25 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

En afgørende investering i fremtidens ungdom

Blogs

Bjørn Brandenborg
Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet
Social dumping ordfører. Formand for Uddannelses- og Forskningsudvalget og derudover medlem af blandt andet Beskæftigelsesudvalget og Erhvervsudvalget.
Blogindlæg af Bjørn Brandenborg

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 09. juni, 2020, 11:03:28

En afgørende investering i fremtidens ungdom

Trepartsaftale sikrer 70.000 lære- og elevpladser og investerer fem milliarder kroner i uddannelsesaftaler. Vi holder hånden under vores dygtige elever på erhvervsuddannelserne i en økonomisk krisetid.

Arbejdsmarkedets parter og regeringen indgik for nylig en virkelig god og vigtig trepartsaftale. Den er god for både lærlinge og virksomheder.

Det er helt afgørende, at vi sætter de unges uddannelses- og arbejdsvilkår højt på dagsordenen. 

Vi skal holde hånden under vores dygtige elever på erhvervsuddannelserne i en økonomisk krisetid, og det er essensen af trepartsaftalen.

Den sikrer 70.000 lære- og elevpladser og investerer fem milliarder kroner i uddannelsesaftaler. Aftalen holder også hånden under virksomhederne i en tid, hvor deres økonomi er presset til det yderste.

På Sydfyn kommer aftalen knap 800 elever med uddannelsesaftaler i Svendborg til gode og knap 159 elever på Langeland! 

Unge rammes hårdest

Det er en helt afgørende investering. De unge er faktisk den aldersgruppe, der rammes allerhårdest under coronakrisen. Mange bliver presset ud i arbejdsløshed.

Derfor er den her aftale helt afgørende, da et af hovedformålene med den er at sikre, at de uddannelsesaftaler, der er indgået mellem virksomheder og lærlinge, fastholdes – også i en krisetid.

Prioriteringen er helt afgørende, hvis vi skal passe på vores dygtige unge mennesker på erhvervsuddannelserne i en sårbar tid, men også fordi det er utvetydigt, at Danmark i fremtiden kommer til at mangle faglærte.

Tilskud til lønnen

Hvad vil det så sige at “holde hånden under” elever og virksomheder? Det indebærer blandt andet, at virksomheder, der ønsker at ansætte lærlinge, året ud kan få dækket 75 procent af deres igangværende lærlinges løn.

I de nye uddannelsesaftaler gives der løntilskud på 45 procent til korte aftaler og 90 procent til ordinære uddannelsesaftaler. Det handler om at sikre eleverne deres lærlingepladser i virksomheder.

Skulle der ske det, at nogle elever alligevel mister deres læreplads på grund af sundhedskrisen, så afhjælpes det med trepartsaftalen.

Der er afsat penge til, at eleverne langt nemmere får adgang til skolepraktik. Kvaliteten af praktikken skal også optimeres.

Der skal ikke lægges skjul på, at det ikke er en optimal løsning for en elev at ende i skolepraktik frem for en elevplads, men skulle det ske, så skal vi sikre, at eleverne opnår de nødvendige kvalifikationer.

Det er helt afgørende, at vi sætter de unges uddannelses- og arbejdsvilkår højt på dagsordenen. Både generelt og i en tid, hvor økonomien er presset.

Det gør vi med aftaler som den her. Arbejdsmarkedets parter viser endnu engang, at de løfter et stort samfundsansvar som et fundament i den danske model, og de fortjener en stor tak.