USA vil indføre sanktioner mod Rusland med den begrundelse, at landet stod bag et påstået giftattentat mod den tidligere russiske agent Sergej Skripal og hans datter i Salisbury i Storbritannien i marts.
Sanktionerne – der træder i kraft 22. august – sker, selv om der aldrig er fremlagt bevis for, at Rusland står bag.
Ruslands regering har brugt kemiske og biologiske våben i strid med folkeretten.
Heather Nauert, udenrigsministeriet USA
USA's udenrigsministerium mener alligevel, at "Ruslands regering har brugt kemiske og biologiske våben i strid med folkeretten eller har brugt dødelige kemiske eller biologiske våben mod sine egne statsborgere", som Heather Nauert, talskvinde for udenrigsministeriet, formulerer det ifølge Reuters.
Den første runde af sanktioner vil begrænse eksport af eksempelvis elektronik – blandt andet til flyindustrien.
Hvis ikke Rusland efter tre måneder kommer med "pålidelige forsikringer" om, at det ikke vil bruge kemiske våben i fremtiden og indvilliger i, at "FN kan komme på inspektionsbesøg", kan anden runde sanktioner træde i kraft, oplyser en kilde i udenrigsministeriet til den amerikanske TV-station NBC.
Det kan blandt andet betyde færre diplomatiske relationer mellem USA og Rusland, og det statslige russiske flyselskab Aeroflot kan få inddraget sin tilladelse til at flyve til USA, mens mange former for eksport og import vil kunne blive ramt, siger kilden til NBC.
Den britiske regering er tilfreds med, at USA nu rammer Rusland med sanktioner.
– Storbritannien byder det velkommen, at vores amerikanske allierede nu tager yderligere skridt, siger en talsmand fra det britiske udenrigsministerium.
Flere vestlige lande, heriblandt USA, har udvist russiske diplomater på grund af sagen.
Rusland har nægtet at have nogen andel i angrebet mod Skripal og hans datter og har tilbudt sit fulde samarbejde i en undersøgelse.
I juli ramte den samme nervegift, som Sergej Skripal blev ramt af, et britisk par i 40'erne i byen Amesbury tæt på Salisbury det sydlige England.
Det britiske dagblad Morning Star tvivler på den officielle forklaring om Rusland og nervegiften.
"Noget stemmer ikke overens", skriver avisen og påpeger, at Storbritanniens militære kemiske, biologiske, radiologiske og nukleare program (CBRN) ligger i netop Salisbury og Amesbury-området.
Det kunne muligvis have noget med sagen at gøre, skriver avisen og tilføjer, at nervegift lige så godt kan være sluppet ud ved en fejl.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278