19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Rød finanslov styrker fællesskabet

Blogs

Jens Joel
MF for Socialdemokraterne
Født 1978 og kandidat i Statskundskab (cand.scient.pol.). Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne. Efter valget 5. juni 2019 børne- og undervisningsordfører. Tidligere energi- og klimaordfører.
Blogindlæg af Jens Joel
ons. 10. jul - 2019
ons. 24. apr - 2019
ons. 06. feb - 2019
ons. 14. nov - 2018
ons. 05. sep - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 26. november, 2014, 07:32:35

Rød finanslov styrker fællesskabet

Der er masser af guldkorn i finanslovsaftalen med SF og Enhedslisten og vel i virkeligheden kun ét problem: Vi har stadig VKO’s skæve dagpengereform. Reformen har ramt urimelig hårdt.

Regeringen og venstrefløjen har aftalt en finanslov, der styrker fællesskabet. Det er godt for velfærden – og for vores arbejdsmarked.

Nu bliver det igen billigere at være medlem af en rigtig fagforening. Lønfusk i byggeri, rengøring og på landevejene får endnu et drag over nakken, og der kastes en redningskrans ud til de kollegaer, der betaler prisen for VKO’s asociale dagpengereform.

Det var et angreb på den danske model, da de borgerlige halverede fradraget for medlemskab i en rigtig fagforening. Vi hæver fradraget og giver dermed en hånd til alle dem, der i solidarisk fællesskab er med til at sikre ordnede forhold.

Jeg håber, vi fremadrettet kan få et flertal, der vil lave et mere retfærdigt dagpengesystem.

De kommer ikke af sig selv. For et par uger siden kunne danske medier fortælle, at amerikanske økonomer fremhæver Danmark som det gode eksempel på, hvordan man skaber ordentlige forhold på arbejdsmarkedet.

I USA kan man blot kigge til fastfood-kæderne, hvor de ansatte ikke kan leve af deres løn, og i Tyskland arbejder over seks millioner lønmodtagere til mindre end 64 kroner i timen (den mindsteløn der nu indføres). Det bør minde os om, at vores arbejdsmarked ikke kommer ud af den blå luft. Det er skabt af fagforeninger med stærk folkelig opbakning.

Igen i år strammer vi skruen om underbetalt arbejdskraft. Slut med udenlandske chauffører på sulteløn i lastbiler på danske plader. Mere kontrol og højere bøder, når der snydes med løn- og arbejdsforhold i rengørings- eller byggebranchen. Og et stop for ukrainske landbrugsmedarbejdere, der på papiret er i praktik, selvom de er på min alder og allerede har en uddannelse.

Men hvad så når man ikke er på arbejde? Hvad med de ældre, børnene og de syge. Ja, de får også en hånd i årets finanslov. Flere pædagoger i daginstitutionerne, mere hjemmehjælp til de ældre og et løft i sundhedsvæsenet. Bedre kræftbehandling, bedre hjælp til kronikere, mere lighed i sundhed og flere senge, så de syge ikke skal ligge på gangene. Kvalitet i sundhedsbehandlingen er rygraden i velfærdsstaten – og skal ikke afhænge af pengepungens størrelse.

Aftalen med SF og Enhedslisten fjerner den gensidige forsørgerpligt for samlevende. Dermed rettes op på både økonomiske vanskeligheder, problemer med administrationen i kommunerne og den manglende ligestilling med gifte for så vidt angår skattefradrag og så videre. Den ændring er jeg glad for.

Der er masser af guldkorn i finansloven og vel i virkeligheden kun ét problem: Vi har stadig VKO’s skæve dagpengereform. Den reform, Thulesen Dahl fandt på og som indtil nu har kostet over 40.000 kollegaer deres dagpengeret, har ramt urimeligt hårdt.

Vi har nu brugt flere milliarder kroner på at afbøde reformens konsekvenser og hjælpe dem, der kommer i klemme. Senest med finanslovens kontantydelse. Jeg håber, vi fremadrettet kan få et flertal, der vil lave et mere retfærdigt dagpengesystem.