25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA booster protester i Hongkong

Koordinerer med aktivister

USA booster protester i Hongkong

USA's konsulat har holdt møde med aktivistledere i Hongkong, der på anden måned fortsætter masseprotester mod Kina.

Hongkong-demonstranter blokerer indgangen til lufthavnsterminalerne den 13. august.
FOTO: Manan Vatsyayana/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den 8. august mødtes en diplomat fra USA's konsulat i Hongkong med aktivistledere, der siden juni har demonstreret mod Kina.

En anonym hotelgæst tog ved et tilfælde et foto af diplomaten Julie Eadeh, der er leder af den politiske afdeling på USA's konsulat.

Hun var i færd med at holde møde med repræsentanter for Hong Kong Independence Movement, blandt andre den fremtrædende aktivistleder Joshua Wong Chi-fung, skriver South China Morning Post.

Tænk på reaktionen i USA, hvis det blev afsløret, at en kinesiske diplomat mødte ledere af amerikanske aktivister.
Chen Weihua, journalist

Netop Hong Kong Independence Movement har været særdeles aktive i protesterne mod Kina, og gruppen har forsøgt at lamme Hongkongs internationale lufthavn i ugevis. Med på mødet var også Nathan Law Kwun-chung og andre medlemmer af det lokale politiske parti Demosisto.

>> LÆS OGSÅ: USA på krigsstien mod Kina

Protesterne startede oprindeligt som et svar på et forslag om at indføre en ny lov om at udlevere kriminelle fra Hongkong til Kina – og omvendt. De protesterende frygtede, at den kinesiske regering ville bruge lovforslaget til at forfølge politiske fjender og kritikere.

Lovforslaget er trukket tilbage. Alligevel fortsætter protesterne, hvis karakter er blevet mere rettet mod Kina, skriver South China Morning Post.

USA protesterer

Fotoet af USA-diplomaten, der har en fortid som ansat ved USA's ambassade i Irak, kom på forsiden af det Hongkong-baserede dagblad Ta Kung Pao, der offentliggjorde flere personlige oplysninger om Julie Eadeh. 

>> LÆS OGSÅ: USA kritiserer Kinas nye silkevej

Det er faldet USA's udenrigsministerium for brystet, der nu anklager den kinesiske regering for at "stå bag lækagen af ​​en Hong Kong-baseret amerikansk diplomats personlige oplysninger".

– Kun et tyvagtigt bølle-regime ville lække en diplomats private oplysninger med fotos af deres børn og deres navne, siger talsperson Morgan Ortagus ifølge nyhedsbureauet AFP.

Kina svarer igen

Kinas udenrigsministerium svarede kort efter igen og beskyldte USA for at anvende “gangster-logik” og bagtale Kina ud fra en "hegemonisk tænkning".

Kina har officielt indgivet en formel klage til USA's konsulat i Hongkong over mødet med aktivistlederne og kalder det en "undergravelse af et andet lands suverænitet" – et brud på "grundlæggende normer for internationale forbindelser".

Dagbladet China Daily's kolumnist, Chen Weihua, har tweetet, at det er "pinligt", at USA-diplomaten er blevet afsløret under sit møde.

"Det ville ikke være svært at forestille sig USA's reaktion, hvis det kom frem, at en kinesiske diplomat for eksempel havde holdt møde med ledere af Occupy Wall Street, Black Lives Matter eller Never Trump-demonstranter", skriver han.

USA's støtte

Den geopolitiske analytiker og forfatter Tony Cartalucci med base i Thailand skriver på netsiden New Eastern Outlook, at fremmede magter har en interesse i at booste protesterne i Hongkong, og at oppositionen i Hongkong er "sponsoreret af USA".

Det ville ikke være svært at forestille sig USA's reaktion, hvis det kom frem, at en kinesiske diplomat for eksempel havde holdt møde med ledere af USA-aktivister! 
Chen Weihua, kolumnist

Han anfører, at USA finansierede forsøget på "farverevolution" i Hongkong i 2014 kaldet "paraplyrevolutionen". Det skete gennem tusindvis af dollars fra USA's tænketank National Endowment of Democracy (NED).

På NED's egen hjemmeside står der, hvilke af Hongkongs ngo'er, partier og grupper der i de seneste år har modtaget penge fra USA.

Arbejderen kunne 3. juli beskrive, hvordan NED – som USA's udenrigsministerium hvert år støtter med 100 millioner dollars – har givet millioner til græsrodsgrupper og partier i Hongkong siden 1990'erne.

"CIA's lyttepost"

NED's officielle mål er at "styrke de demokratiske institutioner i hele verden". Det har spillet en afgørende rolle i utallige amerikanske operationer.

En tidligere CIA-agent, Sid Goldsmith, indrømmede i 2017 på et offentligt møde i The Foreign Correspondents Club, Hongkong, at "Hongkong var CIA's lyttepost."

NED støtter blandt andet journalistforbundet, Hongkong Journalist Association, de politiske partier Civic Party, Labour Party samt Democratic Party. Alle grupper er en fremtrædende del af den paraplyorganisation (Civil Human Rights Front), der arrangerer de aktuelle protester i Hongkong.

>> Se NED's egen opgørelse over modtagere i Hongkong her (engelsk)

I øvrigt har NED i årevis støttet oppositionsgrupper i Ukraine med fem milliarder dollars og finansieret ngo'er i Egypten i 2012, i Syrien op til 2011, i Libyen frem til 2011 og i Afghanistan helt tilbage til før 2001.

NED var også aktiv i Rose-revolutionen i Georgien i 2003.

For uafhængighed

Hongkong er en såkaldt Special Administrative Region (SAR). Før 1997 var det en britisk koloni, men blev overdraget til Kina efter princippet om "et land, to systemer". Det vil sige, at området tilhører Kina, men delvist styrer sig selv gennem eget parlament.

SAR udløber i 2047, og Hongkong kan derfor blive 100 procent kinesisk.

Men mange demonstranter i Hongkong er anti-kinesiske eller tilhængere af at vende tilbage til kolonitiden under Storbritannien. Nogle af demonstranterne blafrer under protesterne med det officielle flag fra dengang, territoriet var britisk kronkoloni, og beskylder Kina for "kolonialisme".

Andre demonstranter kræver total selvstændighed for Hongkong.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. aug. 2019 - 09:54   03. sep. 2019 - 15:26

Hongkong

ah@arbejderen.dk
Protesterne i Hongkong 2019-20
  • 31. marts 2019 startede protesterne mod et lovforslag, der ville gøre det lettere at udlevere fanger til retsforfølgelse mellem Hongkong, Taiwan, Macau og Kina. 
  • I dag flygter tusinder af kriminelle – også mordere – fra Kina til Hongkong, efter at de har begået deres forbrydelser, velvidende, at de ikke bliver udleveret, da der ikke foreligger en aftale om udlevering.
  • Lovforslaget i Hongkong blev imidlertid suspenderet på ubestemt tid, men protesterne er fortsat.
  • Demonstranterne kræver, at bystyrets leder, Carrie Lam, går af.
  • Nogle demonstranter kræver endda autonomi eller uafhængighed.
  • Protesterne bliver koordineret med diplomater fra USA's konsulat.
  • i juni 2020 indførte myndighederne Hong Kongs nationale sikkerhedslov om beskyttelse af national sikkerhed. 

​Kilder: BBC, South China Morning Post, China Daily

Hongkong
  • Hongkong er en særlig administrativ region ved det Østkinesiske Hav i det sydlige Kina.
  • Hongkong var britisk koloni i 156 år, men blev i 1997 delvis overdraget til Kina.
  • Befolkningstal: 7,4 millioner (2017).
  • Landareal: 1.000 kvadratkilometer.
  • Sprog: Kantonesisk og engelsk.
  • Valuta: Hongkong-dollar.
  • Største samhandelspartnere: Kina, USA, Japan og Taiwan.
  • Hongkongs vigtigste funktion er at fungere som en næsten direkte adgang til det kinesiske marked og dermed til cirka 1,2 milliarder forbrugere.

Kilder: The World Factbook, UNESCO Institute of Statistics, UNESCO World Culture Report 2000, Udenrigsministeriets Landefakta