Finanslovsforhandlinger tæt på afgørelse
Blogs
Finanslovsforhandlinger tæt på afgørelse
Hvordan finanslovsforhandlingerne ender, kan vi ikke vide. Regeringen har jo helt tiden den mulighed, at de kan indgå en aftale med Lars Løkke i stedet for med os.
I disse dage nærmer finanslovsforhandlingerne sig en afgørelse. I ugevis har vi kæmpet med regeringen om en række spørgsmål. Helt centralt har kravet om et bæredygtigt og solidarisk dagpengesystem stået.
I dette spørgsmål har regeringen været urokkelig, som det også blev demonstreret, da Enhedslistens beslutningsforslag om en kortere optjeningsperiode blev stemt ned i Folketinget, så hvordan dette slagsmål ender, kan jeg ikke sige i skrivende stund (den 10. november). Forløbet indtil nu giver dog ikke anledning til overdreven optimisme.
Selv om dagpengespørgsmålet står helt centralt i forhandlingerne, forhandles der også om andre vigtige spørgsmål.
Selv om dagpengespørgsmålet står helt centralt i forhandlingerne, forhandles der også om andre vigtige spørgsmål. Regeringen har sammen med højrefløjen gennemført en kontanthjælpsreform, som særligt har ramt samlevende gennem indførelsen af gensidig forsørgelse og de unge. På disse områder har vi kæmpet hårdt for at få reelle fremskridt, som kan mærkes af de ramte. Her er brug for et markant brud med regeringens hidtidige politik.
En mere effektiv indsats mod social dumping og en forbedring af fradraget for fagforeningskontingentet er også elementer, der kan styrke fagforeningerne og deres mulighed for at kæmpe for bedre forhold.
Mange års forringelser af den offentlige velfærd skal der også brydes med. Her har vi haft fokus på børn og ældre. Det kan ske ved at få flere penge til disse områder og ved for eksempel at afsætte flere penge til de medicinske afdelinger på sygehusene, som særligt behandler ældre, og bedre forhold i forbindelse med barsel.
Sidst – men ikke mindst – fokuserer vi også på grøn omstilling. Vigtigt er den økologiske omstilling af fødevareproduktionen, men også øget udbredelse af genanvendelse (cirkulær økonomi) og deleøkonomi samt mere natur er vigtigt. Klimaspørgsmålet er også helt afgørende. Her har vi lagt særlig vægt på initiativer, der kan integrere vindenergi i varmeproduktion og alternativer til at brænde træpiller.
Hvordan det ender, kan vi ikke vide. Regeringen har jo helt tiden den mulighed, at de kan indgå en aftale med Lars Løkke i stedet for med os. Vi håber og tror dog stadig, at vi kan få så store indrømmelser, at vi kan indgå en aftale med regeringen.