19 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vrede protester bryder påny ud i USA, hvor endnu en sort mand er blevet dræbt af politiet

Igen, igen, igen...

Vrede protester bryder påny ud i USA, hvor endnu en sort mand er blevet dræbt af politiet

Vrede protester er brudt ud på tværs af USA, efter politiet endnu en gang dræber en ubevæbnet sort mand. USA's præsident mener, at der kan være tale om et uheld, mens han tager afstand fra ikke-fredelige protester og plyndring af butikker. Aktivister efterlyser i stedet afstandtagen til politiets vold mod demonstranter.

"Ingen retfærdighed, ingen fred", står der på skiltet, som en demonstrant holder op foran betjente i Brooklyn Center, hvor Wright blev dræbt.
FOTO: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

I USA har en betjent skudt og dræbt den sorte mand Daunte Wright, der blev holdt ind til siden, fordi nummerpladen på hans bil var udløbet. Det oplyser NBC News.

Efter politidrabet på endnu en ubevæbnet sort mand er vrede protester mod racistisk politivold igen brudt ud i USA, hvor der har været voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter.

Præsidenten Joe Biden mener, at det bør blive undersøgt, om politidrabet var et uheld, mens han tager afstand fra ikke-fredelige demonstrationer og plyndring af butikker.

“Det var et uheld”

Da betjenten Kim Potter og hendes kolleger standsede Wright, opdagede de angiveligt, at Wright havde en stående arrestordre, og de forsøgte derfor at arrestere ham. En optagelse fra Potters kropskamera viser, at Wright sætter sig ind i sin bil, da Potters kollega forsøger at give Wright håndjern på.

I optagelsen udgivet af CNN ses Potter sigte med sin pistol på den ubevæbnede Wright, mens hun truer med at sætte stød til Wright med en taser. Men Potter hiver ikke nogen taser frem, og i stedet skyder hun Wright med den pistol, hun har i hånden, hvorefter hun udbryder: “Holy shit, jeg skød ham lige”.

Tim Gannon, daværende chef for Politiafdelingen i Minneapolis, mener, at der er tale om et uheld. Gannon tror, at betjenten Potter havde tænkt sig at sætte stød til Wright med en taser, men at hun ved et uheld kom til at skyde og dræbe Wright med sin pistol. Den forklaring vil Wrights familie ikke acceptere.

– Det kan jeg ikke acceptere. Jeg har mistet min søn, han kommer aldrig tilbage. Jeg kan ikke acceptere en fejltagelse, det lyder ikke engang rigtigt. Betjenten har været en del af styrken i 26 år, siger Wrights far Aubrey til TV-stationen GMA.

Heller ikke Wrights tante Naisha mener, at der kan være tale om et uheld. Hun mener i stedet, at der er tale om mord.

– De myrdede min nevø. Hun dræbte min nevø. Hver pistol og hver taser har en sikring på. Det så hun, og hun var nødt til at frigøre den. Den kvinde holdt den pistol foran hende i fandens lang tid, fastslår Naisha ifølge nyhedsmediet TheGiro.

Den 13. april, to dage efter at hun dræbte Wright, opsagde Potter sit job som betjent. Hun er nu blevet arresteret med anklage om mord. Politichefen Gannon har også opsagt sit job.

Protester bryder ud

Daunte Wright blev dræbt i byen Brooklyn Center, der ligger i delstaten Minnesota. Han døde under 18 kilometer væk fra stedet, hvor den sorte mand George Floyd blev myrdet af betjenten Derek Chauvin i maj 2020. Drabet på Wright kommer, imens retssagen om drabet på Floyd er i gang.

Kort efter drabet på Wright ankom hans familie, naboer og demonstranter til gerningsstedet. Her startede de en fredelig protest, der blev større, som flere kom til. Demonstranter, der samme dag havde protesteret mod politidrab i nabobyen Saint Paul, var blandt dem, som tilsluttede sig demonstrationen mod drabet på Wright.

Om aftenen havde flere hundrede tilsluttet sig protesten, hvor folk begyndte at kræve information fra politiet. Spændinger mellem politi og demonstranter steg yderligere, da betjente i kampuniform blev indsat ved demonstrationen. Betjente skød med tåregas, mens demonstranter kravlede op på politibiler og kastede med sten. Det oplyser mediet Pioneer Press.

Samme nat var der voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter foran den lokale politistation. Her havde politiet erklæret demonstrationen ulovlig. Betjente skød med gummikugler og tåregas, samt kastede flash-granater mod demonstranter, der kastede sten, ødelagde politibiler og malede graffiti på stationen.

Daglige protester mod politidrab fortsætter. I et forsøg på at stoppe protesten er nationalgarden blevet indsat i Minnesota, hvor guvernøren, Timothy Walz, har indført udgangsforbud i en række byer. Det har ikke stoppet de vrede protester fra at brede sig på tværs af USA, hvor demonstranter har været på gaden i mindst 20 storbyer inklusive New York og Washington.

Under protesterne har butikskæder som Walmart, Footlocker og T Mobile fået deres varer stjålet. Således oplevede Walmart i Brooklyn Center, at alle butikkens større TV-skærme var væk, oplyser StarTribune.

Biden tager afstand fra ikke-fredelig protest

USA’s præsident Joe Biden mener fortsat, at der er tvivl om, hvorvidt politidrabet på Wright var et uheld. Han mener, at fredelige protester mod drabet er “forståelige”, men præsidenten tager afstand fra ikke-fredelige protester og plyndring af butikker.

– Spørgsmålet er: Var det et uheld, eller var det med vilje? Det skal bevises gennem en dybdegående undersøgelse. Men i mellemtiden vil jeg igen gøre det klart, at det absolut ikke retfærdiggør at plyndre. Det retfærdiggør på ingen måde vold, siger Biden ifølge Newsweek og fortsætter:

– Vi ved, at vreden, smerten og traumet, der eksisterer i det sorte fællesskab, i det miljø, er ægte. Det er alvorligt og har følger. Men det vil ikke retfærdiggøre vold og eller plyndring.

Men blandt aktivister i USA er der ikke i tvivl om, at der igen er tale om et politimord på en ubevæbnet sort mand. Socialisten Ryan Knight fordømmer i den forbindelse USA’s styrker for at udøve vold mod demonstranter.

– Staten svarer altid på den vold, den udøver, med mere vold. Nok er nok. Vi skal have retfærdighed for Daunte Wright. Vi skal have retfærdighed for George Floyd. Vi skal have retfærdighed for hver sort, brun, indfødt, fattig og arbejderklasseperson i denne verden, tweeter Knight.

Ligeledes mener den sorte kvindelige aktivist, kendt som Bree Newsome, heller ikke, at Wrights død bliver behandlet retfærdigt. På Twitter kritiserer hun USA’s myndigheder:

– De definerer “retfærdighed for Daunte Wright” ved at udføre endnu en nyttesløs undersøgelse, muligvis gennemføre en retssag, give flere penge til politiet for at finansiere falske indsatser for reform, som de allerede ved ikke virker, for så at fortsætte med status quo-racisme, skriver Newsome og fortsætter:

– Og læg mærke til, hvordan de stadig ikke fordømmer politiets igangværende krænkelser af demonstranters civile rettigheder, stadig ikke fordømmer brugen af tåregas og gummikugler, ikke opfordrer til at lade være med at arrestere demonstranter, ikke opfordrer til at affinansiere politiet eller demontere racisme.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. apr. 2021 - 14:12   20. apr. 2021 - 09:25

Udland

mbs@arbejderen.dk