I går afsagde USA's højesteret en kendelse, som foreløbigt spænder ben for Obamas planer om at skære ned på USA's CO2-udledning.
Med dommerstemmerne fem mod fire vurderede højesteret, at Obamas såkaldte Clean Power Plan kan være i strid med USA's forfatning og reglerne om delstaternes selvbestemmelse. Derfor kan planen om mere ren energi ikke sættes i værk, før dette spørgsmål er undersøgt og afgjort, lyder kendelsen.
Det er i høj grad kul-lobbyen, som har været på banen.
Obamas plan pålægger delstaterne at nedsætte CO2-udledningen. Det samlede mål, som Obama præsenterede under FN's klimatopmøde i Paris i december 2015, lyder på udledning af 32 procent mindre CO2 i 2030 målt i forhold til USA's udledning i 2005.
Det Hvide Hus afviser
En talsmand for Det Hvide Hus afviser dommen og forudser, at planen om at pålægge delstaterne krav om CO2-reduktioner vil blev gennemført, når højesteret har afsagt en endelig kendelse.
Men tv-stationen BBC noterer, at de fem dommere, som stemte for kendelsen, er kendt som republikanere og kan ventes at fastholde deres standpunkt ved en senere, endelig dom.
Det er i høj grad kul-lobbyen, som har været på banen, skriver BBC.
Kul-stater kæmper imod
I delstaten West Virginia kommer hele 95 procent af elproduktionen fra kulfyrede værker, og Obamas krav om delvis overgang til vedvarende energikilder ville have kostet kulsektoren i West Virginia og mange andre delstater dyrt:
– Vi er begejstrede over, at højesteret forstod lovens konsekvenser og fastfrøs dens gennemførelse for at beskytte arbejderne og spare store summer, men vores kamp imod loven fortsætter, siger West Virginias statsanklager Patrick Morrisey.
I hele 10 stater kommer over to tredjedele af elproduktionen fra kulfyrede værker. Det gælder ud over West Virginia med 95 procent, Kentucky (93 procent), Wyoming (88 procent), Indiana (84 procent), Missouri (83 procet), Utah (81procent), North Dakota (78 procent), Nebraska (72 procent), Ohio (69 procent) og New Mexico (67 procent).
Klimaaktivister advarer om, at hvis USA's løfter ved COP 21 i Paris ikke opfyldes, truer det hele aftalen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278