Socialt taxameter giver lige muligheder
Blogs

Socialt taxameter giver lige muligheder
Med et socialt taxameter vil regeringen omfordele penge mellem ungdomsuddannelser og gavne de skoler, der har en større andel af elever med ressourcesvag baggrund.
Vi kan se det hvert år. Der er forskel i karaktererne mellem gymnasieskolerne i Aarhus. Langkær får sjældent de højeste karakterer. Det skyldes ikke, at elever og lærere er mere dovne eller dumme end dem på de andre skoler.
Det skyldes det simple forhold, at de unge på Langkær kommer fra en anden baggrund, hvor der er mindre tradition for uddannelse, færre forældre der kan hjælpe med lektierne og ofte større udfordringer med sproget.
Langkær er en god skole, der formår at gøre mangfoldigheden til en styrke. Med et socialt taxameter vil vi sikre, at eleverne her også i fremtiden får de samme muligheder for uddannelse som alle andre. Vi vil give flere ressourcer til de skoler, hvor flere elever kommer fra hjem uden bogreol og klaver. Det betyder en ekstra hånd til de skoler, der løfter en særlig opgave.
I dag er det desværre ret afgørende for unges chancer i livet, hvilken baggrund forældrene har.
Det er nemt at være liberal. Alle skal have de samme formelle muligheder, og så kan de jo hver især se, hvad de kan drive det til. Man hører sætningen ”enhver er sin egen lykkes smed” for sit indre øre.
Problemet er bare, at sådan er virkeligheden ikke. Vi starter ikke samme sted. Og i dag er det desværre ret afgørende for unges chancer i livet, hvor de kommer fra, og hvilken baggrund forældrene har.
Et ungt menneskes muligheder for at gennemføre en ungdomsuddannelse stiger i takt med forældrenes uddannelseslængde. Det er stadig langt sværere at få en uddannelse, hvis man er fra Gellerup end, hvis man er fra Hellerup.
Derfor er det en god nyhed, at regeringen vil indføre et socialt taxameter. Ordningen skal omfordele midler mellem ungdomsuddannelser og gavne de skoler, der har en større andel af elever fra ressourcesvage baggrunde. Nogle steder kæmper man med for højt frafald. Andre steder har man brug for ekstra sprogstøtte, hvis de større skriftlige opgaver skal nå det forventede niveau.
Som det er i dag, med det såkaldte færdiggørelsestaxameter, belønnes ungdomsuddannelser med en høj gennemførelsesprocent uden at der skeles til elevgrundlaget eller opgaven undervejs i uddannelsen. Derfor er der ikke automatisk ekstra penge til sprogstøtte, mentorordninger og så videre.
På de gode skoler, hvor der er behov, gør de det selvfølgelig alligevel – så tager de bare pengene fra den ”almindelige” undervisning, og det går ikke på lang sigt.
I løbet af september har jeg to gange besøgt Langkær Gymnasium og HF. Det er en knaldgod skole, som meget bevidst arbejder for at sikre en god uddannelse til deres unge. Som udgangspunkt har de de samme midler som de andre skoler i Aarhus. Selvom de på mange måder løfter en anden opgave end andre skoler.
Med det nye taxameter vil Langkær i fremtiden få endnu bedre chancer for at give deres elever de samme muligheder, som andre unge i byen får.