Den 26. november sidste år modtog EU-kommissionen en anmodning om en fusion - en sammenlægning af selskaber - i Danmark, som ville resultere i en "delt kontrol" med et selskab. Knap en måned senere, den 20 december, gav EU-kommissionen sin tilladelse.
EU-kommissionen har godkendt opnåelsen af delt kontrol over DONG Energy i Danmark mellem den danske stat og Goldman Sachs.
EU-kommissionens nyhedsbrev, 6. januar 2014
Der er ikke noget nyt i, at EU-kommissionen skal give tilladelse, når selskaber over en vis størrelse fusionerer. Det nye i denne her sag er, at den fusionsanmodning, EU-kommissionen modtog, drejede sig om en fusion mellem den danske stat og investeringsbanken Goldman Sachs.
Den fælles fusionsanmodning fra finansminister Bjarne Corydon (S) og Goldman Sachs henviser til en paragraf i EU's fusionsforordning, som beskriver en fusion, hvor en eller flere personer "erhverver den direkte eller indirekte kontrol over det hele eller dele af en eller flere andre virksomheder".
I den officielle godkendelse, står der, at "EU-kommissionen har med henvisning til EU's fusionsforordning godkendt opnåelsen af delt kontrol over DONG Energy i Danmark mellem Det Danske Kongerige og Goldman Sachs Group Inc., USA."
Ifølge papirerne er der altså ikke blot tale om, at Goldman Sachs som mindretalsaktionær får nogle "sædvanlige og rimelige" mindretalsrettigheder, sådan som finansminister Bjarne Corydon har fremlagt det. Der er tale om, at Goldman Sachs opnår "delt kontrol" med DONG, der hidtil har været ejet af staten og af danske offentligt ejede eller brugerejede regionale energiselskaber.
Omfattende vetoret
Ifølge det aktstykke, Corydon har fremlagt for at få Folketingets godkendelse af aktiesalget til Goldman Sachs, får den amerikanske investeringsbank direkte vetoret på en lang række vigtige områder.
Det gælder blandt andet:
– Væsentlige afvigelser fra den forretningsplan, der ligger til grund for aktionæroverenskomsten, herunder opstart af virksomhed inden for nye forretningsområder og/eller i lande, hvor DONG Energy i dag ikke er til stede
– Større opkøb og frasalg, som ikke indgår i DONG's forretningsplan
– Større investeringer, som ikke indgår i forretningsplanen
– Væsentlige udstedelser af nye aktier og/eller nyinvesteringer i DONG
– Fusion, spaltning og afvikling af DONG Energy og væsentlige datterselskaber
– Udskiftning i direktionen (administrerende direktør og finansdirektør)
– Væsentlige ændringer i DONG Energys risikopolitik og mandater under denne
– Væsentlige transaktioner eller andre direkte aftaler med selskabets aktionærer
– Udbetaling af udbytte, inklusiv aktietilbagekøb, udover den aftalte udbyttepolitik
– Statens salg af DONG-aktier frem til den planlagte børsnotering inden 2018
– Ændringer i vedtægterne for DONG Energy A/S
Der kan også være andre områder, hvor Goldman Sachs har fået vetoret. Men regeringen og Goldman Sachs hemmeligholder hvilke og vil hverken offentliggøre investeringsaftalen eller den aktionæroverenskomst, der er indgået i forbindelse med salget til/fusionen med Goldman Sachs.
Det eneste område, der udtrykkeligt er undtaget fra Goldman Sachs' vetoret, er den del af naturgas-infrastrukturen, som DONG Energy ejer - nemlig rørledningerne i Nordsøen samt gasnettet til i alt 122.000 kunder i Syd- og Sønderjylland samt Vest- og Sydsjælland.
Der er ikke offentliggjort noget om, hvad der skal ske med DONG's ejerskab af elnettet i hovedstadsområdet og Nordsjælland (960.000 kunder).
Rygter om frasalg
Goldman Sachs vil fremover få 19 procent af DONG Energys olieindtægter fra Nordsøen - samtidig med at investeringsbanken har sikret sig mod større tab, blandt andet på DONG Energys uheldsramte produktionsplatform Siri i Nordsøen. Men ifølge dagbladet Børsen, som er kommet i besiddelse af nogle interne papirer fra Goldman Sachs, har investeringsbanken også sikret sig ret til at ændre i hele strategien for energiselskabet - herunder også muligvis salg af hele DONG Energys olie- og gasproduktionsdivision samt olierørene i Nordsøen til et privat selskab.
Der står da også i det aktstykke om Goldmans Sachs' køb af DONG-aktier, som Folketinget skal godkende, at der ved årsskiftet 2014-2015 skal udarbejdes en plan frem mod en børsnotering af DONG Energy "på grundlag af en gennemgang af selskabets forretningsområder".
Den danske stats "fusion" med Goldman Sachs kan altså ende med en fission - en opsplitning - af DONG Energy. Det kan i givet fald ske ved, at DONG Energy beholder vindmølleforretningen, mens energinet.dk køber den DONG-ejede del af energi-infrastrukturen og olie- og gas-delen i Nordsøen - bortset fra gasrørene - sælges til et andet olieselskab.
Ifølge Børsen er alle partier i Folketinget undtagen regeringspartierne åbne over for en sådan opsplitning. Finansminister Bjarne Corydon afviser det - som en mulighed op til børsnoteringen - men kun fordi "en sådan opsplitning vil være kompliceret og kræve lang tids forberedelse."
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278