Netop offentliggjorte udskrifter afslører, at USA's daværende regering med præsident Bill Clinton i spidsen kastede hele sin vægt ind for at sikre en skelsættende russisk valgsejr til Jeltsin for 22 år siden.
Bill, til min valgkampagne har jeg hårdt brug for et lån på 2,5 milliarder dollars.
Boris Jeltsin, tidligere russisk præsident
Det viser udskrifter af samtaler mellem Bill Clinton og Boris Jeltsin, der genopstillede til præsidentvalget i 1996 i Rusland.
Næsten 600 sider med notater, breve og udskrifter af telefonsamtaler mellem de to og andre personlige udvekslinger, er netop blevet offentliggjort af Clintons præsidentbibliotek i Little Rock, Arkansas, rapporterer det britiske dagblad The Telegraph.
>> LÆS KORRESPONDANCEN HER (ENGELSK)
Slog kommunisterne
Korrespondancen og samtalerne foregik fra januar 1993 til december 1999. Boris Jeltsin stillede op som kandidat til det russiske præsidentvalg på en markedsliberal og provestlig platform, der vendte sig mod socialisme og kommunisme. Hans nærmeste rival var Gennadij Sjuganov, formand for Den Russiske Føderations Kommunistiske Parti, .
De nye dokumenter afslører nu, at Clinton lovede at bakke Boris Jeltsin 100 procent op og sikre ham valgsejren. På et tidspunkt tilbyder USA at påvirke resultatet af Ruslands valg ved at øremærke udenlandsk bistand til Jeltsins politiske allierede, skriver The Telegraph.
>> LÆS OGSÅ: Rusland – røverkapitalisme i stedet for demokrati
Clinton tilbyder blandt andet at sende sine "bedste folk" for at få Jeltsin valgt. I maj 1996 anmodede Jeltsin om et lån på 2,5 milliarder dollars til sin valgkampagne.
– Bill, til min valgkampagne har jeg hårdt brug for et lån på 2,5 milliarder dollars, sagde Jeltsin til Clinton og tilføjede, at han havde brug for pengene for at kunne betale pensioner og statslige lønninger – der hvis de ikke blev udbetalt – sandsynligvis ville have ført til hans egen politiske ruin.
– Kan du "anvende din indflydelse" for at øge størrelsen af et IMF-lån", spørger Jeltsin direkte. Clinton svarede, at han ville henvende sig til "venner" i IMF for at se,"hvad der kan gøres" for at hjælpe.
Rusland endte med at få udbetalt en lånepakke på i alt 10 milliarder dollars fra IMF.
Clinton gi'r flere lån
I juni-juli 1996 vandt Boris Jeltsin præsidentvalget med 54,4 procent af stemmerne, mens Gennadij Sjuganov officielt fik 40,7 procent. Sjuganov har gentagne gange siden hævdet, at valgresultatet var udsat for "fusk".
>> LÆS OGSÅ: Flertal af russerne ønsker Sovjetunionen tilbage
Fusk eller ej. De afslørende dokumenter viser, at Clinton og Jeltsin åbent diskuterede den russiske præsidents position nationalt. Få dage efter Jeltsins kup mod den sovjetiske leder Mikhail Gorbatsjov i 1991, ringede Clinton og kommenterede magtkampen:
– Dette er en mulighed for at minde verden om, hvorfor du er det bedste håb for fortsat reform i Rusland. Jeg ønsker, at alle skal se dig som den person, der stod på det pansrede køretøj og stod op for frihed.
To år efter – i 1993 – er Clinton bekymret for Jeltsins faldende popularitet på hjemmefronten.
– Hvad er holdningen blandt de regionale ledere? Kan vi gøre noget gennem vores hjælpepakke for at sende støtte til regionerne", spørger Clinton.
>> LÆS OGSÅ: Ruslands valg: Det vigtigste er, hvem der tæller stemmerne
Jeltsin svarede, at "denne form for regional støtte ville være meget nyttig." Clinton lovede derefter at lade sine folk "følge op på planen".
Frygt for fremtiden
I 1999 ytrer Clinton en del nervøsitet i forhold til sin russiske kollegas fremtid, der viser tydelige tegn på svækkelse på grund af alkoholisme og sygdom.
– Hvem vil vinde det kommende russiske præsidentvalg, spørger Clinton.
>> LÆS OGSÅ: Kapitalismens udvikling i Rusland
– Putin, selvfølgelig. Han vil være min efterfølger. Han er demokrat, og han kender Vesten.
– Han (Putin red.) er meget smar", svarer Clinton.
>> LÆS OGSÅ: Da Sovjetunionen gik i opløsning
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278