Mens Danmark har modtaget en sending masker, testudstyr og andre materialer fra kinesiske Jac Ma til brug i kampen mod covid-19, så er en tilsvarende donation til Cuba blevet stoppet på grund af USA's blokade mod Cuba.
15.800 cubanere bosiddende i USA har underskrevet en henvendelse til præsident Trump med krav om ophævelse af blokaden.
Jack Ma yder hjælp til rigtig mange lande i verden – både rige og fattige lande. Han har således doneret to millioner masker, 400.000 testkits og 104 respiratorer til 24 lande i Latinamerika og Caribien, heriblandt Cuba.
Jack Ma havde skrevet en kontrakt om levering med et amerikansk luftfragtselskab. Men dette selskab har i sidste øjeblik besluttet ikke at levere sendingen til Cuba med henvisning til USA's blokade, oplyser Cubas ambassadør i Kina, Carlos Miguel Pereira.
Vrede i Cuba
Den cubanske regering og præsident Miguel Diaz Canel fordømmer USA's politik i skarpe vendinger: "Den kriminelle blokade iværksat af imperiets regering er et brud på det cubanske folks menneskerettigheder ... donationen af sundhedsudstyr til brug i kampen på covid-19 fra den kinesiske stiftelse Alibaba har ikke kunnet bringes til Cuba på grund af den kriminelle blokade", skriver præsidenten på Twitter.
Den cubanske regering takker dog Jack Ma, hvis kontor nu arbejder på at få bragt donationen til Cuba på en anden måde.
Der vokser her under coronapandemien protester frem mod især USA's omfattende sanktionspolitik, som rammer mange landes indsats mod spredningen af den dødelige smitte og behandlingen af de syge.
>> LÆS OGSÅ: FN-top: Ophæv sanktioner mod Iran, Cuba og Venezuela under coronakrisen
Og Cubas udenrigsminister Bruno Rodriguez takker alle de regeringer, personligheder og organisationer, som rejser og støtter kravet om, at sanktioner og blokader ophæves nu.
Bruno Rodriguez retter en særlig tak til 15.800 cubanere bosiddende i USA, der har underskrevet en henvendelse til præsident Trump med krav om ophævelse af blokaden mod Cuba.
Debat i Udenrigspolitisk Nævn
Spørgsmålet blev onsdag i denne uge rejst på Udenrigspolitisk Nævns møde af Eva Flyvholm fra Enhedslisten. Hun havde specielt fokus på sanktionerne mod Iran:
– Iran er et af de lande, der er allerhårdest ramt af corona, og alligevel har USA indført nye sanktioner, som rammer civilbefolkningen hårdt og gør det svært at skaffe medicin og udstyr til coronabekæmpelse. Det er dybt uanstændigt og udsætter os alle sammen for en større risiko for smittespredning, påpeger Eva Flyvholm.
>> LÆS OGSÅ: USA strammer sanktionerne mod Iran trods coronapandemi
– Vi opfordrer ministeren til at lægge pres på USA for at få ophævet sanktioner og sikre, at lande kan få de nødvendige forsyninger, siger hun til Arbejderen. I samme forbindelse understreger hun, at EU bør ophæve det vedtagne forbud mod eksport af værnemidler – et forbud, som hun forudser vil ramme coronaindsatsen i Afrika meget hårdt.
Eva Flyvholm kan dog ikke løfte sløret for, hvad udenrigsminister Jeppe Kofod svarede på Enhedslistens ønske om at lægge pres på USA. Derfor har Arbejderen spurgt i Udenrigsministeriet, der ikke har nået at svare på spørgsmålet inden publiceringen af denne artikel.
Ikke et ord i danske medier
Danske og europæiske medier har været tavse om, at donationen fra Jack Ma til Cuba er blevet stoppet at USA's blokade mod Cuba.
Eva Flyvholm kendte da heller ikke til den konkrete historie, men Enhedslistens medlem af Udenrigspolitisk Nævn påpeger, at eksemplet viser, at der ikke er hold i USA's og den amerikanske ambassades påstande om, at USA undtager forsyninger til sundhedsvæsenet fra sine sanktioner.
Desuden peger hun på, at sanktioner, som har udmarvet et lands økonomi, naturligvis også svækker hospitaler og sundhedsvæsen.
USA's præsident Trump har strammet blokaden mod Cuba voldsomt i de seneste tre år. Alene i 2019 har Trump iværksat 43 specifikke stramninger af blokaden, skriver nyhedsbureauet Prensa Latina.
I en rapport til FN har Cuba beregnet, at blokaden mellem april 2018 og marts 2019 kostede Cuba fire milliarder dollars. Det svarer til 12 millioner dollars – cirka 70 millioner kroner – om dagen.
Artiklen kan downloades og printes i PDF her
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278