08 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA’s stigende militarisme belaster klimaet

Ny rapport:

USA’s stigende militarisme belaster klimaet

Ny rapport argumenterer ikke blot for at nedbringe verdens militærudgifter, der belaster klimaet, men retter også angreb på kapitalismen for at fremme klimaforandringer og militarisme.

B-52 Stratocruiser fra USA's forsvar anvender på blot en time lige så meget brændstof, som en gennemsnitlig personbil gør på syv år.
FOTO: Jordan Castelan/U.S. Air Force
1 af 1

To amerikanske forskere har udgivet en ny rapport om USA’s militarisme og dens store konsekvenser for klimaet. Heri skriver de blandt andet, at USA’s militær har udledt over 1,2 milliarder tons CO2 siden invasionen af Afghanistan i 2001.

Rapporten, No Warming, No War: How militarism fuels the climate crisis-and vice versa, er udarbejdet af Lorah Steichen og Lindsay Koshgarian ved National Priorities Project (NPP) ved tænketanken Institute of Policy Studies i USA.

Det nytter ikke med en tilbage-venden til den gamle normal med uhæmmet kapitalisme, der blomstrer med ødelæggelsen af vores planet.

Lorah Steichen har studeret politik og miljø ved Whitham College i det nordvestlige USA, mens Lindsay Koshgarian er forsker ved Massachusetts University og har en master i fysik.

USA's militær – med over to millioner ansatte og 800 baser i over 90 lande – er uden fortilfælde verdens største institutionelle forbruger af olie, skriver rapportens forfattere. Militæret er dermed også verdens største institutionelle udleder af CO2.

USA’s militær producerer årligt 59 millioner tons CO2 om året – hvilket er mere end lande som Danmark, Sverige og Portugal. Eksempelvis udledte Danmark ifølge Energistyrelsen 51,9 millioner tons CO2 i 2018, hvilket var 5,5 millioner tons mere end forventet.

>>LÆS OGSÅ: USA's militær udledte 1.212 millioner tons CO2 fra 2001-2017

I rapporten fremgår det, at bombeflyet B-52 Stratocruiser fra USA's forsvar på blot en time anvender lige så meget brændstof, som en gennemsnitlig personbil gør på syv år, afslører rapportens forfattere.

Militæret og olieindustrien

Ifølge de to forskere er USA’s militær tæt sammenvævet med olieindustrien for at sikre landets olieforsyning.

“Hovedparten af den militære infrastruktur rundt om i verden er strategisk placeret i olie og ressourcerige regioner og langs med transportruter, som holder den fossile brændstoføkonomi i gang kloden rundt”, hedder det i rapporten.

Olie er hyppigste årsag til krig. Siden 1973 er mellem en fjerdedel og halvdelen mellemstatslige krige forbundet med olie.

USA's militær bruger anslået 81 milliarder dollars årligt på at beskytte verdens olieforsyninger. Og heri er ikke medregnet omkostningerne til Irak-krigen, skriver forfatterne.

>> LÆS OGSÅ: NATO skruer op for våbenkapløbet

USA''s militærbudget steg i 2019 med 5,3 procent til 732 milliarder dollars, fremgik det i en artikel i Arbejderen. Og USA tegner sig for 38 procent af verdens samlede udgifter til militær, viser den seneste rapport fra det svenske fredsforskningsinstitut SIPRI. 

Beløbet er 272 gange større end tallet for USA's årlige investeringer i vedvarende energi, viser rapporten No Warming, No War.

Kritik af den uhæmmede kapitalisme

De to forfattere, Lorah Steichen og Lindsay Koshgarian, argumenterer ikke blot for at nedbringe militærudgifterne. De kritiserer også den uhæmmede kapitalisme for at fremme klimaforandringer og militarisme.

Rapporten er skrevet før coronapandemien. Men pandemien oveni klimakrisen gøre det bare “yderst presserende at skifte fra en krigskultur til en omsorgskultur."

Dét kræver ifølge Lorah Steichen og Lindsay Koshgarian et opgør med den "gamle tænkning" og ikke en tilbagevenden til "den gamle normal", som er blevet "defineret af uhæmmet kapitalisme, der trives med ødelæggelsen af vores planet, devalueringen af menneskelivet og brugen af militær styrke".

>> LÆS OGSÅ: Militærets enorme klimabelastning

"Menneskeheden og samfundet, både lokalt og globalt, er blevet fravalgt frem for profit og vold. Og denne "normal" har bragt os på randen af en eksistentiel krise på grund af klimaforandringerne, der fortsætter uformindsket", lyder analysen i forordet.

Og hvis klimaforandringerne skal undgås, kræver det et skifte til en grøn økonomi, der har "udfaset de fossile brændstoffer og uendelige krige", lyder det.

Forslag til en ny tid

I rapporten er der konkrete forslag til en grøn omstilling.

"Når vi tager vores ressourcer tilbage fra eliten, der drager fordel af voldelige krige, våben og mure, kan vi geninvestere milliarder af dollars i vores samfund og begynde at reparere den skade, der er påført mennesker og planeten ved militarisering hjemme og i hele verden", lyder det.

>> LÆS OGSÅ: Coronakrisen giver historisk mulighed for markant klimahandling og klimaretfærdighed

Nogle af forslagene er her:

  • Fuld overgang til 100 procent vedvarende energi i løbet af 10 år i USA. Udgift: 4,5 billioner dollars. (Til sammenligning har USA brugt 6,4 billioner dollars på krige siden 2001).
  • Drop al statsstøtte til firmaer, der udvinder kul, olie og gas. Besparelse: 649 milliarder dollars om året.
  • Omdirigér 350 milliarder dollars af Pentagons udgifter til vedvarende energi.
  • "Håndhæv rimelige skatter på de velhavende, virksomheder og Wall Street". Besparelse: 866 milliarder dollars. 

>> LÆS OGSÅ: At reparere verden med indsigt og nænsomhed

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. maj. 2020 - 08:09   05. maj. 2020 - 10:58

Udland

ah@arbejderen.dk
USA's militærs CO2-aftryk
  • USA's militær – med over to millioner ansatte og 800 baser i over 90 lande – frembringer 59 millioner tons CO2 om året.
  • Det er mere end Danmarks årlige CO2-udledning, der i 2018 var på 51,9 millioner tons CO2.
  • USA's militær har udledt over 1,2 milliarder tons CO2 siden invasionen af Afghanistan i 2001.
  • USA's militær bruger 81 milliarder dollars om året på at beskytte verdens olieforsyninger, heri er ikke medregnet USA's udgifter til Irakkrigen.
  • Mellem en fjerdedel og halvdelen af ​​verdens mellemstatslige krige siden 1973 har været knyttet til olie.
  • USA''s militærbudget ligger hvert år på 732 milliarder dollar.
  • Beløbet er 272 gange større end tallet for USA's årlige investeringer i vedvarende energi.

Kilder: No Warming, No War: How militarism fuels the climate crisis-and vice versa

Militær vs. sundhed under corona

Hvis verdens militære udgifter på i alt 1,9 billioner dollar blev brugt på sundhed, var der råd til:

  • At teste samtlige mennesker på Jorden for corona (280 milliarder dollar)
  • At sikre respiratorer til samtlige smittede p.t. (24 milliarder dollar)
  • 'at sikre ansigtsmasker til samtlige mennesker på Jorden (142 milliarder dollar)
  • At sikre håndsprit til samtlige mennesker på Jorden (234 milliarder dollar)

... Og stadig have en billion dollar tilbage til andre sundhedsydelser ...

Kilde: International Peace Bureau

Her er klimaproblemet
  • Jo mere CO2 vi udleder, des mere stiger temperaturen, hvilket øger risikoen for ukontrollable, katastrofale klimaændringer.
  • CO2 i atmosfæren virker som glasset i et drivhus. Det tillader solens varme at trænge ind og lukker derefter varmen inde.
  • I 2010 udledtes globalt 50 milliarder ton CO2.
  • I 2020 vil verden udlede 59 milliarder ton, hvis de nuværende tendenser fortsætter.
  • I 1997 vedtog landene under Kyotoprotokollen at sænke den samlede CO2-udledning i verden med 5,2 procent (i forhold til udledningen i 1990) mellem 2008 og 2012. Målet blev ikke nået.
  • I december 2015 vedtog knap 200 lande Parisaftalen om at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning under to grader.

Kilder: COP19, COP21, FN’s miljøprogram UNEP