USA's regering har appelleret en kendelse fra en britisk domstol om ikke at udlevere WikiLeaks-stifteren Julian Assange til USA.
Hvis USA dømmer Assange, kan det betyde, at journalistisk praksis bliver stemplet som kriminelt.
24 organisationer i åbent brev
Det oplyser en embedsmand i USA's justitsministerium, skriver det britiske dagblad The Guardian.
Frygt for mental tilstand
I januar besluttede distriktsdomstolen Old Bailey i London, at Assange ikke kan udleveres til USA på grund af bekymring for Assanges mentale sundhed og risiko for selvmord i USA. Dommeren skønnede, at myndighederne i USA ikke var i stand til at forhindre ham i at forsøge at tage sit eget liv. Hele dommen kan læses her (engelsk).
>> LÆS OGSÅ: Assange kan ikke blive udleveret til USA
Den kendelse har USA nu appelleret.
– Ja, vi har indgivet en appel, og vi fortsætter med at forfølge sagen, der bør ende med, at han bliver udleveret, sagde talsmand for justitsministeriet, Marc Raimondi, i sidste uge, skriver nyhedsbureauet AFP.
Assange risikerer op til 175 år i fængsel i USA for at have offentliggjort lækkede dokumenter om krigene i Afghanistan og Irak.
>> LÆS OGSÅ: USA jagter Assange
Så længe appelsagen kører, må Assange forblive i Belmarsh-fængslet, hvor han har siddet siden foråret 2019.
Pressefrihed fortsat i fare
Kendelsen om ikke at udlevere Assange byggede udelukkende på frygt for hans mentale tilstand, ikke på frygt for, at pressefriheden kunne komme under pres.
"Rent faktisk tilsluttede dommeren sig de fleste af de amerikanske myndigheders teorier om spionage, men fandt i sidste ende det amerikanske fængselssystem for umenneskeligt til at tillade en udlevering", skrev den amerikanske journalist Glenn Greenwald kort efter dommen.
Assanges forbrydelse er, at han og WikiLeaks har offentliggjort tusindvis af hemmeligtstemplede dokumenter og optagelser fra USA's militær og efterretningstjeneste fra januar til maj 2010. Heriblandt en video der viser en helikopter, der nedskyder civile irakere i Iraks hovedstad. Blandt de dræbte var to journalister, der arbejdede for nyhedsbureauet Reuters.
Pres på Biden
Menneskerettighedsgrupper har i ugevis opfordret USA's nye præsident Joe Biden til at droppe den aktuelle sag mod Assange. I sidste uge opfordrede 24 organisationer, herunder Human Rights Watch, Amnesty International USA og Journalister Uden Grænser, Biden til at frafalde alle anklager mod WikiLeaks-stifteren.
"Journalister taler regelmæssigt med kilder, beder om afklaring eller mere dokumentation og modtager og offentliggør dokumenter, som regeringer anser for hemmelige", skrev organisationerne i et åbent brev.
"Hvis USA dømmer Assange, kan det danne præcedens og betyde, at journalistisk praksis bliver stemplet som kriminelt", slutter brevet.
>> LÆS OGSÅ: Julian Assange risikerer 175 års fængsel i USA
Assange foragtet af eliten
Journalisten James Risen fra det amerikanske undersøgende medie The Intercept skriver, at appellen fra USA desværre er et udtryk for, at "Assange åbenbart er så foragtet af den amerikanske politiske ledelse, at både Demokrater og Republikanere ønsker at se ham i amerikansk fængsel".
En fængselsdom kan danne præcedens og munde ud i en lov, der gør det kriminelt for journalister at offentliggøre klassificerede oplysninger, selvom det er i offentlighedens interesse, skriver James Risen.
Han tilføjer, at en dom i Assange-sagen kan give anklagere i USA mulighed for at opbygge straffesager mod journalister, der indhenter regeringshemmeligheder baseret på kontakt med deres kilder. Det vil i sidste nede gøre det næsten umuligt for journalister at beskrive Pentagon, CIA eller efterretningstjenesten NSA, slutter James Risen, der selv har en fortid som stjernereporter på New York Times.
Mishandling af Assange
Assange har været tilbageholdt i Belmarsh-fængslet, der benyttes til de allerfarligste fanger, siden han 12. april 2019 blev idømt 11 måneders fængsel for at have overtrådt betingelser for sin løsladelse i juni 2012, da han søgte om asyl på Ecuadors ambassade.
Syv års ophold på Ecuadors ambassade og halvandet år i Belmarsh har tæret på Julian Assanges helbred såvel fysisk som psykisk.
FN's særlige rapportør for tortur, Nils Melzer, besøgte i maj 2019 Julian Assange i Belmarsh-fængslet. Efter besøget konkluderede Melzer, at Assange har været udsat for ni års mishandling.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278