk kommunistformand kæmper mod forbud

Hans hus er blevet angrebet med brandbomber. I maj kastede maskerede mænd molotovcocktails mod ham, så han måtte flygte ud af vinduet på sin brændende bil. Og nu forsøger Ukraines regering at forbyde hans parti. Formanden for de ukrainske kommunister, Petro Simonenko, kæmper en desperat kamp. Her fortæller han i et eksklusivt interview om kampen mod forbud.

Petro Simonenko, formand for Ukraines Kommunistiske Parti, måtte i maj flygte ud af sin bil gennem ruden, da den blev angrebet med molotovcocktails.
FOTO: Danil Prikhodko/Demotix/Corbis/Scanpix
1 af 1

F lere gange har Petro Simonenko, formand for Ukraines Kommunistiske Parti (UKP) været udsat for attentater siden kuppet 22. februar. 

Hans hus er blevet angrebet med brandbomber. Det fascistiske parti Svoboda tvang ham ned af talerstolen i parlamentet med slag  og spark. Og i maj kastede maskerede mænd molotovcocktails mod hans bil, så han måtte flygte ud af vinduet af den brændende bil. 

Lad os nu afvente dommen – så må vi beslutte, om vi fortsætter under et andet navn, eller om vi opbygger illegale strukturer.
Petro Simonenko

Nu forsøger Ukraines regering at forbyde  UKP. Sagen kører nu i retten i hovedstaden Kijev. Under et besøg i Berlin i denne uge gav Petro Simonenko et interview til det tyske dagblad junge Welt. Interviewet foregik op til et retsmøde i Kijev i går den 14. august:

Torsdag diskuterer et retsmøde i Kiev på anmodning af regeringen et forbud mod Ukraines Kommunistiske Parti (UKP). Hvad forventer du? 

– Det er det andet retsmøde i første retsinstans – hvis den tager juridiske standarder alvorligt, kan retten umuligt træffe en beslutning torsdag. Først og fremmest må modparten i retssagen få mulighed for at fremlægge sine standpunkter, som også skal diskuteres. 

Hvornår forventer du, at der kommer en afgørelse? 

– Anklagerne mod os bygger på internetblogs og avisartikler – junge Welt er iøvrigt også med. Disse angivelige beviser skal først kontrolleres for deres sandfærdighed. Vores advokater har indgivet en anmodning herom til retten. Hvornår en afgørelse bliver truffet, kan dårligt forudsiges, mange ting har indflydelse på det. Selvfølgelig havde retsvæsenet mulighed for at forbyde os meget hurtigt, men så ville det fremstå, som om retsvæsenet er et rent politisk instrument og det måtte kaste alle juridiske principper overbord. 

Internationale forbindelser

– Vi kommunister forholder os naturligvis ikke passive. Vi har i Vesteuropa mange kontakter med advokater og politikere, der kan lægge pres på kupregeringen i Kijev. Og selv hvis domstolen skulle beslutte et forbud mod os, står den næste retsinstans stadig åben for os. Så det står klart, at der ikke kommer en endelig dom mod os i de nærmeste måneder.

UKP har været forbudt en gang før – forbereder I jer på en eventuel illegalitet?

– Vi forsvarer os naturligvis og har i første omgang skiftet til advokater, der har et godt kendskab til europæisk ret, herunder en velkendt advokat fra Tjekkiet. Selvfølgelig bruger vi også vores kontakter til alle slags venstreorienterede partier, som vi holder informeret om det truende forbud. Det har nogle steder resulterede i spontan indsamling af protestunderskrifter. 

– Her i Berlin fører jeg for tiden drøftelser med vigtige ledere fra partiet Die Linke. Vi har også kontakt med de kommunistiske partier i Cuba, Vietnam, Kina, Indien og Grækenland – bare for at nævne nogle stykker. Jeg bør også nævne vores kontakter med en række socialistiske partier i arabiske lande og tilføje, at vi også deltager i møderne for de kommunistiske partier i Latinamerika. Og så er det jo en selvfølge, at vi har de bedste kontakter med sammenslutningen af ​​de kommunistiske partier i de lande, der tidligere var en del af Sovjetunionen. Ruslands Gennady Sjuganov (formand for Det Kommunistiske Parti i den Russiske Føderation, RFKP, red.) er formand for denne sammenslutning, jeg er hans stedfortræder. 

– Lad os nu afvente dommen – så må vi beslutte, om vi fortsætter under et andet navn, eller om vi opbygger illegale strukturer. Lige nu kæmper vi først og fremmest for at gøre et forbud umuligt.

Ni har forladt partiet

UKP fik ved valget for to år siden 13,2 procent af stemmerne og havde 32 deputerede i Rada'en, det ukrainske parlament. Ni af disse parlamentarikere har imidlertid for nyligt skiftet parti. Hvad skete der?

– Vi bør se på de forhold, under hvilke de er ni blev forrædere. Der var et enormt psykisk pres. Vi har alle været udsat for en vedholdende hetz. For det andet blev en del parlamentsmedlemmer gennemtævet af højrefløjen – endda inde i parlamentet. Og endeligt – og det har vi beviser på – er der betalt bestikkelse. Nogle af disse tidligere partikammerater blev bogstaveligt talt købt af andre grupper. Alle blev selvfølgelig straks smidt ud af partiet.

– Det siger sig selv, at dette alvorlige forræderi blev drøftet indgående i partiet. Centralkomiteens beslutning om at ekskludere de pågældende fik stor opbakning blandt vores cirka 110.000 medlemmer, da sagen blev udsendt til høring i partiet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. aug. 2014 - 08:48   25. feb. 2022 - 11:05

Interview

Peter Wolter, junge Welt
Rød bog: Petro Simonenko
  • Født den 1. august 1952 i Donetsk, Ukraine – del af det daværende Sovjetunionen.
  • Blev medlem af SUKP - Sovjetunionens Kommunistiske Parti i 1978.
  • Blev valgt til formand for Ukraines Kommunistiske Parti (UKP), da det blev genetableret i 1993 efter et forbud i 1991.
  • Har frem til i dag uafbrudt været valgt til det ukrainske parlament Rada'en for UKP.
  • Har repræsenteret Ukraine i Europarådets parlamentariske forsamling.
  • Flere gange har Simonenko stillet op til præsidentvalg. I 1999 fik han 22,24 prodent af stemmerne i første valgrunde og 37,8 i anden, hvor han tabte til højrefløjens Leonid Kuchma. Ved præsidentvalget i 2004 fik han fem procent af stemmerne. Ved præsidentvalget i 2010 var han kandidat for en venstrealliance og fik 3,54 procent.
  • Ved det seneste præsidentvalg den 25. maj stillede Simonenko op som kandidat for UKP, men trak sig 10 dage før valget, fordi partiet ikke mener valget var legitimt.

 

Sagen mod Ukraines Kommunistiske Parti
  • Siden 8. juli  har justitsministeriet på vegne af den ukrainske regering arbejdet på at få Ukraines Kommunistiske Parti (UKP) forbudt.
  • Regeringen anklager blandt andet partiet for at støtte separatisterne i det østlige Ukraine, som regeringen kalder terrorister. Konkret anklager regeringen UKP for at finansiere separatisterne med penge og våben samt støtte til Østukraines omstridte folkeafstemninger om uafhængighed. 
  • UKP afviser alle anklager som grundløse. Partiet har offentligt udtalt, at det er imod opsplitning af Ukraine, og at det ikke støtter “separatister”, men i stedet søger en samlet føderation med en ny forfatning, der respekterer nationale mindretal.