25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA imod FN’s hjælp til palæstinensiske flygtninge

Regeringen i Israel jubler

USA imod FN’s hjælp til palæstinensiske flygtninge

USA har reduceret sit bidrag til FN's hjælpeprogram for palæstinensiske flygtninge UNRWA til det halve. Israel er tilfreds. I årtier har der været en israelske-ledt kampagne mod netop UNRWA.

To venner står sammen. USAs FN-ambasadør Nikki Haley og Israels premierminister Benyamin Netanyahu.
FOTO: U.S. Embassy Tel Aviv/CC 3.0
1 af 1

FN kan blive tvunget til at lukke mange af de 700 skoler for 525.000 palæstinensiske børn, hvis FN's hjælpeprogram UNRWA bliver beskåret.

Ved at udsulte UNRWA håber USA og Israel at tvinge palæstinenserne til at opgive deres flygtningestatus.
Max Blumenthal, kommentator

I første omgang har USA reduceret sit bidrag i 1. kvartal 2018 til det halve. 

USA plejer at betale en tredjedel af UNRWA’s årlige budget på to milliarder dollars.

UNRWA står for United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East.

Trump: Vi spilder penge

Nedgangen i støtten til UNRWA, som har et medansvar for fem millioner palæstinenseres daglige fornødenheder, skyldes, at USA er utilfreds med de palæstinensiske holdninger til USA’s Israel/Palæstina-politik. 

>> LÆS OGSÅ: USA nedprioriterer FN's Generalforsamling

Palæstinenserne fordømte i december 2017 nemlig USA's beslutning om at flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. USA har derfor "udspillet sin rolle som fredsmægler", udtalte Palæstinas præsident, Mahmoud Abbas.

Dernæst tabte USA en afstemning i FN’s Generalforsamling, hvis flertal valgte at fordømme planerne om at flytte ambassaden.

USA's FN-ambassadør Nikki Haley truede i den forbindelse de lande, som gik imod USA, om at de kunne risikere den fremtidige pengestøtte fra USA.

I januar tweetede USA's præsident Donald Trump så om palæstinenserne (og UNRWA), at "vi giver dem hundredvis af millioner af dollars, men får ingen respekt.... palæstinenseren ønsker ikke engang at forhandle om en langvarig fredsaftale med Israel. "

>> LÆS OGSÅ: USA boykotter råd om menneskerettigheder

Redaktøren af netstedet Electronic Intifada, Ali Abunimah, konstaterer tørt om USA's nedskæring af UNRWA-beløbet. "Det blev ikke et land, men selveste UNRWA og FN, der fik kniven".

Hjælper fem millioner

UNRWA har et medansvar for fem millioner palæstinenseres daglige fornødenheder. UNRWA blev etableret I 1949 med den opgave at yde hjælp til de 750.000 palæstinensere, som dengang blev fordrevet ved Israels oprettelse året før.

UNRWA har i nu snart 70 år arbejdet med boliger, uddannelse, sundhedsydelser og social støtte i Palæstina, Jordan, Libanon og Syrien.

UNRWA's sundhedsklinikker har modtaget knap ni millioner lægebesøg i 2016. 

Chris Gunness, talsmand for UNRWA, konstaterer efter USA's nedskæring af midler til UNRWA. 

– Dette er den værste økonomiske krise i UNRWAs historie, slog han fast overfor Electronic Intifada i januar.

Umiddelbart mangler der 65 millioner dollars i kassen, men beløbet vil formentlig stige, efterhånden som de næste deadlines for USA’s betalinger nås, vurderer palæstina-eksperten Ole Olsen i bladet Palæstinaorientering.

Det israelske dagblad Haaretz kunne i januar meddele, at UNRWA allerede var blevet nødt til at afskedige snesevis af lærere på Vestbredden samt omkring 100 ansatte i Jordan.

UNRWA: Vi kæmper

UNRWA's generalkommissær Pierre Krähenbühl sagde 2. februar, at de arbejder på højtryk for at holde skindet på næsen.

– Vi vil fortsætte vores bestræbelser på at holde skoler og klinikker åbne, for vi ønsker at styrke de håb og drømme, som hidtil har holdt millioner af palæstinensiske flygtninge i live, citerer FN's informationskontor ham for at sige.

>> LÆS OGSÅ: FN-rapport kalder Israel for et ‘apartheidregime’

Omvendt er Israel tilfreds med udsultningen af UNRWA.

– UNRWA bidrager til at forlænge den israelsk-palæstinensiske konflikt ved at lære den palæstinensiske ungdom at hade staten Israel og at at udslette staten Israel, sagde Israels premierminister Benjamin Netanyahu ifølge Haartz i januar.

Israels regering mener, at UNRWA bør nedlægges, fordi organisationen ifølge den israelske regering er "partisk". Og Netanyahu flere gange beskrevet de palæstinensiske flygtninge som noget fiktivt.

UNRWA beskæftigede i 2016 knap 31.000 personer, heraf 13.000 i Gaza, langt størstedelen er palæstinensere.

Kampagne mod UNRWA

UNRWA har længe været målet for smædekampagner, organiseret af Israel og dets lobbygrupper.

>> LÆS OGSÅ_ Panikken vokser i Tel Aviv over boykot-kampagne

"I årtier er UNRWA blevet udsat for systematiske kampagner med det formål at lukke det ned og tilsværte dets omdømme", lyder det i en udtalelse fra den Gaza-baserede menneskerettighedsgruppe Al Mezan 10. januar.

Den amerikansk-israelske journalist og kommentator Max Blumenthal er heller ikke i tvivl om formålet med den seneste kampagne mod UNRWA.

"Ved at udsulte UNRWA håber USA og Israel at tvinge palæstinenserne til at opgive deres flygtningestatus og eliminere retten til at vende hjem", skriver han på netsiden Alternet.org. Han minder om, at FN's Sikkerhedsråd med resolution 194 gav palæstinenserne ret til at vende tilbage til deres hjemland.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. feb. 2018 - 07:22   14. feb. 2018 - 17:03

Palæstina

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
UNRWA
  • Har et medansvar for fem millioner palæstinenseres daglige fornødenheder.
  • Blev etableret i 1949 for at hjælpe de 750.000 palæstinensere, som blev fordrevet ved Israels oprettelse i 1948.
  • Har i 70 år arbejdet med boliger, uddannelse, sundhedsydelser og social støtte til flygtninge i Palæstina, Jordan, Libanon og Syrien.
  • Beskæftigede i 2016 knap 31.000 personer, heraf 13.000 i Gaza, langt størstedelen er palæstinensere.
  • UNRWA's sundhedsklinikker har modtaget knap ni millioner lægebesøg i 2016. 
  • USA har halveret sin støtte til UNRWA i 1. kvartal 2018.
  • Nu mangler der 65 millioner dollars i kassen, men beløbet vil formentlig stige, efterhånden som de næste deadlines for USA’s betalinger nås.
  • FN's Generalforsamling vedtog resolution 194 om Palæstina den 11. december 1948, om at "flygtninge, der ønsker at vende tilbage til deres hjem og leve i fred med deres naboer bør tillades at gøre dette snarest muligt".