19 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ministerium bag polsk oplæring

Afsløring:

Ministerium bag polsk oplæring

De fire struktørlærlinge, som det næste halvandet år skal læres op af ufaglærte polakker, er en del af Undervisningsministeriets forsøg med at etablere praktikpladscentre.

Arbejdet på Københavns Nordhavn er i fuld gang. Nu overlader et af landets største byggefirmaer fire lærlinge til et polsk sjak.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Den kontroversielle historie om fire danske struktørlærlinge, som skal oplæres af ufaglærte polske jord- og betonarbejdere, tager en ny drejning. 

Uddannelsesaftalen mellem lærlingene og en af Danmarks største entreprenørfirmaer, Pihl & Søn, er nemlig kommet i stand som led i undervisningsministeriets forsøg med praktikpladscentre.

Det fortæller Karin Parbst, projektleder på EUC Sjællands praktikpladscenter. Hun forklarer til Arbejderen, at praktikpladscentret er et forsøg støttet af undervisningsministeriet. Centrets opgave er at formidle praktikpladser til praktikløse elever og har ifølge projektlederen partnerskaber med mange forskellige virksomheder og offentlige og private bygherre. Centret er direkte ansvarlig for, at de fire lærlinge går i det polske sjak.

- Vi har blandt andet et partnerskab med Pihl & Søn om at få etableret nogle praktikpladser på deres byggeprojekter. I København har de skrevet under på en social klausul om at oprette lærepladser, og derfor er vi startet der, fortæller Karin Parbst.

- Siden marts, hvor forsøget startede, har vi fået 29 lærlinge ud i praktik. Men det her er første gang, vi prøver på at knække koden for, hvordan vi skal bære os ad med at få skabt lærepladser på alle de store byggeprojekter, hvor det enten er udenlandske entreprenører, som vinder opgaven, eller, som på Nordhavnen, er udenlandske underentreprenører, som udfører opgaverne.

Karin Parbst indrømmer, at sagen ikke er uden problemer. Sproget, forskelle i arbejdskultur, syn på lærlingenes opgaver og Budomex' blakkede historie med blandt andet lønsnyd kan betyde, at de unges uddannelse bliver forringet. Hun mener dog samtidig, at det ville være mere problematisk, hvis ikke man forsøgte.

- Vi kommer jo til at stå overfor mange af disse her kæmpeprojekter og dermed samme problem. Derfor skal vi finde en måde at få lærlinge ind på de pladser. Vi kan jo se, at de udenlandske virksomheder kommer til at vinde flere og flere af de store udbud i Danmark. Vi bliver nødt til at forholde os til den virkelighed, vi står i.

Praktikpladscentret skal den 24. oktober evaluere, hvordan de fire lærlinges praktikophold er gået indtil videre. Karin Parbst har allerede været i kontakt med de unge, men hun vil ikke udtale sig om, hvordan det går med praktikken før evalueringen.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorinis pressechef oplyser til Arbejderen, at ministeren ikke ønsker at udtale sig om sagen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. okt. 2012 - 12:10   13. okt. 2012 - 12:15

Uddannelse

as@arbejderen.dk
Praktikpladscentre

Undervisningsministeriet har på forsøgsbasis oprettet praktikpladscentre, hvis opgave er at koordinere fordelingen af praktikpladser for eleverne på landets erhvervsuddannelser.

Centrene forsøge at gøre det mere attraktivt for arbejdsgiverne at tage elever, eksempelvis ved at flere virksomheder kan dele én lærling. Der sættes et  uddannelsesforløb sammen af praktikperioder på seks, ni eller 18 måneders varighed som foregår på skift i flere virksomheder i stedet for en fuld læretid i samme firma.

Det er den koordination mellem de forskellige praktiksteder, praktikpladscentrene først og fremmest skal stå for.

Praktikcentrene skal også arrangere praktikforløb - skolepraktik - for de elever, der ikke får en praktikplads i en virksomhed.