21 Feb 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA strammer blokaden mod Cuba den 2. maj

Optrapper mod Cuba

USA strammer blokaden mod Cuba den 2. maj

Trump vil knække Cuba med flere hårde sanktioner. Præsidentens rådgiver John Bolton trækker en lige linje fra invasionen i Svinebugten i 1961 til de nye sanktioner, der træder i kraft på torsdag.

John Bolton har angrebet Cuba før. Som viceudenrigsminister under den tidligere præsident George W. Bush anklagede han i maj 2002 Cuba for at producere biologiske og kemiske våben.
FOTO: Joe Raedle/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

USA strammer blokaden mod Cuba fra og med torsdag den 2. maj.

Den nye stramning betyder, at der kan rejses erstatningssager ved domstole i USA mod personer og virksomheder, der handler med eller investerer i Cuba, hvis handel og investering berører jord, ejendom eller andre værdier, som blev nationaliseret efter revolutionen i 1959.

Bolton lægger ikke skjul på, at aktiveringen af Helms-Burton-lovens kapitel III skal omstyrte regeringen og socialismen i Cuba.

De nye lovregler gælder endda med tilbagevirkende kraft. Hvis en virksomhed eksempelvis på et tidspunkt har købt cubansk appelsinjuice fra en statslig plantage, der tidligere tilhørte det amerikanske United Fruit Company, kan United Fruit rejse erstatningssag.

Jurister vurderer, at der kan blive tale om helt op til 200.000 retssager om erstatning, skriver Cuba Solidarity Campaign i Storbritannien på sin hjemmeside.

Lov fra 1996 aktiveres

De nye lovbestemmelser blev vedtaget allerede den 6. marts 1996 og var del af den Helms-Burton-lov, som daværende præsident Clinton underskrev den 12. marts samme år.

Clinton suspenderede imidlertid allerede fra starten lovens kapitel III på grund af stor international modstand. Siden da har alle efterfølgende præsidenter i USA, også Donald Trump, hver sjette måned suspenderet lovens kapitel III.

Men 16. januar i år suspenderede Trump kun Helms-Burton-lovens kapitel III i seks uger. Det har udløst internationale protester, at Trump vil aktivere de omstridte bestemmelser.

"Udenrigsministeriet er bekendt med de amerikanske overvejelser om at aktivere Helms-Burton-lovens kapitel III og følger sagen nøje", skrev Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen i et svar på spørgsmål fra Enhedslistens medlem af Folketinget, Christian Juhl.

"Regeringen støtter Europa-Kommissionens kritik af de amerikanske overvejelser om fuldt ud at aktivere Helms-Burton-lovens kapitel III. Regeringen støtter desuden Kommissionens linje om, at EU anvender tilgængelige instrumenter for at beskytte legitime europæiske handelsinteresser med Cuba", skrev ministeren videre i sit svar den 11. april.

EU's udenrigschef Federica Mogherini og handelskommissær Cecilia Malmström har tidligere udsendt en fælles udtalelse, hvori det hedder, at EU "vil bruge alle de muligheder, der står til rådighed, for at beskytte [EU's&#93 interesser".

EU overvejer at genoptage en klage ved verdenshandelsorganisationen WTO, som blev trukket tilbage i 1996, netop fordi Clinton suspenderede lovens kapitel III. Desuden overvejer EU at iværksætte Unionens Blocking Statute, der ifølge Mogherini og Malmström "tillader virksomheder i EU, som sagsøges i USA, at få dækket deres tab ved at rejse erstatningskrav mod de amerikanske sagsøgere ved domstole i EU".

"Blocking Statute er en forordning, som netop har til formål at beskytte europæiske virksomheder mod de ekstraterritoriale konsekvenser af tredjelandes sanktioner", skriver udenrigsminister Anders Samuelsen til Christian Juhl.

Svinebugten a la 2019

USA's beslutning om at iværksætte kapitel III i Helms-Burton-loven blev meddelt den 17. april i Miami af Trumps sikkerhedsrådgiver John Bolton og af udenrigsminister Mike Pompeo i Washington:

– Enhver person eller virksomhed, der driver forretninger i Cuba, bør høre godt efter denne meddelelse, sagde Pompeo til pressen.

I Miami mødtes Bolton med eksilcubanere, herunder veteraner som den 17. april i 1961 deltog i invasionen i Svinebugten, hvor 1500 eksilcubanere med støtte fra USA's flyvevåben og marine invaderede Cuba for at vælte den revolutionære regering. Invasionsstyrken, der blev kendt som "Brigade 2506", blev slået tilbage i løbet af 72 timer.

Bolton lægger ikke skjul på, at aktiveringen af Helms-Burton-lovens kapitel III skal gøre arbejdet fra 1961 færdigt og omstyrte regeringen og socialismen i Cuba:

– Den bemærkelsesværdige historie, der knytter sig til Brigade 2506, har inspireret Trumps jernhårde Cuba-politik, sagde Bolton til veteranerne fra Svinebugten ifølge nyhedsstationen CBS Miami.

– Trump-regeringen er stolt af netop her at annoncere en række yderligere forholdsregler og langt om længe gøre en ende på glorificeringen af socialisme og kommunisme, tilføjede præsidentens rådgiver.

Washington har også besluttet at gøre det vanskeligere for cubanere at få visum til besøg i USA, pengeforsendelser til Cuba bliver begrænset, og det samme gælder amerikanske statsborgeres mulighed for at rejse til Cuba.

De yderligere forholdsregler, som Bolton henviser til, retter sig også mod Nicaragua og Venezuela. Sammen med Cuba betegner Bolton landene som "tyranniets troika".

En af Boltons anklager går ud på, at de cubanske læger i Venezuela i virkeligheden er soldater.

Cubas udenrigsministerie tager på det skarpeste afstand fra USA's stramninger af blokaden og appellerer til verdens lande om at tage skridt, som forsvarer relationerne med Cuba og sætter handling bag landenes tilbagevendende fordømmelse af blokaden mod Cuba i FN's Generalforsamling. Ved afstemningen den 1. november 2018 stemte 189 lande for Cubas krav om ophævelse af blokaden, mens kun USA og Israel stemte imod.

"Den siddende regering i USA er kendt i hjemlandet og internationalt for sine skrupelløse løgne... Cuba har ingen tropper og deltager ikke i nogen som helst militære eller sikkerhedsmæssige operationer i Venezuela", skriver Cubas udenrigsminister og påpeger, at løgnen kommer fra en "anklager, der har udsendt over 250.000 soldater på 800 baser i udlandet".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. apr. 2019 - 11:52   30. apr. 2019 - 11:13

Cuba

se@arbejderen.dk
USA's blokade mod Cuba
  • 1960: USA stopper olieeksport til Cuba og import af cubansk sukker.
  • 1961: USA afbryder de diplomatiske forbindelser med Cuba.
  • 1962: Præsident Kennedy underskriver loven om blokaden mod Cuba.
  • 1992: Efter pres fra den daværende præsidentkandidat Bill Clinton strammer USA blokaden med Torricelli-loven. Den forbyder al handel mellem datterselskaber af amerikanske selskaber i andre lande og Cuba.
  • 1996: USA vedtager Helms-Burton-loven. Den har til formål at forstærke de økonomiske sanktioner og ramme udenlandske selskaber, der handler med eller investerer i Cuba.
  • USA’s daværende præsident Bill Clinton udsætter dog gennemførelsen af lovpakkens kapitel III.
  • Kapitlet giver amerikanske statsborgere ret til at rejse erstatningskrav ved domstole i USA mod udenlandske borgere, der involverer sig i “amerikansk ejendom“ i Cuba.
  • Alle efterfølgende præsidenter har også udsat kapitel III, men nu aktiverer Donald Trump kapitlet.

Kilde: cuba.dk