23 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Umenneskelige arbejdsforhold i Bangladesh

Ny fabriksbrand

Umenneskelige arbejdsforhold i Bangladesh

Få uger efter, at en tekstilfabrik kollapsede, og 1100 arbejdere blev dræbt, har otte mennesker mistet livet ved en anden fabriksulykke i Bangladesh. Selvom mere end 700 mennesker er dræbt i fabriksulykker siden 2006, så fortsætter tøjproducenter i Danmark og Vesten med at købe tøj fra fabrikkerne.

Et sørgende familiemedlem til en af de otte personer, der mistede livet efter en fabriksbrand i torsdags. Den 24. april mistede mindst 1100 arbejdere livet, da en stor fabriksbygning kollapsede lidt uden for hovedstaden Dhaka.
FOTO: Munir Uz Zaman/AFP/ScanpixDenmark
1 af 1

Redningsarbejdere og pårørende var stadig i gang med at grave hundredevis af døde arbejdere ud af ruinerne af den sammenstyrtede tøjfabrik Rana Plaza i Bangladesh' hovedstad Dhaka, da en brand i en anden fabrik i byen brød ud torsdag i sidste uge.

Mindst otte mennesker, inklusiv fabriksejeren, mistede livet ved branden i Tung Hai Sweater Ltd. Factory. Dermed har endnu en alvorlig ulykke ramt tekstilindustrien i Bangladesh. Branden brød ud om natten på tredje sal i en 11 etagers bygning. Heldigvis arbejdede ingen på aften- og nathold. 

Ifølge det lokale politi forsøgte arbejderne at flygte ad en trappeskakt, da de blev overvældet af "giftig røg fra brændt akryltøj", skriver den irske avis The Journal. De otte dræbte er dog et lavt antal i forhold til førnævnte Rana Plaza, der kollapsede den 24. april. Bygningen kollapsede angiveligt, fordi ejerne - ulovligt - havde opført flere etager oven på den eksisterende bygning. 

Det er en katastrofe, der bare venter på at ske. I næste måned vil vi se en ny brand eller sammenstyrtning. 
Claus Melvin Jensen, Clean Clothes Campaign

I weekenden fandt myndighederne stadig mange dræbte arbejdere, og dødstallet steg til over 1100. Brigadegeneral Siddiqul Alam, der er leder af redningsaktionen, forklarer:

Lig overalt

- Vi har fundet et enormt antal af lig i trappeskakten og under trapperne. Da bygningen begyndte at kollapse troede arbejderne, at de ville være i sikkerhed under trapperne. Hver gang vi flyttede en klods beton, fandt vi en bunke af lig, siger han ifølge BBC.

I Danmark hos organisationen Clean Clothes Campaign (CCC), der kæmper for at forbedre arbejderes løn- og arbejdslønforhold i den globale tekstilindustri, er man rystede og triste over de to seneste ulykker.

- Der er Ingen tvivl om, at Rana Plaza er en katastrofe uden for kategori. Desværre er det den seneste af en lang række brande og sammenstyrtninger. Det er det samme problem: Sikkerheden er under al kritik. Det er åbenlyst, at myndighederne ikke magter at håndhæve deres egne sikkerhedsregler, siger Claus Melvin Jensen, kampagnekoordinator i CCC, til Arbejderen. 

I november sidste år mistede 111 arbejdere livet ved en anden fabriksbrand uden for hovedstaden Dhaka. Og i januar døde otte arbejdere ligeledes i en brand. De producerede tøj for det spanske mærke Inditex, der hører under modegiganten Zara. 

Også danske firmaer

Men også danske tøjkæder køber i stor stil fra leverandører i Bangladesh. CCC oplyser over for Arbejderen, at den danske virksomhed PWT Group, der står bag brands som Tøjeksperten og Wagner, har købt produkter hos en af fabrikkerne i den nu kollapsede Rana Plaza-bygning. 

Men firmaets marketingschef Brian Børsting afviser, at PWT Group har noget som helst ansvar.

"Vi finder katastrofen dybt tragisk og føler med de efterladte", skriven han i en mail til Arbejderen, hvor han også understreger, at PWT Group "har overholdt alle regler, alle CSR-forskrifter er fulgt".

Brian Børsting skriver endvidere, at PWT Group "ikke havde produktion på fabrikken, da bygningen hvori den lå styrtede sammen, men Texman har tidligere fået produceret skjorter på fabrikken."

Han fastslår også at firmaet har overholdt alle nuværende regler om CSR og arbejdsmiljø.

"Vi har besluttet os for at give donation til ofrene for katastrofen. Men derudover har vi ikke yderligere kommentarer til denne tragedie", slutter Brian Børsting.

Hver gang vi flyttede en klods beton, fandt vi en bunke med lig.
Brigadegeneral Siddiqul Alam, Bangladesh.

CCC er ikke i tvivl om, at en stor del af ansvaret for, at der fortsat sker ulykker på tekstilfabrikker i Bangladesh, ligger hos Vestens store virksomheder.

- Det er en katastrofe, der bare venter på at ske. I næste måned vil vi se en ny brand eller sammenstyrtning. Nu må det da stå klart for alle, at der skal gøres noget. Det her bør være et wake up call til Bangladesh' regering, men især til de internationale brands, der køber fra disse fabrikker. De her brands må gøre noget. Det fungerer ikke som en undskyldning, at det blot er staten, der skal tage sig af det, siger Claus Melvin Jensen.

Ifølge CCC har myndighederne ikke nok kapacitet til at sørge for at sikkerheden på fabrikkerne er i orden. Og selvom Bangladesh' regering har reageret på katastroferne ved at lukke 18 tekstilfabrikker på grund af dårlig sikkerhed, så tvivler CCC stærkt på, at regeringen alene kan overvåge landets godt 4500 tekstilfabrikker.

Samme som i Haiti

- Min bekymring er, at regeringen ikke er i stand til at håndhæve landets byggeregulativer. Det var det samme, som ved det store jordskælv i Haiti i 2010. Her havde man heller ikke overholdt regulativerne i årevis, forklarer Claus Melvin Jensen og fortsætter:

- Netop det her med sikkerheden er jo et område, hvor de store firmaer rent faktisk kan gøre noget. 

CCC har sammen med en international koalition af bangladeshiske og internationale fagforeninger samt ngo'er udarbejdet et forslag til et grundlæggende sikkerhedsprogram, der omfatter en uafhængig kontrolinstans, obligatoriske reparationer og renoveringer, træning i arbejdssikkerhed, oprettelse af arbejdssikkerhedsudvalg samt en længe ventet revision af sikkerhedsstandarderne.

Det nye ved forslaget er, at man i langt højere grad inddrager de arbejdere, der arbejder på fabrikkerne i Bangladesh, og det er nødvendigt, mener CCC.

- Hvis ikke man inddrager arbejderne og deres fagforeninger, så virker det kun på papiret, men ikke ude i virkeligheden. Man skal have fat i folkene på gulvet. Sikkert arbejdsmiljø handler om at inddrage de ansatte, siger Claus Melvin Jensen. 

I marts i år skrev PVH Corp, der har brands som Tommy Hilfiger og Calvin Klein, under på et såkaldt Memorandum of Understanding om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh. I august blev det underskrevet af den tyske butikskæde Tchibo. CCC i Danmark har også forsøgt at få danske Bestseller, der står bag Jack & Jones og Only, til at underskrive, men det har den danske tøjgigant indtil videre nægtet. 

Fagbevægelsens opråb

- En sådan aftale er et opråb om retfærdighed, og den giver en bæredygtig løsning på problemerne med sikkerheden på fabrikkerne, som ikke kan ignoreres. Disse globale tøjfirmaer må ændre deres opførsel. Vi har set de forfærdelige konsekvenser i Bangladesh. Virksomhederne må underskrive og vise, at de endelig er villige til at påtage sig deres ansvar for fabriksarbejderne, der i sidste ende er en del af deres globale arbejdsstyrke, siger Phillip Jennings, generalsekretær i UNI Global Union.

UNI Global Union repræsenterer 900 fagforeninger og 20 millioner arbejdere verden over.

 

En af forklaringerne på, at der trods de mange ulykker fortsat er et marked for tekstilindustrien i Bangladesh er, at lønnen er lav. Arbejdere i tekstilindustrien får ofte kun, hvad der svarer til 230 kroner om måneden - eller mindre. Sidste år udgjorde tøjindustrien 80 procent af Bangledesh' samlede eksport.

 

I 2010 offentliggjorde danske Bestseller deres hidtil bedste regnskab i koncernens historie. Det år opnåede Bestseller et overskud før skat på 2,9 milliarder kroner af en samlet nettoomsætning på 14,6 milliarder. Omkring 90 procent af koncernens omsætning hentes uden for Danmark.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. maj. 2013 - 10:30   23. apr. 2014 - 10:41

Bangladesh

ax@arbejderen.dk
Bangladesh' tøjindustri
  • Der er cirka 4500 tekstilfabrikker i Bangladesh.
  • I 2012 tegnede tekstilindustrien sig for 80 procent af Bangledesh' samlede eksport.
  • Bangladesh er verdens andenstørste tøjproducent – kun overgået af Kina.
  • Tøjindustrien omsætter for 115 milliarder kroner og er en af de væsentligste drivkræfter bag Bangladesh' samlede økonomi.
  • 85 procent af tekstilarbejderne er kvinder.
  • Inden Rana Plaza-katastrofen havde omkring 700 fabriksarbejdere siden 2006 mistet livet i fabriksbrande, der kan tilskrives dårlig sikkerhed.
  • Mindstelønnen for tekstilarbejderne steg i 2012 fra omkring 210 kroner til omkring 375 kroner om måneden.

Læs mere om Bangladesh' tekstilindustri på vores temaside her

Kilder: CCC, ILO, The Journal.