14 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stop Trumps krigsbuldren

Blogs

Anders Fenger
Skribent på Arbejderens udenrigsredaktion.
Blogindlæg af Anders Fenger

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 12. april, 2018, 12:50:04

Stop Trumps krigsbuldren

Det, der er sket i Douma i Syrien, må ikke blive brugt til at retfærdiggøre mere militær indgriben fra Vestens side. Der er grund til at styrke kravet om fred.

Om kort tid kan missilerne regne ned over Syrien fra vestlige fly og krigsskibe.

Situationen er alvorlig. 

Eskaleringen af krigtrusler og den konkrete oprustning er dødsensfarlig.

Selvfølgelig er det ikke i orden at anvende giftgas. Hvis det er sket i Douma er det en meget alvorlig krigsforbrydelse og de ansvarlige skal straffes. Uanset, om det er Syriens regering eller den rabiate væbnede opposition, der står bag, bliver ofrene for denne krig endnu en gang de almindelige mennesker i Syrien, som nu i syv år har været igennem krig, drab og flugt. 

Angrebet i Douma må ikke blive brugt til at retfærdiggøre mere militær indgriben. Det kan føre til direkte konfrontation med Rusland, der har tropper i Syrien.

Høg i Det Hvide Hus

Derfor er pres på vores egne regeringer i Vesten afgørende. Krigstrommerne buldrer nemlig allerede og USA's uligevægtige præsident Donald Trump – med den nye udenrigspolitiske toprådgiver, høgen John Bolton ved sin side – har truet med bomber og missiler. 

Der har allerede forleden været et israelsk missilangreb på en syrisk flyveplads.

Israel, Frankrig og Storbritannien bakker fuldstændig op om krigsretorikken fra Trump og Bolton.

Ofte er det sagt, at de måske kommende missiler og bomber mod Damaskus er et resultatet af Vestens manglende indgreb. Intet kunne være længere fra sandheden.

Vesten har interveneret direkte og gennem stråmænd (Saudi-Arabien, Qatar og Tyrkiet) igennem hele den syv år lange krig. NATO-medlemmet Tyrkiet er indblandet i Syrien og har lanceret et massivt militært angreb på kurderne i Afrin.

Mellemøsten er blevet stedet for endeløs krig og invasion. Den folkelige modstand mod krigen imod Irak i 2003 var stor, og det blev hurtigt bevist, at der ikke var masseødelæggelsesvåben i Irak. Alligevel kom krigen, og den er ikke slut endnu. Måske vil vi om kort tid få afsløret et tilsvarende bedrageri bag giftgasangrebet i Douma?

Israel og de civile

I de seneste måneder har der været vestlige bomber mod Irak og Syrien, for ikke at nævne den vestlige støttede saudiske krig i Yemen. Det er topmålet af hykleri at lige præcis de, der støtter sådanne krige, hævder, at deres militære isenkram kan hjælpe de stakkels lidende syrere.

I sig selv er tanken om, at Israel – hvis soldater på to dage i sidste uge skød 28 ubevæbnede civile i Gaza – skal deltage i angrebet på Syrien for at hindre mere lidelse for de civile intet mindre end grotesk.

Eskaleringen af krigtrusler og den konkrete oprustning er dødsensfarlig.

Den eneste løsning i Syrien er våbenhvile på alle sider og en politisk løsning – militær indgriben har længe vist sig at være et mislykket projekt. 

Det er tid til fred.