04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagbevægelsen skal ikke trækkes med ned

Blogs

Bjarne Sørensen
Formand Dansk Metal Horsens fra 1984-2018
Formand for Dansk Metal Horsens fra 1984-2018. Medlem af byrådet i Horsens Kommune for SF
Blogindlæg af Bjarne Sørensen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 26. marts, 2013, 08:37:52

Fagbevægelsen skal ikke trækkes med ned

Regeringen har lagt en helt ny stil. Den er tilsyneladende klar til at smide fagbevægelsen ud med badevandet, droppe forhandlingsmodellen og erstatte den med diktat.

Da finansminister Bjarne Corydon (S) sendte sin famøse SMS til SAS-medarbejderne, kunne det måske forklares som en uerfaren ministers forsøg på at give fagbevægelsen ”gode råd”. Men svipseren viste sig at være udtryk for en helt ny stil.

Som TV-Avisen har afdækket, har Kommunernes Landsforening og regeringen i lang tid i fællesskab forberedt opgøret med lærernes arbejdstidsaftale.

Hvordan regeringens angreb på lærerne ender, kendes ikke i skrivende stund, men et turbulent møde i Forligsinstitutionen i fredags mellem Danmarks Lærerforening og KL får pilen til at pege på, at de kommunale arbejdsgiveres lockout af lærerne træder i kraft den 2. april.

Diktat - ikke forhandling   

Som en arbejdsmarkedsforsker slår fast, så har regeringen og KL’s tandemkørsel reelt suspenderet den danske model. Der er ikke tale om reelle forhandlinger, når arbejdsgiversiden kan regne med et regeringsindgreb - så er der tale om diktat.

Og spørgsmålet er, hvem bliver den næste. De offentlige ansatte er med god grund bekymret, for hvordan er det lige gået til, at en ”rød” regering er kommet så vidt langt ud, at de er klar til at droppe krumtappen i det danske arbejdsmarkedssystem?

Det er lykkedes regeringen at åbne flere angrebsfronter mod lønmodtagerne, end Lars Løkke Rasmussen nogen sinde kunne drømme om.

Et er at regeringen tilsyneladende har besluttet sig for at gå planken ud og føre ”ansvarlig” blå reform-amok politik, som statsministeren så charmerende kalder det. Men at de samtidig er klar til at smide fagbevægelsen ud med badevandet, er livsfarligt for den fremtidige udvikling. At en arbejderregering med et hug er klar til at afvikle det danske aftalesystem, vil komme til at kaste lange skygger. Det mere end haster med at fagbevægelsen vågner og begynder at sige fra - så højt at det kan høres.

For det er ikke kun et spørgsmål om, at fagbevægelsen sættes uden for indflydelse. Samtidig er vi i gang med at skabe et nyt proletariat. 50.000 mennesker risikerer at stå uden dagpengeret til sommer, og for mange af dem forsvinder forsørgelsesgrundlaget helt. Det problem skal løses, ellers efterlader vi en stor gruppe, som ikke har andre muligheder end at tilbyde sig til arbejdsgiverne for hvad som helst.

Find tilbage på sporet

Dagpengeproblemer forsvinder ikke. Akutordningerne har ikke løst noget, men blot udstillet problemet. Derfor må regeringen bide hovedet af al skam og finde en varig løsning. Metals A-kasse har peget på, at det er nødvendigt nu at forlænge dagpengeperioden og forkorte genoptjeningskravet, der er ingen vej uden om. Ellers ligger vejen åben for et arbejdsmarked med working-poor, og en udvikling som i Tyskland, hvor millioner arbejder til usle lønninger.

Det er ikke alene en social katastrofe for dem, som rammes. Det undergraver også fagbevægelsens muligheder for at sikre rimelige løn- og arbejdsvilkår.

På halvandet år er det desværre lykkedes regeringen at åbne flere angrebsfronter mod de lønmodtagere, som arbejdede så begejstret for at få dem til magten, end Lars Løkke Rasmussen nogen sinde kunne drømme om.

Hvis vi ikke skal efterlades på et sidespor og se frem til et nyt tiår med borgerligt regime, så haster det med at tvinge regeringen tilbage på det spor, de lagde ud før valget.