11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA angriber Cubas læger på et internationalt møde

Ny offensiv

USA angriber Cubas læger på et internationalt møde

Der har været årsmøde i den Pan-Amerikanske Sundhedsorganisation PAHO. Her angreb USA Cubas udsendte læger. Fire ekspræsidenter forsvarer lægerne og anerkender Cubas indsats for sundhed i mange lande.

På PAHO's årsmøde kæmpede Cuba imod USA's manøvrer. Det lykkedes ikke at stoppe en beslutning om at gennemføre en "uafhængig" advokatundersøgelse af programmet "Maís Médicos", men omvendt fik Cuba støtte fra alle landene til fortsat at sidde i PAHO's eksekutivkomité.
FOTO: PAHO
1 af 1

Den regionale sunhedsorganisation for de amerikanske kontinenter PAHO holdt årsmøde den 28. og 29. september.

Under mødet iværksatte USA et nyt angreb på Cubas læger, som udsendes til andre lande. USA stiller spørgsmålstegn ved lægernes faglighed. USA pressede en beslutning igennem om en kritisk evaluering af de cubanske lægers arbejde i Brasilien mellem 2013 og 2018.

Cuba forudser, at der kommer en rapport, som et advokatfirma skriver med 'ført hånd'.

Da universitetet i delstaten Minas Gerais i 2016 gennemførte en undersøgelse, viste den stor tilfredshed. 95 procent af 14.000 adspurgte udtrykte tilfredshed med programmet.

USA betegner samtidigt de cubanske læger som ofre for menneskehandel, fordi den cubanske stat kun udbetaler lægerne en del af den sum, som mere velstående modtagerlande betaler Cuba for lægerne. Resten af pengene går til at finansiere Cubas eget sundhedsvæsen og til udsendelse af læger til fattige lande, som ikke betaler for den cubanske hjælp.

USA's manøvre på PAHO's årsmøde kritiseres i en erklæring fra fire tidligere præsidenter i Latinamerika, nemlig Dilma Rousseff, Lula da Silva, Fernando Lugo og Rafael Correa.

I en fælles erklæring, som refereres i det cubanske dagblad Granma, understreger de fire, at "Cubas samarbejde med landene i regionen har bidraget til at forbedre sundhedsvæsenerne og sundhedstilstanden i Amerika samt arbejdet for at opfylde 'Årtusindemålene' – i Danmark mest kendt som "2015-målene" og nu "De 17 Verdensmål".

Programmet "Flere Læger" i Brasilien

I 2013 var Dilma Rousseff præsident i Brasilien. Hendes regering ønskede at sikre et bedre sundhedsvæsen i landet, hvor der var hele 18.240 ubesatte lægestillinger i 4085 kommuner samt 34 distrikter, der hovedsagelig er beboet af oprindelige folk.

Derfor forhandlede Brasilien med PAHO og WHO om at skaffe internationale læger, der kunne bidrage til at løse den enorme mangel på læger i Brasiliens landdistrikter og fattige områder.

To år senere var programmet "Maís Médicos" (Flere Læger) fuldt oppe at køre, skriver PAHO i 2015 i en beretning på sin hjemmeside med overskriften: Brasiliens Flere Læger-initiativ har bragt sundhedsydelser til 63 millioner mennesker

Heri kan man læse, at 5300 brasilianske læger bidrog til programmet "Maís Médicos", fra Cuba deltog 11.400 læger og fra andre lande 1500 læger.

Da universitetet i delstaten Minas Gerais i 2016 gennemførte en undersøgelse af programmet, viste den stor tilfredshed. 14.000 mennesker blev spurgt, og heraf udtrykte 95 procent tilfredshed med programmet. Programmet fik i gennemsnit karakteren 8,4 ud af 10 som højeste karakter. I områderne med oprindelige folk var karakteren 8,7.

Programmet blev samme år forlænget med tre år frem til 2019.

Kup og USA-venlig præsident i Brasilien

Men inden da var præsident Dilma Rousseff afsat ved et 'parlamentarisk kup', og Brasilien havde fået en højreorienteret og USA-venlig præsident. Ved et valg kort efter kom den nuværende Jair Bolsonaro til magten. Noget af det første, han gjorde, var at slå til mod de cubanske læger i landet.

Det fik Cuba til at trække sig ud af programmet og hente sine læger i Brasilien hjem.

>> LÆS OGSÅ: Cuba trækker sine læger hjem fra Brasilien

Bolsonaro stillede spørgsmålstegn ved de cubanske lægers faglighed. På et tidspunkt meddelte han, at lægerne kunne blive ansat af den brasilianske stat, hvis de 'hoppede af' og gik op til en lægefaglig prøve i Brasilien.

Professor Sven Tarp fra Aarhus Universitet har et omfattende kendskab til Cuba og Cubas sundhedsvæsen, og han er stærkt fortørnet over Bolsonaros optræden og USA's manøvrer i PAHO:

– Jeg kender ikke i detaljer til den cubanske lægeuddannelses faglige indhold og niveau. Måske har den en lidt anden vægtning end lægeuddannelser i andre lande med mere vægt for forebyggelse og en primær indsats, siger han til Arbejderen.

– Men personligt tror jeg ikke en klap på, at de ikke er kvalificerede, lyder det fra Sven Tarp, der har besøgt Cuba mange gange gennem de seneste 30 år.

Professor Tarp underviser også ved universiteter i Spanien, Kina og Sydafrika – og under ophold i Sydafrika har han noteret sig, at der et stor tilfredshed med de cubanske læger, som arbejder der.

– Normalt bliver cubanske læger godt modtaget. Men der kan jo opstå modsætninger. De anfægter jo det monopol, som lægerne i et land har. Det kan godt udløse problemer, beretter Sven Tarp, der omvendt kategorisk afviser enhver snak om, at Cubas udsendte læger kan betragtes som 'slavearbejdere' eller ofre for "trafficking", sådan som senatorer i USA gør i et nyt lovinitiativ, der skal straffe lande, der indgår kontrakter med Cuba om læger.

LÆS OGSÅ: US-senatorer vil straffe lande, der modtager cubansk lægehjælp

Alle de læger, som Cuba udsender til andre lande, melder sig frivilligt, understreger Sven Tarp.

– De kan have forskellige bevæggrund. Mange melder sig, fordi de mener, at lægegerningen er et 'kald', og lægeløftet gælder ultimativt. Men der kan også være tale om eventyrlyst, og ikke mindst kan der være en økonomisk interesse, forklarer Aarhus-professoren.

Hjemme i Cuba får en læge en løn, som omsat til hård valuta svarer til 50-75 dollars om måneden.

– Det kan man leve for i Cuba, men en udsendelse som læge til et andet land udløser en meget højere løn, som åbner for, at man får råd til en bil eller kan købe et hus eller rejse på ferie i udlandet, forklarer Sven Tarp videre.

Der var nogle cubanske læger, som i 2018 lod sig lokke af Bolsonaros tilbud og 'hoppede af', men i det store og hele vender udsendte læger hjem igen. Sven Tarp mener, at cirka 97 procent vender hjem, mens tre procent ikke gør.

Cuba protesterer

På PAHO's årsmøde kæmpede Cuba imod USA's manøvrer. Det lykkedes ikke at stoppe en beslutning om at gennemføre en "uafhængig" advokatundersøgelse af programmet "Maís Médicos", men omvendt fik Cuba støtte fra alle landene til fortsat at sidde i PAHO's eksekutivkomité, selv om USA foreslog at udelukke Cuba.

Dagen efter PAHO-årsmødet udsendte Cubas udenrigsministerium en international redegørelse under overskriften: USA forstærker sin kampagne mod Cubas internationale medicinske samarbejde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. okt. 2020 - 07:05   15. okt. 2020 - 07:06

Cuba

se@arbejderen.dk