Det chokerer og bekymrer Venezuela, at USA's præsident Obama har indført sanktioner mod landet og begrunder dem med en påstand om, at Venezuela udgør en trussel mod USA's nationale sikkerhed.
Med et dekret har præsident Obama nægtet en række navngivne medlemmer af Venezuelas regering mulighed for at rejse ind i USA og dertil åbnet for indefrysning af venezuelanske værdier i USA. Venezuela har store værdier i USA. Blandt andet en stor tankstationkæde med navnet CITGO.
Venezuela ikke udgør nogen trussel mod noget land.
Erklæring fra ALBA-topmøde
Befolkningen i Venezuela er oprørte over præsident Obamas dekret. En meningsmåling viser, at 86 mener, at der ikke er noget grundlag for at påstanden om, at Venezuela skulle true USA's sikkerhed og interesser.
Kun fem procent af de adspurgte er enige i USA's holdning, skriver nyhedsstationen Telesur.
Venezuelas regering har bedt om international støtte, og foreløbig er der har over 2,5 millioner mennesker i 105 lande udtrykt støtte til Venezuela med deres underskrift på en appel til Obama eller med meddelelser på Twitter og andre sociale medier.
Venezuelas præsident afviser anklagen på det skarpeste i et åbent brev, som han har sendt "til befolkningen i USA". Tværtimod understreger Nicolás Maduro, at Venezuela ønsker og arbejder for venskab mellem de to lande:
>>> LÆS NICOLAS MADUROS ÅBNE BREV TIL USA'S BEFOLKNING HER
Venezuela har stabilt leveret olie til USA år efter år og ikke kun almindeligt salg, påpeger præsident Maduro. Ud af sit store olieforråd har Venezuela generøst bistået fattige borgere i USA med meget billig fyringsolie gennem sin kæde af tankstationer i USA, skriver Maduro i det åbne brev:
"Siden 2005 har Venezuela, gennem virksomheden CITGO, leveret fyringsolie til nedsat pris i lavindkomstområder i USA. Dette bidrag har hjulpet titusindvis af amerikanske borgere til at overleve hårde livsomstændigheder, har aflastet dem og støttet dem gennem svære tider, hvilket beviser at solidaritet kan skabe stærke bånd over landegrænser", hedder det i brevet.
Latinamerika afviser
Hele Latinamerika vender sig imod dekretet fra præsident Barack Obama.
Alle 33 lande i Latinamerika og Caribien, som er med i organisationen CELAC, afviser dekretet og henstiller til dialog.
UNASUR, som samler de 12 lande i Sydamerika, "afviser dekretet fra USA's regering" og betegner det som en "trussel og indblanding i et andet lands suverænitet i strid med principperne om ikke-indblanding".
De ti ALBA-lande, som – ud over Venezuela – omfatter Bolivia, Cuba, Ecuador, Nicaragua og en række caribiske østater, har på et ekstraordinært topmøde den 18. marts bekræftet deres fulde støtte til Venezuela. ALBA-landene minder om, at Latinamerika og Caribien er erklæret for en fredszone, og at alle konflikter skal løses med fredelige midler.
ALBA-landene påpeger udtrykkeligt, at "Venezuela ikke udgør nogen trussel mod noget land" – tværtimod demonstrerer Venezuela sin solidaritet og sin vilje til samarbejde, hedder det.
Derfor "kræver" ALBA-landene, at "USA straks stopper sine fjendtlighed og aggression mod regeringen og befolkningen i Venezuela".
Obamas dekret
Præsident Obamas dekret (Executíve Order 09-15-2015) anklager Venezuela for alvorlige brud på menneskerettigheder, forfølgelse af politiske modstandere, begrænsning af prressefrihed, vold og korruption, og præsident Obama drager den konklusion, at det "udgør en usædvanlig og ekstraordinær trussel mod USA's nationale sikkerhed og udenrigspolitik".
Derfor har præsidenten besluttet, at "Al [venezuelansk] ejendom og andele af ejendom i USA... er blokeret, og kan ikke overføres, udbetales, eksporteres, trækkes hjem eller på anden måde behandles".
Dekretets andet hovedpunkt er, at syv personer – hvis navne ikke fremgår af dekretet – anklages for medskyld i eller ansvar for brud på menneskerettigheder, vold, undertrykkelse og korruption. Disse personer kan ikke rejse ind i USA.
Et uroligt år
Der har været intern uro i Venezuela det seneste år.
>>> Læs interview med Venezuelas ambassadør i Danmark HER
Siden 14. februar har højrekræfter i landet gennemført en række aktioner, som ofte er endt i vold. Højreoppositionen har angrebet regeringsbygninger med brandbomber og bygget vejblokader, der stoppede trafikken. Når politiet greb ind, er det ofte endt med vold.
Myndighederne oplyser, at mindst 43 har mistet livet det seneste år. Hovedparten af ofrene er politifolk og støtter af regeringen.
En række politiske ledere på højrefløjen er blevet fængslet, og der føres retssager mod dem for anstiftelse af uorden og vold med døden til følge.
Det er denne situation, som USA nu anvender som begrundelse for sine sanktioner mod Venezuela.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278