Finansloven – flere hjemløse?
Blogs

Finansloven – flere hjemløse?
Regeringen vil genindføre kontanthjælpsloftet. Det kan næsten kun betyde, at vi igen vil se stigning i antallet af hjemløse.
Regeringen annoncerer i sit finanslovsudspil, at den vil prioritere indsatsen mod ufrivillig hjemløshed i forbindelse med forhandlingerne om satspuljen. Det er grundlæggende fint og lad så ligge for nu, at begrebet ufrivillig hjemløshed er uforståeligt, og at satspuljen finansieres ved et princip, der minder om at fodre hunden med sin egen hale.
Der er god brug for en opprioritering af indsatsen. For 14 dage siden offentliggjorde SFI hjemløsetællingen for 2015. Den opgør, hvor mange der i løbet af en uge sover på gaden, i natcafeer, på herberger og forsorgshjem, som sofasurfere og så videre.
Med den ekstremt lave indkomst bliver det også sværere at hjælpe unge hjemløse tilbage i en bolig.
Tællingen er kort og godt en optælling af de socialt udsatte mennesker, der er hjemløse – og ikke bare boligløse, som for eksempel en del studerende oplever i forbindelse med studiestart – men netop hjemløse, der ikke har et sted, hvor de kan bestemme over deres egen hverdag og føle sig hjemme.
I 2015 er der 6138 hjemløse, det er næsten en fjerdedel flere end i 2009. Der er især sket en stigning i antallet af hjemløse i alderen 25-29 år og også en stigning i hjemløse over 50 år.
Fra 2011 til 2013 var der en stor stigning i hjemløsheden blandt de helt unge 18-24 årige. Heldigvis er stigningstakten i gruppen af hjemløse under 25 år aftaget, så antallet er nogenlunde på samme niveau som i 2013, men dog ikke faldet.
SFI-undersøgelsen omfatter også vurderinger af årsager til hjemløshed. Der er mange årsager – hjemløshed er et meget sammensat socialt problem. Økonomi angives som en årsag for 33 procent af de hjemløse, psykisk sygdom er den årsag, der optræder hyppigst (36 procent), og stofmisbrug med 31 procent er den tredje hyppigst nævnte årsag.
Selv om der ikke kan konkluderes noget entydigt, så er der klare indicier på, at en væsentlig årsag til den særligt store stigning i hjemløsheden blandt de 25-29 årige er, at de med kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft i januar 2014, blev omfattet af ungeydelsen, der godt nok blev betegnet uddannelseshjælp, men som økonomisk var på niveau med ungeydelsen.
Den klemmer mange unge hårdt på økonomien, og når den optræder sammen med andre problemer, er der flere, der ender i hjemløshed. Med den ekstremt lave indkomst bliver det også endnu sværere at hjælpe unge hjemløse tilbage i en bolig – for de kan ikke betale de boliger, der er ledige.
Med finansloven blev det annonceret, at kontanthjælpsloftet bliver genindført – under den pæne overskrift ”Jobreform I”.
Indkomsten skal reduceres for endnu flere kontanthjælpsmodtagere, så det kan næsten kun betyder flere hjemløse, når SFI tæller hjemløse igen i februar 2017. Og de er med garanti ikke frivilligt hjemløse.
De kan være svære at hjælpe og have meget mistro til systemet, men de er ikke frivilligt hjemløse. Så der bliver hårdt brug for regeringens satspuljeforslag om indsatser mod ufrivillig hjemløshed – mon pengene rækker?