11 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kurs mod en skæv SU-reform

Blogs

Jørgen Petersen
Formand for Kommunistisk Parti
Formand for Kommunistisk Parti og medlem af partiets landsledelse.
Blogindlæg af Jørgen Petersen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 11. januar, 2013, 17:12:21

Kurs mod en skæv SU-reform

Nedskæringer af SU'en er et slag i hovedet på de uddannelsessøgende og deres organisationer. De forventede, at S og SF ville holde fast i deres valgløfter om ikke at forringe uddannelsesstøtten.

 

 

I må hurtigere igennem uddannelserne, fordi samfundet har brug for jer, lyder det appellerende fra regeringen til de studerende.  Men et stigende antal færdiguddannede står allerede i dag uden arbejde. Regeringen vil piske de uddannelsessøgende hurtigere igennem uddannelsessystemet. Det skaber ingen arbejdspladser, blot flere arbejdsløse.  

I løbet af de sidste 10 år er de unge i gennemsnit blevet et år yngre, når de er færdiguddannede. Det viser Undervisningsministeriets egne tal. Det bekræfter blot, at kravet om korterere uddannelsestid i bund og grund er en asocial spareøvelse, der skal hente to milliarder kroner .

I en situation med høj ungdomsarbejdsløshed burde regeringen arbejde for at gøre uddannelsessystemet til et attraktivt tilbud for de tusinder af unge, der ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet.

Generelt lever de studerende som nogle af samfundets fattigste. SU'en er langt mindre end dagpenge og et stykke under kontanthjælpen.

Regeringen har tidligere vedtaget meget ambitiøse målsætninger for hvor mange unge, der skal have en højere uddannelse. Men ved at skære i uddannelsesesstøtten vil frafaldet blive større, ikke mindst blandt unge med en ikke-akademisk baggrund.

For at retfærdiggøre milliardnedskæringer på uddannelsesstøtten har man opfundet begreber som café-penge og fjumreår for at tegne et billede af, at de studerende er forkælede. Virkeligheden er en ganske anden.

Generelt lever de studerende som nogle af samfundets fattigste. SU'en er langt mindre end dagpenge og et stykke under kontanthjælpen. Derfor er langt hovedparten af de studerende nødt til at have arbejde ved siden af studierne for at tjene til dagen og vejen. Det er med til at forlænge studietiden og øge frafaldet. I sidste ende et stort samfundsmæssigt spild.

Nedskæringer af SU'en er et slag i hovedet på de uddannelsessøgende og deres organisationer. De forventede, at S og SF ville holde fast i deres valgløfter om ikke at forringe uddannelsesstøtten. 

Frustrationerne blandt de uddannelsessøgende må nu omsættes i aktivitet, så der lægges et maksimalt pres på regeringen.