25 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA strammer sanktionerne mod Iran trods coronapandemi

Midt under sundhedskrise

USA strammer sanktionerne mod Iran trods coronapandemi

USA skærpede tirsdag sanktionerne mod Iran, på trods af at landet befinder sig i en alvorlig sundhedskrise på grund af coronapandemien. I går fulgte USA's finansminister trop med yderligere sanktioner.

Iran havde i går registreret 17.361 personer smittet med corona. Men iranerne færdes imidlertid frit, både med og uden masker.
FOTO: AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

USA skærpede tirsdag sanktionerne mod Iran, selv om landet befinder sig i en omfattende sundhedskrise på grund af coronapandemien.

Trump-administra-tionen vil fortsat målrette og isolere dem, der støtter regimet i Iran, og er fortsat forpligtet på at lette humanitær handel og bistand til støtte for det iranske folk.
Steven Mnuchin, finansminister

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO's tal fra i går, den 19. marts, er der officielt 17.361 bekræftede coronasmittede i Iran. Iran er det land i verden med tredjeflest smittede, kun overgået at Kina med 81.174 tilfælde og Italien med 35.713 tilfælde.

Sanktioner mod udenlandske selskaber

"I går sanktionerede USA’s udenrigsministerium ni selskaber og tre personer, der har engageret sig i aktiviteter, der kunne muliggøre det iranske regimes voldelige opførsel. Disse enkeltpersoners og enheders handlinger genererer indtægter til regimet, som det kan bruge til at finansiere terror og andre destabiliserende aktiviteter, såsom de nylige raketangreb på irakiske styrker og koalitionsstyrker i Camp Taji i Irak", skrev ministeriet i en pressemeddelelse onsdag og tilføjede:

"Vores sanktioner fratager regimet afgørende indtægter fra dets petrokemiske industri og fremmer Irans økonomiske og diplomatiske isolering. USA vil fortsat håndhæve vores sanktioner fuldt ud."

De ni selskaber er to sydafrikanske, et iransk samt tre kinesiske selskaber, mens de tre personer er direktører i tre af de berørte selskaber. Sanktionerne kommer efter flere raketangreb mod USA's tropper i Irak, som Trump-administrationen anklager Iran for at stå bag.

I går fulgte Trumps finansminister trop og sanktionerede fem selskaber, baseret i Forenede Arabiske Emirater, for at have købt olie af iranske selskaber.

– Det iranske regime bruger indtægter fra olie- og petrokemisk salg til at finansiere sine proxy-terrorister, som IRGC-QF, i stedet for i det iranske folks sundhed og velvære, sagde USA's finansminister Steven T. Mnuchin

– Trump-administrationen vil fortsat målrette og isolere dem, der støtter det iranske regime, og er fortsat forpligtet på at lette humanitær handel og bistand til støtte for det iranske folk, fortsatte Mnuchin.

Humanitære undtagelser virker ikke

USA har ganske rigtigt indbygget undtagelser, så det humanitære område er undtaget sanktioner, men de virker bare ikke, konkluderede den amerikanske menneskeretsorganisation Human Rights Watch i en rapport fra oktober 2019.

– Trump-administrationens embedsmænd hævder, at de står sammen med det iranske folk, men USA's alt for brede og byrdefulde sanktionsregime skader iranernes ret til sundhed, herunder adgang til livreddende medicin, sagde Sarah Leah Whitson, leder af Human Rights Watch' arbejde i Mellemøsten. 

"Det omfattende net af amerikanske sanktioner har ført til, at banker og virksomheder har trukket sig fra humanitær handel med Iran, hvilket har efterladt iranere med sjældne eller komplicerede sygdomme ude af stand til at få den medicin og behandling, de har brug for, tilføjede Sarah Leah Whitson.

Kritik af sanktionerne

De ny stramninger vækker kritik. Præsidentkandidat Bernie Sanders tweetede eksempelvis, at "Iran står overfor en gigantisk indsats på grund af coronapandemien. USA bør ikke bidrage til denne humanitære krise. Som en medmenneskelig nation må vi hæve sanktioner, der skader Irans mulighed for at håndtere krisen, inklusive økonomiske sanktioner".

Også den amerikanske fredsbevægelse Codepink kritiserer Trump-administrationens nye stramninger.

– Hvor ond og hjerteløs kan denne regering blive, siger Medea Benjamin, der er medstifter af Codepink, som kræver, at sanktionerne ophører, skriver den amerikanske nyhedsportal commondreams.org.

Irans udenrigsminister Javad Zarif kaldte tirsdag USA's afvisning af at hæve sanktionerne for "medicinsk terrorisme".

Iran har nu bedt Den Internationale Valutafond IMF om et lån på fem milliarder dollars til at bekæmpe coronasmitten i landet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. mar. 2020 - 15:12   20. mar. 2020 - 15:14

USA

mj@arbejderen.dk
Iran og coronakrisen
  • Iran er det land i verden, der har tredje flest antal mennesker, som er smittet med coronavirus.
  • Den 19. marts var der ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO 17.361 registrerede tilfælde af coronasmittede i Iran.
  • Iran overgås kun af Kina med 81.174 registrerede tilfælde og Italien med 35.713 registrerede tilfælde.
  • På verdensplan er der nu registreret coronasmitte i 168 lande/territorier.
  • 209.839 bekræftede tilfælde af coronasmitte.
  • 8778 mennesker har mistet livet på grund af covid-19.

Kilde: WHO