I dagene den 24. til 26. november var Cubas Kommunistiske Ungdomsforbund (UJC) vært for et virtuelt møde mellem ungkommunister og andre aktivister fra hele verden.
Hovedtemaet for arrangementet var covid-19-pandemien og dens konsekvenser for folk i verdens lande.
Arrangementet foregik under overskriften: "Enhed for solidaritet, antiimperialisme og antineoliberalisme: "Nødvendige forandringer i en tid med covid-19".
UJC indkaldte til mødet, da verdenssamfundet ifølge ungkommunisterne befinder sig i en "multidimensionel krise", hvor lande ikke kun kæmper mod en pandemi, men også mod krige, klimaforandringer, blokader og brud på menneskerettigheder.
"Vi må analysere og foreslå handlinger for at finde frem til løsninger på disse komplekse udfordringer, for at vi kan overvinde dem og opnå økonomisk udvikling og social velfærd for vores folkeslag", skrev UJC i invitationen til mødet.
Begivenheden var desuden en hyldest til Cubas tidligere præsident Fidel Castro, der afgik ved døden for præcis fire år siden. Deltagere tilsluttede sig mødet fra lande i Afrika, Asien, Europa, Oceanien, Nord- og Sydamerika.
Deltagere fra hele verden
Mødet samlede repræsentanter for kommunistiske partier og organisationer, Cuba-venskabsforeninger, kvindeorganisationer, fredsbevægelsen, fagforeninger, læger, journalister, akademikere, diplomater og politikere fra hele verden.
Deltagerne blev delt op i fire regioner, og hver region afholdte et internt møde for at diskutere relevante problemstillinger for regionens lande og områder. De fire regioner var Afrika og Mellemøsten, Nord- og Sydamerika, Europa, samt Asien og Oceanien.
Kommunistisk Parti deltog i det europæiske møde, hvor der i alt var 30 repræsentanter fra:
Aserbajdsjan, Belgien, Bulgarien, Cuba, Cypern, Danmark, Frankrig, Grækenland, Hviderusland, Irland, Italien, Portugal, Rusland, Slovakiet, Spanien og den spanske region Asturien, Storbritannien, Tyskland, Ukraine, Østrig og internationale organisationer.
Kapitalisme underlagt pandemi
Hovedtemaet for arrangementet var covid-19-pandemien og dens konsekvenser for folk i verdens lande. På det europæiske møde var der bred enighed om, at Europas regeringer ikke har været i stand til at håndtere pandemien.
Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er der blevet registreret over 17 millioner smittede med covid-19 i Europa, hvor pandemien har dræbt omkring 400.000 mennesker. Det har lagt et massivt pres på de europæiske sundhedssystemer.
– De belgiske læger og sygeplejersker brænder ud, sagde Kasper Libeert, der er repræsentant for Venskabsforeningen Belgien-Cuba.
Ifølge Libeert viser Belgiens pressede sundhedssystem, at kapitalismen ikke tilgodeser folket. Han beskrev desuden Belgiens voksende arbejdsløshed under pandemien som "kapitalismen i arbejde".
Den udtalelse mødte opbakning fra Arthur Bekmatov, der er præsident for Den Socialistiske Bevægelse i Slovakiet. Han kritiserede Europas regeringer for at være uforberedte på pandemien.
– Pandemien viser kapitalismens sande natur. Der bliver ikke planlagt noget, hvis ikke det er profitabelt, sagde Bekmatov.
Seviros Koulas, generalsekretær for Cyperns Ungkommunister, mente dog, at pandemien også giver muligheder for de progressive kræfter i Europa.
– Nu har vi en chance for at bevise, at pandemier vil finde sted, sagde Koulas og fastslog, at tiden nu er inde til at lægge pres på Europas regeringer for at investere mere i sundhedssektoren og den generelle velfærd.
Cuba som inspiration
Men de 30 deltagere på mødet var enige om, at Cubas bekæmpelse af covid-19-pandemien i modsætning til Europas håndtering tjener som en inspiration for lande verden over.
Især Cubas sundhedsbrigader blev komplimenteret for deres indsats under covid-19-pandemien såvel som tidligere pandemier og epidemier, hvorunder at cubanske sundhedsarbejdere har rejst til fjerne lande for at redde menneskeliv.
Under den nuværende pandemi har Cubas sundhedsbrigader været udstationeret i 39 lande inklusive Italien og Andorra.
– Derfor har vi nomineret Cubas sundhedspersonale til Nobels Fredspris, sagde Beatriz Goulart Penheiro. Hun er vicepræsident for Det Portugisiske Råd for Fred og Samarbejde.
At Cubas sundhedsbrigader fortjener fredsprisen gav genklang hele vejen rundt og blev fremhævet af stort set alle repræsentanter på mødet.
Caoimhín McCann, formand for Sinn Feíns ungdomsforbund Ógra Sinn Feín – Republikansk Ungdom i Irland, pointerede desuden, at det er beundringsværdigt, at Cuba har sendt sundhedspersonale til et land som Italien, der tidligere har støttet USA's blokade mod Cuba.
Ophæv blokaden
Ifølge de 30 repræsentanter for europæiske partier og organisationer viser covid-19-pandemien endnu engang, at det er på høje tid at få ophævet USA's ulovlige blokade mod Cuba.
Blokaden har siden 1960 ført til betydelige begræsninger på Cubas internationale handel. Ifølge den cubanske regering kostede USA's blokade mod Cuba over 31 milliarder kroner alene sidste år, oplyser Reuters.
– Fra hjertet af imperialismen protesterer vi mod blokaden, sagde Samantha Cordery. Hun er koordinator for solidaritetsorganisationen "Rock Around the Blockade", der er grundlagt af Storbritanniens Revolutionære Kommunistgruppe.
I nabolandet Irland støttede ungdomspolitikeren Caoimhín McCann op om en ophævelse af blokaden.
– Ligesom vi i Irland har kæmpet for at løsrive os fra vores imperialistiske nabo Storbritannien, kæmper Cuba fortsat for at løsrive sig fra dets imperialistiske nabo USA, sagde McCann og fortsatte:
– Vi vil blive ved og aldrig lægge os ned, fordi det skylder vi dem, der har kæmpet før os.
Fidels ideer lever videre
Det internationale møde, der som førnævnt var en hyldest til Cubas tidligere præsident Fidel Castro, viste ifølge de europæiske repræsentanter, at Fidels ideer lever videre – ikke blot i Cuba, men i hele verden.
Dette blev blandt andet fremhævet af Skevy Koutra Koukouma, der er vicepræsident for De Pan-Cypriotiske Kvinders Bevægelse. Hun forklarede, at Fidel var en "kær ven" af Cypern, som er forbundet med Cuba gennem deres bevægelser for kvinderettigheder.
Koukouma gjorde det klart, at kampen for kvinders rettigheder lever videre i Europa, hvor det nu forventes, at kvinder både er i job og fortsat laver arbejdet i hjemmet. Hun oplyste desuden, at volden mod kvinder stiger.
– Det moderne samfund knuser kvinder, sagde Koukouma. Hun ser Cuba som en inspiration for, hvordan europæiske lande bør "modernisere lovgivning", idet "Cuba er et af de mest lige lande i forhold til køn".
Britiske Cordery gav Koukouma medhold i, at det cubanske samfund, som Fidel spillede en ledende rolle i at udvikle, er et eksempel på, at "en anden verden er mulig".
Cordery understregede, at foruden at være et lige samfund i forhold til køn og et land, der kæmper for folkets sundhed, så er Cuba også "et af det mest bæredygtige lande på planeten" med hensyn til klima.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278