04 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vestlige bomber dræber børn i Yemen

Den glemte krig

Vestlige bomber dræber børn i Yemen

Tusinder demonstrerede sidste lørdag imod Storbritanniens våbensalg til Saudi-Arabien, der siden 2015 har gennemført 10.000 bombeangreb mod Yemen.

I årets første seks måneder gennemførte den Saudi-Arabiske koalition 5676 luft-angreb i Yemen. Luftangrebene har ifølge nødhjælpsorganisationer blandt andet ramt skoler og hospitaler.
FOTO: Mohammed Huwais/AFP/Scanpix
1 af 1

Lørdag samlede tusinder sig i London for at protestere mod krigen mod Yemen og for at kræve et stop for britisk våbensalg til Saudi-Arabien, der i spidsen for en koalition invaderede Yemen i 2015.

Storbritannien er ikke blot involveret i krigen via våbenhandel. Den har aktivt støttet krigen fra starten​.
Chris Nineham fra Stop the War

Det var fredsbevægelsen Stop the War, der stod bag demonstrationen og gjorde opmærksom på, at mindst 10.000 mennesker er blevet dræbt i militære angreb, og at Yemen befinder sig i den største humanitære krise i verden som følge af besættelse og blokade.

Saudi-Arabien leder en koalition, der siden 2015 har blokeret for nødhjælp til landet. 

USA har sendt et krigsskib til støtte for den saudiske blokade, tanket brændstof på saudiske fly og leveret efterretninger om bombemål.

Humanitær katastrofe

I øjeblikket har næsten 20 millioner mennesker – mere end to tredjedele af befolkningen – ikke adgang til rent vand og ordentlig sanitære forhold.

FN's verdenssundhedsorganisation (WHO) har rapporteret, at over 815.000 er smittede med kolera og 2156 døde af sygdommen.

Syv millioner personer sulter. FN har for nylig advaret om, at den humanitære katastrofe i Yemen er så slem, at den kan udvikle sig til "den værste hungersnød, som verden har set i mange årtier".

>> LÆS OGSÅ: Hvert 10. minut dør et barn

Under halvdelen af hospitalerne fungerer. Infrastrukturen er ødelagt på grund af krig og saudiske bomber. Saudi-Arabien har siden 2015 gennemført over 10.000 luftangreb mod Yemen ifølge det norske dagblad Klasekampen.

Saudi-Arabien hævder, at et missil fra Yemen i starten af november ramte landet, og at det var grunden til, at blokaden blev skærpet midlertidigt og lempet i sidste uge. Senest torsdag blev et nyt missil affyret mod mål i Saudi-Arabien, lyder det.

Britisk besøg

Taler efter taler i London fordømte, at den britiske premierminister Theresa May under sit besøg i Saudi-Arabien i sidste uge holdt et møde med Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman. 

Hun forsvarede sit møde med diktatoren i Riyadh med ordlyden.

– Vi har allerede set nogle forandringer i Saudi-Arabien, for eksempel at kvinder får ret til at køre bil. Det er vigtigt, at vi arbejder sammen med ham om at gennemføre dén vision, sagde hun ifølge tv-stationen BBC.

Ifølge dagbladet Guardian tryglede May også kronprinsen om at lempe blokaden af Yemen.

– Premierministeren gjorde det klart, at tilførslen af kommercielle forsyninger må genoptages, hvis vi skal forhindre en humanitær katastrofe, oplyste Mays kontor torsdag om mødet.

>> LÆS OGSÅ: Den glemte krig i Yemen – USA er med i kulissen

Men Chris Nineham fra Stop the War kritiserede Mays såkaldte "dobbeltmoral".

– Storbritannien er ikke blot involveret i krigen via våbenhandel. Den har aktivt støttet krigen fra starten, og Theresa May tog til Saudi-Arabien for at tilskynde regimet i stedet for at kritisere det, sagde han til tilhørerne.

Storbritanniens våbensalg til Saudi-Arabien steg med 1000 procent i de første par måneder af krigen mod Yemen.

Senest afslørende tv-stationen BBC's sikkerhedsekspert Frank Gardiner i programmet Today, at britisk servicepersonale arbejder i det saudiske kontrolcenter, der koordinerer bombningerne i Yemen.

>> LÆS OGSÅ: Oprørere indtager Yemens hovedstad

Konflikten startede, da Houthi-oprørere tog kontrol over Yemens hovedstad Sanaa i 2014. Saudi-Arabien og det koalition greb ind og støttede den hidtidige præsident, Abd Rabbu Mansur Hadi.

>> LÆS OGSÅ: FN bøjer sig efter pres fra Saudi-Arabien

Sammen med USA hævder Saudi-Arabien, at det shiitiske Iran støtter houthierne, som også er shiitter, blandt andet med våben. Det nægter iranerne.

Våbensalg

Ifølge magasinet Counterpunch har Saudi-Arabien netop bestilt våben for syv milliarder dollars i USA.

Fra Frankrig lyder også stigende protest mod et stigende fransk våbensalg til Saudi-Arabien. Under overskriften "Frankrig medvirker til krigsforbrydelser i Yemen", skriver filosoffen og forfatteren Bruno Guigue, at det må stoppe.

"Bomberne, der falder over yemenitiske børn er vestlige og bemærkelsesværdigt nøjagtige. Tillykke med det! Det elektroniske styresystem er fransk (...) Historien vil huske, at vor præsident Macron dræbte yemenitiske børn", skriver han sarkastisk i en artikel på netsiden reseauinternational.net.

Frankrig solgte mellem 2010-16 for ni milliarder dollars våben til Saudi-Arabien. Det er en femtedel af al fransk våbeneksport.

Bruno Guigue mener, at Frankrig overtræder Arms Trade Treaty (ATT-resolutionen), som 155 lande i 2014 vedtog i FN's Generalforsamling. Resolutionen gør stater ansvarlige for den internationale overførsel af våben og ammunition, når det er velkendt, at de bliver brugt til at begå folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden eller krigsforbrydelser.

Imperialisme i Mellemøsten

For franskmanden er billedet klart.

"For imperialisterne og deres håndlangere i regionen er det sejrende oprør i Yemen en skandaløs anomali, en fejl, der skal elimineres fra landskabet. Dette er Venezuela på den arabiske halvø", vurderer Bruno Guigue.

Chris Nineham mener, at Mohammed Bin Salmans strategi for Saudi-Arabien er at skabe en bred alliance i Mellemøsten mod iransk indflydelse og Hizbollahs magt i Libanon.

– Denne strategi flugter med målene for den USA-ledede koalition, der også er bekymret over voksende iransk indflydelse og skuffet over et militært nederlag for den væbnede opposition i Syrien, sagde han ifølge dagbladet Morning Star.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. dec. 2017 - 08:40   30. apr. 2019 - 14:32

Yemen

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Yemen
  • Republikken Yemen ligger på den sydlige arabiske halvø.
  • Yemen omgives af Saudi-Arabien, Oman og det Røde Hav.
  • Befolkning: Cirka 25 millioner.
  • Hovedstad: Sana'a.
  • Landet er det fattigste land i Mellemøsten på grund af årtiers underudvikling.
  • 53 procent er sunni-muslimer og 45 procent er shiamuslimer.
  • 63 procent af landets indtægter kommer fra eksport af råolie.
  • Der er påvist naturgasreserver.
  • Arbejdsløshed: 35 procent.
  • Regeringen har siden 1997 gennemført nedskæringer, dikteret af Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF.
  • De krævede flydende valuta, mindre budgetunderskud og ophør af statstøtte til en række forbrugsvarer. 
  • IMF krævede også reform af den offentlige service.
  • Den USA-støttede præsident Ali Abdullah Saleh (1999-2012) blev tvunget til at trække sig efter uroligheder i 2011-12.
  • Den lige så USA-venlige præsident Abdo Rabbo Mansour Hadi trådte til i 25. februar, 2012, men måtte flygte fra hovedstaden.

Kilder: globalresearch.ca og UNHCR

Krigen i Yemen

  • I januar 2015 tog Houthi-gruppen kontrollen over det meste af Yemens hovedstad, Sanaa, og tvang Hadi og hans regering væk fra magten.
  • I marts 2015 begyndte Saudi-Arabien og ni andre arabiske lande at bombe Houthi-gruppen.
  • Siden har den saudiske koalition gennemført op imod 10.000 luftangreb mod Yemen og indført en blokade af havne.
  • Krigen støttes af USA, som har sendt  et krigsskib til støtte for blokaden, tanket saudiske fly med brændstof og forsynet Saudi-Arabien med efterretninger om bombemål.
  • Også Storbritannien og Frankrig forsyner Saudi-Arabien med våben.
  • Mindst 10.000 mennekser er blevet dræbt
  • 17 millioner mennesker har brug for humanitær bistand. Syv millioner sulter.
  • Kilde: Klassekampen/FN