14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fortsætter samarbejde med omstridt sandwichfirma

3F skuffet over Aalborg Kommune

Fortsætter samarbejde med omstridt sandwichfirma

3F Aalborg forstår ikke, at kommunen stadig vil have leverancer fra Bogø Sandwich. Kommunen læner sig op af svar fra arbejdsgiveren, der i en TV dokumentar blev afsløret i at udnytte udenlandske studerende.

Bogø Sandwich blev i maj måned afsløret i udnyttelse af udenlandske studerende på SU. Det er ikke nok til, at Aalborg Kommune dropper samarbejdet.
FOTO: noc@arbejderen.dk
1 af 1

Aalborg Kommune har besluttet, at Bogø Sandwich fortsat kan levere mad til mindst 15 af kommunens skoler.

Social dumping og udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft bliver først opdaget, når medarbejderne søger hjælp. Og det er der desværre mange, som ikke tør.
Kurt Frederiksen, 3F Aalborg.
 

Det sker på trods af 3F Aalborgs kendskab til lave lønninger på en arbejdsplads uden overenskomst og TV2-programmet Operation X, der i maj måned gjorde firmaet kendt på landsplan som et af mange, der udnytter SU-reglerne for udenlandske studerende.

Ifølge reglerne kan udenlandske studerende få SU i Danmark, hvis de arbejder mindst ti timer om ugen. De er derfor stærkt afhængige af, at de har en kontrakt med en arbejdsgiver. Hvis de mister deres arbejde, mister de også deres SU. 

– Vi synes, det burde have været en enkel sag for en rød kommune at sige fra overfor et firma, der er blevet afsløret både i social dumping og i at omgås reglerne for udenlandske studerendes adgang til SU, siger en tydeligt skuffet Kurt Frederiksen, gruppeformand for Privat, Service, Hotel og Restauration i 3F Aalborg, til Arbejderen.

40-45 kroner i timen

I Operation X-dokumentaren fortalte blandt andre en ræmænsk studerende Max Voloaga, at han fik en kontrakt ved Bogø Sandwich på 43 timers arbejde om måneden til en timeløn på 95 kroner. Han arbejdede imidlertid 90-100 timer om måneden, så den reelle timeløn var i stedet 40-45 kroner.

I udsendelsen kom det også frem, at brødrende bag Bogø Sandwich, Mohammed og Akram El-Hajj, ikke alene havde presset ansatte til at arbejde til lav løn, men sågar beordret dem til at tilbagebetale den løn, der var sat ind på deres bankkonto.

Efter TV-dokumentaren henvendte kommunen sig til direktør Akram El-Hajj og bad om svar på påstandene i TV-programmet. Hans svar, der ifølge Arbejderens oplysninger blandt andet henviser til, at han er i forhandlinger med 3F om mulighederne for en overenskomst, er tilsyneladende faldet i god jord hos kommunen.

– Han vil ikke tegne overenskomst. Og selvom han påstår, at det var et enkeltstående tilfælde, der kom frem på TV, så ved vi, at det ikke passer, siger Kurt Frederiksen.

Fagforeningen kan ifølge ham blot håbe på, at den dårlige omtale, som Bogø Sandwich har fået, betyder færre kunder i butikken. Eller at der dukker en person op, som tør stå frem og fortælle om arbejdsforholdene i virksomheden. 

Positiv-liste

I stedet for at droppe leverandøren har kommunen besluttet at udarbejde en såkaldt positiv-liste, hvor leverandørerne skal skrive under på, at de lever op til kravene i Aalborg Kommunes indkøbspolitik.

– Jeg synes, det er vigtigt, at man fremadrettet sikrer sig, at de her ting kommer til at foregå på ordnede overenskomstvilkår, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) til Nordjyske Stiftstidende.

Kurt Frederiksen mener kun, at en positiv-liste er noget værd, hvis den bliver fulgt op af kontrol og konsekvenser for dem, der træder ved siden af.

– Hvis man bare lægger vægt på, hvad arbejdsgiverne selv oplyser, er det intet værd. I 3F ser vi jævnligt eksempler på grov social dumping og udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft. Det er dog ikke noget arbejdsgiverne ligefrem skilter med, og derfor bliver det først opdaget, når medarbejderne søger hjælp. Og det er der desværre mange, som ikke tør, siger Kurt Frederiksen. 

I juli måned opsagde Rebild Kommune samarbejdet om skolemadsleverance efter at jurister havde konkluderet, at Bogø Sandwich ikke lever op til kommunens indkøbs- og udbudspolitik.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. sep. 2016 - 13:45   07. sep. 2016 - 13:50

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk
Studerende fra EU-lande

I 2013 slog en EU dom fast, at EU-borgere, der studerer i Danmark, kan modtage SU, hvis de har et arbejde på mindst ti timer om ugen.

I 2011 var der 340 studerende fra EU, der modtog SU, fordi de havde et arbejde. I 2015 er antallet af studerende steget til 7.653.

Der kommer hvert år omkring 8000 udenlandske studerende fra EU lande til Danmark for at studere.

I 2013 blev der udbetalt 97 millioner kroner i SU til udenlandske studerende med arbejde. Det tal er i 2015 nået helt op på 321 millioner kroner.

Kilde: TV2