20 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Biden for President

Blogs

Karen Helveg Petersen
Økonom
Kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet og ph.d. i økonomi fra State University of New York. Har arbejdet som rådgiver for internationale udviklingsorganisationer. Nu skribent om politisk økonomi og forfatter til "Rentekapitalismen – Økonomisk teori og global virkelighed" (2017).
Blogindlæg af Karen Helveg Petersen
søn. 01. nov - 2020
lør. 12. sep - 2020

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Søndag, 01. november, 2020, 17:51:05

Biden for President

Biden eller Trump er ikke hip som hap. At slippe af med Trump som præsident for verdens stadig mest magtfulde land vil føles som en sand befrielse.

De fleste af Arbejderens læsere foretrækker nok Biden som USA's næste præsident uden at nære illusioner om, at han har et venstreorienteret projekt. Men Biden har faktisk et omfattende reformprogram, der blot er gået under radaren i kampens hede. 

En Biden-sejr vil give mulighed for, at de venstre-orienterede kan få mere ørenlyd, endog danne en mere sammenhængende platform.

Det indeholder øget offentlig støtte til sundhedsydelser for lavindkomstgrupper, højere skat på de allerrigeste og fremme af klimaretfærdighed og grønne investeringer i fattige samfund. For at gennemføre blot nogle af planerne skal Demokraterne have flertal i begge Kongressens kamre.

Udenrigs- og forsvarspolitisk vil Biden bringe USA tilbage på et mere traditionelt diplomatisk og interventionistisk spor, men det er ikke klart, hvad han for eksempel vil stille op med Israel og Mellemøsten.

Bidens kampagnepositioner er omhyggeligt tilpasset de vælgersegmenter, der groft omtales som ’hvide arbejdere’ og ’forstadskvinder’, og som han skal have på sin side for at vinde svingstaterne. I den sidste debat med Trump ville han således ikke erklære sig imod ’fracking’ (skiferolie-/gasudvinding), men sagde dog, at på sigt skulle olieindustrien udfases.

Kampagnen afspejler den amerikanske gennemsnitsvælgers tankesæt. Progressive røster er der mange af, de tæller bare ikke. Spørgsmålet, om Sanders, hvis han var blevet præsidentkandidat, så også kunne have vundet valget, er overhalet af virkeligheden. Folkestemningen, ophidset af Trump, går ikke i venstreorienterede demokraters retning.

Juridisk helvede

Hvis optællingen af stemmerne på valgdagen står nogenlunde lige i nogle stater, kan brevstemmerne blive afgørende. For et par dage siden afgjorde Højesteret, at Wisconsin ikke kan tælle brevstemmer, der ikke er kommet frem inden valgdagens udløb, også selvom de er afsendt i god tid.

I to tilsvarende sager fra Pennsylvania og North Carolina har Højesteret ikke modsat sig en længere periode for optælling, men det kan blive taget op igen.

USA er et juridisk helvede, hvor intet rigtig bliver afgjort for altid, og det lykkedes som bekendt Trump med næsten fuld opbakning fra republikanske senatorer at få godkendt sin kandidat til Højesteret, Amy Coney Barrett. Med hende har denne alt for magtfulde retsinstans fået et solidt flertal af ultrakonservative dommere.

En Biden-sejr vil give mulighed for, at de venstreorienterede kan få mere ørenlyd, endog danne en mere sammenhængende platform. Som det er, har Trump overskygget alt andet end kampen imod sig.

Fascistiske tilbøjeligheder

En Trump der viser farlige fascistiske tilbøjeligheder og har trådt empati, grundighed, tolerance, respekt, kompetence, sandfærdighed og lighed for loven under fode. Trumps simple, uafsluttede sætninger lader meningen være underforstået. Ofte gennem det trick at han via forkortelser rent sprogligt siger det modsatte af, hvad han mener, så han ikke kan holdes fast på sine ytringer.

Han spiller dobbeltspil med Rusland ved udadtil at se Rusland som fjende, mens Putin muligvis forsøger at hjælpe ham til genvalg ved raffinerede SoMe-påvirkninger.

Han har opildnet sine tilhængere til aggressiv bekæmpelse af ’de liberale’, som i hans mund bliver til farlige socialister. Black Lives Matter-demonstrationer, der kommer ud af kontrol på grund af politiets aggressive fremfærd, får Trump drejet til at være voldelige og styret af ’Antifa’, mens han selv billiger og ophidser højrenationalister. De vil nok prøve at lave ballade, hvis valget går Trump imod, men heldigvis har han fremmedgjort militære topfolk og en god portion veteraner.

Biden eller Trump er ikke hip som hap. At slippe af med Trump som præsident for verdens stadig mest magtfulde land vil føles som en sand befrielse.