27 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Våbenfirmaer øger salget globalt

Ny rapport:

Våbenfirmaer øger salget globalt

I 2019 steg de 25 største våbenfirmaers salg af våben og militære tjenester med 8,5 procent, viser ny rapport. Firmaer fra USA topper listen, men også Kina, Vesteuropa og Mellemøsten gør sig i stigende grad gældende på våbenmarkedet.

FOTO: U.S. NAVY/PICRYL
1 af 1

De 25 største våbenfirmaers salg af våben og militære tjenester steg med 8,5 procent i 2019, hvor firmaerne solgte for en samlet værdi af 361 milliarder dollars, rapporterer Stockholms Internationale Instititut for Fredsforskning (SIPRI).

USA's 12 største våbenfirmaer udgjorde 61 procent af det globale salg af våben og militære tjenester i 2019.

Selv om firmaer i USA stadig ligger i toppen af de 25 største våbenfirmaer, så har fire kinesiske firmaer på listen også øget deres salg. Samtidig er der for første gang i historien et våbenfirma fra Mellemøsten blandt de 25 største.

USA topper listen

I alt "19 ud af de 25 største våbenfirmaer øgede deres våbensalg i 2019 sammenlignet med 2018" , skriver SIPRI.

På listen over de 25 største våbenfirmaer er 12 firmaer fra USA, hvoraf de største er Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon og General Dynamics. De fem firmaer er ikke blot de største våbenfirmaer i USA, men også de fem største i verden.

Ifølge verdens største våbenfirma Lockheed Martin er firmaets største kunde USA's regering, der i 2009 købte våben og militærudstyr for en værdi af 38,4 milliarder dollars.

SIPRI's rapport viser, at USA's 12 største våbenfirmaer tegnede sig for 61 procent af det globale våbensalg og militære tjenester i 2019. Det vil sige, at firmaer fra USA alene står for over halvdelen af den internationale våbenhandel.

Kina gør sig gældende

Men det er ikke kun våbenfirmaer i USA, der gør sig gældende på det internationale marked. Næst efter de fem største firmaer er Kinas AVIC, som altså er det sjette største våbenfirma i verden.

AVIC er en statsejet virksomhed, der ifølge USA's handelsmagasin Fortune ikke kun ligger i toppen af våbenindustrien, men faktisk er et af de 160 firmaer, der har den højeste omsætning i hele verden.

Det kinesiske våbenfirma sælger kampfly og helikoptere og har også udviklet en serie af højteknologiske droner, der er designet til militær brug. 

Foruden AVIC er der yderligere tre våbenfirmaer fra Kina blandt de 25 største våbenfirmaer i verden. Ligesom AVIC er de tre andre firmaer også ejet af den kinesiske stat. 

Ifølge SIPRI steg Kinas fire største våbenfirmaers salg med 4,8 procent i 2019, hvor kinesiske firmaer udgjorde 16 procent af den internationale våbenhandel. Kina er dermed det land, hvis firmaer udgør den næststørste andel af internationalt våbensalg.

Instituttet oplyser, at de kinesiske våbenfirmaers store omsætning primært skyldes modernisering og oprustning i Kinas eget militær. Men Kina eksporterer også til udlandet, hvor Venezuela, Pakistan, Zimbabwe og Congo er blandt de største kunder.

Seks firmaer fra Vesteuropa

De seks største våbenfirmaer i Vesteuropa tegner sig tilsammen for 18 procent af den globale våbenhandel. De vesteuropæiske firmaer er fra Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Italien, mens firmaet Airbus er transeuropæisk.

Storbritanniens BAE Systems er det største våbenfirma i Vesteuropa. Firmaet er blandt andet kendt for at sælge kampfly, krigsskibe og pansret køretøjer til USA's militær, som er BAE Systems største kunde. 

Ifølge magasinet The Economist er våbenfirmaets andre store kunder Australien, Indien og Saudi-Arabien, der tilsammen køber 20 procent af BAE Systems' produkter.

Selv om det britiske våbenfirma stadig er Vesteuropas største, så er det Frankrigs Dassault Aviation, der har øget sit salg mest. Ifølge SIPRI øgede det franske firma sit salg med 105 procent i 2019, hvor firmaet for første gang optrådte på listen over verdens 25 største våbenfirmaer.

Dassault Aviation specialiserer sig i kampfly, og det er efterspørgslen på firmaets fly Rafale, der har fået salget til at stige markant. Rafale-fly er blandt andet blevet købt af Frankrig, Egypten, Qatar, Indien og Grækenland og har været brugt i krige i Afghanistan, Libyen, Irak, Mali og Syrien.

Mellemøsten melder sig

Mens det ikke er nyt, at USA, Kina og Vesteuropa er repræsenteret på listen over de 25 største våbenfirmaer i verden, er det første gang, at et firma fra Mellemøsten er at finde på listen.

Dette skydes Forenede Arabiske Emiraters firma EDGE, der i 2019 kom til verden gennem en sammenslutning af over 25 mindre våbenfirmaer, oplyser SIPRI.

Med hovedkvarter i Abu Dhabi specialiserer EDGE sig blandt andet i cyberforsvar, elektronisk krigsførelse og missiler. Firmaet udgør 1,3 procent af det globale salg af våben og militære tjenester.

Ifølge SIPRI viser oprettelsen af EDGE, hvordan national efterspørgsel og ønsket om at gøre sig uafhængig af udenlandske udbydere driver våbenfirmaer i Mellemøsten.

Russisk våbensalg falder

Mens 19 af de 25 største våbenfirmaer har set deres omsætning stige i 2019, har russiske firmaer på listen derimod oplevet et fald i salg af våben og militære tjenester.

Ruslands to største våbenfirmaer, Almaz-Antey og United Shipbuilding, så deres omsætninger falde med et samlet beløb på 634 millioner dollars.

Værre ser det ud for Ruslands tredjestørste våbenfirma, United Aircraft, der så sin omsætning falde med 1,3 milliarder dollars og dermed er røget af listen over de 25 største våbenfirmaer i verden.

Ifølge SIPRI skyldes faldet af russiske våbenfirmaers salg en kombination af indenlandsk konkurrence, og at Ruslands regering har sparet på modernisering af sin flåde.

Russiske Almaz-Antey, der producerer luftforsvarssystemer, missiler, radarer og remedier til overvågning i rummet, er dog stadig blandt de 15 største våbenfirmaer i verden på trods af omsætningens fald.

SIPRI oplyser, at Kasakhstan, Indien og Vietnam er blandt de russiske våbenfirmaers største kunder.

Internationale datterselskaber

Selv om de største våbenfirmaer i verden primært er koncentreret i USA, Kina og Vesteuropa, betyder det ikke, at våbenindustrien er begrænset til disse områder.

SIPRI's rapport viser nemlig, at de 15 største våbenfirmaer i verden har datterselskaber og forskningsfaciliteter i 49 lande, hvoraf flere huser mere end ét udenlandsk våbenfirma. 

Franske Thales og transeuropæiske Airbus er begge til stede i 24 lande og er dermed de våbenfirmaer med den største internationale tilstedeværelse. Efter dem kommer Italiens Leonardo samt USA's to firmaer Boeing og Lockheed Martin.

Det er dog stadig vestlige lande, herunder Storbritannien, Australien, USA, Canada og Tyskland, der huser flest udenlandske våbenfirmaer.

Det ikke-vestlige land, der huser flest, er Saudi-Arabien, hvor 24 udenlandske våbenfirmaer er til stede. Derefter kommer Indien, Singapore, Forenede Arabiske Emirater og Brasilien.

"Ud af de 49 lande, der er vært for udenlandske enheder i våbenfirmaernes top 15, befinder 17 af dem sig i lav- og mellemindkomstslande", rapporterer SIPRI.

Instituttet oplyser, at lande i Det Globale Syd har budt udenlandske våbenfirmaer velkommen for at få et forspring i produktionen af våben ved at drage fordel af videregivelse af teknologi.

Våbenfirmaer fra Kina og Rusland har dog ikke den samme internationale tilstedeværelse som deres vestlige konkurrenter. I Ruslands tilfælde skyldes det internationale sanktioner mod landet, hvorimod Kinas regering selv har valgt at prioritere sit eget militær, skriver SIPRI.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. dec. 2020 - 06:50   10. dec. 2020 - 09:58

Våbenhandel

mbs@arbejderen.dk
Lyt til artiklen

De 25 største våbenfirmaer i verden
  1. Lockheed Martin (USA).
  2. Boeing (USA).
  3. Northrop Grumman (USA).
  4. Raytheon (USA).
  5. General Dynamics (USA).
  6. AVIC (Kina).
  7. BAE Systems (Storbritannien).
  8. CETC (Kina).
  9. NORINCO (Kina).
  10. L3Harris Technologies (USA).
  11. United Technologies (USA).
  12. Leonardo (Italien).
  13. Airbus (transeuropæisk).
  14. Thales (Frankrig).
  15. Almaz-Antey (Rusland).
  16. Huntington Ingalls Industries (USA).
  17. Dassault Aviation (Frankrig).
  18. Honeywell International (USA).
  19. Leidos (USA).
  20. Booz Allen Hammilton (USA).
  21. General Electric (USA).
  22. EDGE (De Forenede Arabiske Emirater).
  23. Rolls-Royce (Storbritannien).
  24. China South Industries (Kina).
  25. United Shipbuilding (Rusland).

Kilde: SIPRI