Nej til diskrimination af fattige
Blogs

Nej til diskrimination af fattige
Når man ikke kan tvinge de rige til at lukke deres kvarterer op, kan man altid forsøge at drive de fattige ud af de kvarterer, hvor de bor.
Den øgede ulighed i Danmark ses også i boligkvartererne. Opdelingen i kvarterer, hvor de rige bor, og kvarterer, hvor de fattige bor, bliver mere og mere udbredt og tydelig. Desværre synes svaret mange steder at være udelukkelse og diskrimination af de fattige.
Når man ikke kan tvinge de rige til at lukke deres kvarterer op, kan man altid forsøge at drive de fattige ud af de kvarterer, hvor de bor.
I Aarhus har man i flere år haft afdelinger i de almene boligselskaber, hvor kontanthjælpsmodtagere ikke kunne få en lejlighed. Denne diskrimination udvides nu også til at omfatte langvarigt arbejdsløse på dagpenge, førtidspensionister og langvarigt syge.
En alsidig sammensætning af beboere, skal ikke fremmes ved at diskriminere modtagere af kontanthjælp, dagpenge eller førtidspension.
I København er man mere diskret. Ingen steder udelukkes disse grupper fra at få en lejlighed. I stedet har man i nogle boligafdelinger indført en regel om, at boligansøgere, der har fast arbejde eller er studerende, har fortrinsret til en bolig.
Når man samtidig systematisk nedlægger små billige lejligheder i de store byer, og regeringen sammen med højrefløjen skaber flere og flere fattige gennem forringelser for kontanthjælpsmodtagere, arbejdsløse, førtidspensionister og syge, så er det ikke underligt, at hjemløshed bliver et større og større problem.
Diskriminationen af de fattige har nu også bredt sig til Aalborg. Byrådets By- og Landskabsudvalg besluttede den 6. marts at indgå i et samarbejde med Boligforeningen Vanggården om at anvende ”kombineret udlejning" i Vanggårdens afdeling 8 i Aalborg Øst.
”Kombineret udlejning” betyder, at kontanthjælpsmodtagere, langvarigt arbejdsløse og syge samt førtidspensionister udelukkes fra denne afdeling. Formålet skulle være at løfte Vanggårdens afdeling 8 ud af sin placering på regeringens ghettoliste.
Enhedslisten i Aalborg foreslår denne beslutning ophævet, og at Aalborg Kommune i stedet skal tilbyde Boligselskabet Vanggården at indgå et samarbejde, hvor kommunen tilbyder en alternativ bolig til alle, som ifølge deres placering på ventelisten er berettiget til en lejlighed i Vanggårdens 8. afdeling, hvis de i længere tid har modtaget kontanthjælp, arbejdsløshedsdagpenge, førtidspension eller sygedagpenge.
Det gør vi, fordi vi er enig i intentionen om at sikre en alsidig beboersammensætning i alle dele af Aalborg. Vi mener imidlertid ikke, at denne målsætning skal fremmes ved at diskriminere modtagere af kontanthjælp, dagpenge, førtidspension eller sygedagpenge ved at fratage dem retten til at få en lejlighed i bestemte dele af Aalborg eller i bestemte boligafdelinger.
I stedet bør Aalborg Kommune sikre, at disse borgere tilbydes bedre mulighed for at få en bolig i områder, hvor der bor færre fra disse grupper end i for eksempel Vanggårdens afdeling 8.