Henry Kissinger, USA's tidligere udenrigsminister, foretrækker at Syrien bliver delt op i mindre små enklaver i stil med Eks-jugoslavien.
Henry Kissinger var udenrigsminister under præsident Richard Nixon og senere præsident Gerald Ford fra 1973-1977 .
- Dét bedste resultatet, som jeg vil foretrække at se i Syrien, er et opbrudt og balkaniseret land med mere eller mindre autonome regioner, sagde han under en tale til studerende på Ford School of Public Policy ved universitetet i Michigan.
Bashar al-Assad vil efter vores vurdering aldrig komme til at regere over hele Syrien igen.
Jay Carney, talsmand for Det Hvide Hus
Med ordet "balkaniseret" hentyder Kissinger til Jugoslavien på Balkan, der efter krigene i 1990'erne blev delt op i en række uafhængige stater. Udviklingen forskød den globale magtbalance, da flere af de nye stater i dag er blevet medlemmer af NATO og EU og andre er på vej, mens Eks-jugoslavien tilhørte organisationen De Alliancefri Lande.
Splittelse
I Syrien har borgerkrigen mellem præsident Bashar al-Assads regeringshær og væbnede oppositionsgrupper siden marts 2011 kostet henved 100.000 mennesker livet, anslår FN.
Den syriske regering kritiserer USA for at opildne til sekterisk splittelse i Syrien og sende våben til sunni-muslimske oppositionsgrupper.
Den tidligere USA-udenrigsminister, hvis ord stadig har stor vægt i den internationale debat, mener, at pressen i USA "misinformerer".
- I den amerikanske presse er konflikten i Syrien beskrevet som en konflikt mellem demokrati og en diktator - hvor diktatoren dræber sit eget folk. Derfor bør vi straffe ham. Men det er i virkeligheden ikke, hvad der foregår. Konflikten i Syrien er blevet til en borgerkrig mellem sekteriske grupper, sagde Henry Kissinger i talen.
Syrien består af 74 procent sunni-muslimer, shia-muslimer 15,3 procent, kurdere ni procent. 10 procent af befolkningen er kristne, 12 procent alawitter og tre procent drusere, oplyser CIA Factbook.
I århundreder har disse etniske grupper levet side om side.
Er delt op
Men ifølge avisen Times of Israel har krigen i Syrien betydet, at landet er blevet delt op i tre dele: Den ene kontrolleret af regeringshæren i den sydlige og centrale del af Syrien ud mod Middelhavet, den anden del af den væbnede sunni-muslimsker opposition i nord- og nordvest, mens kurdiske grupper nu kontrollerer egne områder i nordøst.
- Der er ingen tvivl om, at Syrien som en samlet enhed er ophørt med at eksistere. (...) Syrien fungerer ikke længere som en altomfattende enhedsstat, siger analytikeren Charles Lister ved det ansete Washington-bureau for studier af terrorisme og oprør, IHS Jane's, til bladet.
Times of Israel rapporterer, at at kurderne mod nordøst allerede har tiltaget sig semi-autonomi - delvis selvstændighed - mens jihad-grupper blandt den væbnede opposition allerede bekriger hinanden samt flere kurdiske grupper.
I sidste måned udtalte Det Hvide Hus' talsmand Jay Carney ifølge ABC News, at han heller ikke ser et samlet Syrien i fremtiden:
- Mens vi ser et skift i momentum på slagmarken til fordel for Bashar al-Assad, vil han efter vores vurdering aldrig komme til at regere over hele Syrien igen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278