03 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Jeg gætter bare....

Blogs

Ane Søegaard
Formand for Frederiksberg Lærerforening 2008-2017
Født 1971. Uddannet på Skårup Statsseminarium i 1996. Lærer på Langeland, i København og på Frederiksberg mellem 1996 og 2001. Arbejdsmiljørepræsentant og medlem af klubbestyrelsen på Tre Falke Skolen på Frederiksberg mellem 2001 og 2006. Blev i 2006 næstformand for Frederiksberg Kommunelærerforening, i dag Frederiksberg Lærerforening. Formand for Frederiksberg Lærerforening 2008-2017. Har i store dele af tiden været medlem af hovedbestyrelsen i Danmarks Lærerforening.
Blogindlæg af Ane Søegaard

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 01. december, 2014, 18:37:32

Jeg gætter bare....

Det virker som om skolelederne rundt omkring i kommunerne har fået besked på, at de skal være loyale og ikke kritisere arbejdstidsreglerne - også selvom skolelederne sygemeldes med stress og virker modløse.

På Frederiksberg beskrev en formastelig skoleleder forleden virkeligheden overfor skolens forældre.

I sin lederklumme på skolens hjemmeside skrev Niels Christophersen:

"Det skal ingen hemmelighed være, at man har "presset citronen" for meget i forhold til lærernes undervisningstid og deraf lærerens oplevelse af mangel på ordentlig forberedelsestid.
Lov 409 om lærernes arbejdstid har haft den stik modsatte effekt af den ønskede: Man har villet straffe de dovne, og i stedet har man straffet alle de ambitiøse, flittige og arbejdsomme lærere, som med de nye rammer bliver "tvunget" til at arbejde mindre.
Jeg håber, at der er nogle politikere, som har modet til at sige, at Lov 409 er "en ommer", før det er for sent."

Det undrer mig, at skoleledernes faglige forening endnu ikke har været ude at bakke op om deres ledelseskollega.

På Frederiksberg er lærerne overalt kommet med udtalelser, som bakker op om Niels Christophersens billede af arbejdsvilkårene for lærerne siden 1. august i år.

I et af brevene skriver lærerne blandt andet: 

"Vores oplevelse er, at vi i de foregående år har formået at tilrettelægge en helhedspræget undervisningsdag for vores elever, hvor vi i samarbejde med pædagogerne rent faktisk har haft en skole, som er meget lig folkeskolereformens intentioner. Vi må desværre erkende, at vi ikke er i stand til at leve op til tidligere års standard, primært på grund af Lov 409."

En uegnet lov

Lov 409 om lærernes nye arbejdstidsregler hører til på forrige århundredes fiskefabrikker (og selv dér havde man da i det mindste akkorder). De er totalt uegnede til skolebrug.

Det er derfor naturligt, at lærerne bakker op om denne leder - drengen fra Kejserens Nye Klæder - som siger sandheden om virkeligheden højt.

Derimod undrer det mig, at skoleledernes faglige forening endnu ikke har været ude at bakke op om deres ledelseskollega.

Jeg møder dagligt skoleledere, som selv er ekstremt pressede. Jeg taler med ledere, som langtidssygemeldes med stress, eller som virker modløse - og som forgæves pukler for at leve op til ambitionerne om en god skole for eleverne og en god arbejdsplads for lærerne.

Men hvorfor bakker lederne så ikke deres modige kollega op?

Hvis jeg skulle gætte, så ville jeg sige, at skolelederne rundt omkring i kommunerne har fået besked på, at de skal være loyale og ikke kritisere arbejdstidsreglerne. I stedet skal de fortælle, at alt går forrygende, at de allerede har nået rigtig meget af regeringens 2020-folkeskolereformplan. Også selv om det er DJØF med løgn! Men hvorfor skal de dog det, spørger du måske? Jo, nu skal du høre et eventyr:

Dyrt bras

Skoleledernes ledere - embedsmændene i forvaltningerne i kommunerne - har jo tidligere anbefalet politikerne IKKE at indgå overenskomster med lærerne. I stedet har embedsmændene anbefalet politikerne at bruge de ubrugelige arbejdstidsregler. De var billigere, sagde de. De glemte at fortælle, at de også er ubrugelige og gør lærerne syge. Og så ender det billige bras med at blive dyrt.

For embedsmændene ved intet om undervisning og tilrettelæggelsen af den, eller om børn og unge og deres behov. De ved ikke, hvorfor god forberedelse er en forudsætning for god undervisning.

Men nu gætter jeg selvfølgelig bare... og jeg håber virkelig, at jeg gætter forkert.

For så kan skoleleder Niels Christophersen få sin fortjente opbakning til at beskrive virkeligheden fra mange sider. Og skolen, eleverne, forældrene, lærerne, børnehaveklasselederne og skoleledelserne kunne få den undervisning og det arbejdsliv, de fortjener.