Mens Nordea onsdag kunne offentliggøre et regnskab med det største overskud nogensinde, står flere små banker økonomisk med en vis legemsdel i vandskorpen. Og da de er små, er der ikke langt fra omtalte legemsdel til næsen. Krakker de, kan staten blive påført milliarder af kroner i tab.
I øjeblikket nærmer vandskorpen sig næsen på Vestjysk Bank. Her har staten alene 8,6 milliarder kroner i klemme.
Nøjagtig hvor store statens tab på krakkede småbanker kan blive, er en velbevaret hemmelighed. Det ville kræve en oversigt over, hvor store aktieandele staten har i pengeinstitutterne. Men det vil Erhvervs- og Vækstministeriet, som har tallene, ikke oplyse. Tallene er omgærdet af “skærpet tavshedspligt”, har Arbejderen fået at vide.
Til gengæld vil ministeriet gerne oplyse, at staten ifølge ministeriets egen opgørelse har et overskud på bankpakkerne på hele 11,2 milliarder kroner - forudsat der ikke kommer flere bankkrak, og at man ser helt bort fra tabte skatteindtægter til staten, fordi bankerne kan trække deres egne bidrag til bankpakkerne fra i skat.
De 11,2 milliarder kroner i foreløbigt overskud skal dog ses i lyset af, at staten ifølge alle tilgængelige oplysninger stadig har et trecifret milliardbeløb ude at svømme i danske banker.
Staten er storaktionær
Selv om statens beholdning af bankaktier er stemplet som statshemmelighed, har statens skraldespandsselskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet, på sin hjemmeside oplysninger om selskabets egne aktiebeholdninger. De er erhvervet i finanskrisens første år som en del af pengeinstitutternes betaling for Bankpakke I.
Alene disse aktieposter har gjort staten til storaktionær med mere end fem procent af aktierne eller garantbeviserne i 23 banker, andels- og sparekasser. Her ejer Finansiel Stabilitet, altså staten, 568 millioner kroner i bankaktier samt andels- og garantbeviser.
Ud over aktieposterne har staten også ydet kapitalindskud til bankerne på tilsammen 46 milliarder kroner, fordelt på 43 pengeinstitutter, kan man læse i Erhvervs- og Vækstministeriets netop udsendte økonomiske status på bankpakkerne. Kun syv pengeinstitutter har indtil nu betalt indskuddene tilbage.
Der er også udstedt statsgarantier på tilsammen 193 milliarder kroner til 50 pengeinstitutters optagne lån. En del af disse garantier er nu udløbet, men staten garanterer stadig for lån til et samlet beløb på over 80 milliarder kroner, ifølge Arbejderens oplysninger.
Blot et enkelt krak…
Flere banker og sparekasser har valgt at konvertere de kapitalindskud, staten i 2009 gav via Bankpakke II, til aktier. For eksempel fremgår det af Vestjysk Banks egne regnskaber, at staten her ejer 52,2 procent af banken efter at Vestjysk Bank har konverteret en del af kapitalindskuddet til aktier.
Statens aktieandel i Vestjysk Bank var ved konverteringen 620 milliarder kroner værd. Derudover har staten stadig et indskud i form af såkaldt hybrid kernekapital i banken på 1,2 milliarder kroner, ligesom staten har udstedt statsgarantier for bankens optagne lån på 6,8 milliarder kroner.
Tilsammen har staten altså godt 8,6 milliarder kroner i klemme i Vestjysk Bank. Penge, som vil være væk, hvis banken lider samme skæbne som Spar Lolland. Så er det flotte overskud på bankpakkerne efter blot et enkelt bankkrak svundet ind med næsten fire femtedele. Og det er ikke kun teori:
I går meddelte Vestjysk Bank, at den forventer, at underskuddet i 2012 bliver på hele 1,15 milliarder kroner. Banken skal nu kun tabe yderligere 350 milioner kroner, før den må sætte et "til salg"-skilt i vinduet
De forpligtelser, Folketingets flertal med bankpakkerne har ladet staten påtage sig overfor bankerne, kan vise sig at blive meget dyr for de danske skatteydere, hvis den fortsatte krise resulterer i, at flere småbanker krakker.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278